MARCO POLO FEST

28. MARKO POLO FEST 2023.

Dvadeset i osmi međunarodni Marko Polo festival pisme i vina održan je 21., 22. i 23.  srpnja 2023. godine u gradu Korčuli. Dvadeset i osmo festivalsko izdanje je započelo 21. srpnja kušnjom vina u konobi ”Maslina”. Prva festivalska a’capella i klapska večer ”Pisma i vino” pod nazivom ”ZLATNE KAPI U NOTAMA ŽIVOTA” održana je 22., srpnja 2021. u ”Ljetnom kinu Korčula” kao i druga superfinalna večer 23. srpnja pod nazivom ”MELODIJE MARKA POLA”. 28. Festivalsko izdanje je održano pod Generalnim Pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva poljoprivrede. U dvije festivalske večeri, jednoj klapskoj trebala je nastupati u cijelovečernjem programu koncertno klapa ”Kambi” iz Kaštel Kambelovca uz goste: klapu ”Sfida” i klapu ”Koštil”, zbog nevremena je prva festivalska večer prekinuta na samom početku programa.

U superfinalnoj večeri ”Melodije Marka Pola” nastupali su slijedeći izvođači: Voljen Grbac i Boris Nemec,  Petar Šegedin, Nika Komadina, ”ZE”, Maja Miljavac, ”Sila neba”,  Ivan Šegedin, Angelo, Ivica Šeperić, Dubravko Knežević Duco, Petar Dabelić, Tomislav Škara, Gabriela Antonac, Nenad Kumrić Charlie, Mile Perkov, Eli Žuvela, kvartet ”Marko Polo”, Hrvoje Hegedušić, Anja Štefančić, Giovanni Furlan, Leonard Perović, Božanka i TS Mjesečeve sjene.

Pozdravne riječi organizatoru 26. festivala, izvođačima i gostima uputili su Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo poljoprivrede, Župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić i mnogi drugi.  Festival je svečano otvorio Viktor Šober direktor Zračne luke Dubrovnik.

U Festivalskoj komisiji za ocijenjivanje vina su bili izvođači Marko Polo Fest-a i uzvanici.

Grand Prix 27. Marko Polo Fest-a 2023. je osvojio Zlatko Radanović umjetničkog imena ”ZE” skladbom ”Diplomski rad”.

Grand Prix za najbolje vino je osvojila PZ ČARA za vino ”Marko Polo Pošip” berba 2018.

Voditelji festivala su bili: Nila Miličić Vukosavić i Sebastijan Vukosavić.

GENERALNI POKROVITELJI FESTIVALA

MINISTARSTVO TURIZMA I SPORTA

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

POKROVITELJI FESTIVALA:

Dubrovačko – neretvanska županija

Hrvatska turistička zajednica

Grad Korčula

HTP Korčula d.d. Aminess hoteli

SPONZORI FESTIVALA:

 

MEDIJSKI POKROVITELJI FESTIVALA
HRT– Hrvatska radio televizija
– Radiodalmacija
– Radio Korčula

HRT Radio Dubrovnik i mnoge druge radijske postaje.

RIJEČ POKROVITELJA

MINISTARSTVO TURIZMA I SPORTA

Hrvatska, osim što je zemlja koju krasi prekrasna, očuvana priroda, svakako je zemlja bogate baštine, kulture i tradicije. Otok Korčula jedan je od dragulja Jadrana, no osim bogate povijesti i prekrasne prirode, riječ je otoku ljubaznih domaćina i kvalitetnog vina. Upravo su to vrijednosti koje obuhvaća XXVIII. Međunarodni festival Marko Polo koji se tradicionalno održava na Korčuli.

Hrvatska je danas u svjetskim okvirima vrlo tražena turistička destinacija, čije ljepote svake godine otkriva sve veći broj turista iz cijeloga svijeta. Nakon izvrsnih prošlogodišnjih rezultata, u prvih šest mjeseci 2023. godine rast turističkog prometa Hrvatske bilježi očekivano dobre i najbolje rezultate. Kako bi se turizam Hrvatske nastavio razvijati svakako moramo raditi na kontinuiranom jačanju kvalitete ponude i usluge u destinacijama, odnosno stvaranju zanimljivih sadržaja u izvanpansionskoj ponudi, među kojima su festivali raznih karaktera, pa tako i ovaj festival pisme i vina. 

ŽUPANIJA DUBROVAČKO – NERETVANSKA

RIJEČ ŽUPANA NIKOLE DOBROSLAVIĆA

Dubrovačko – neretvanska županija je ponosna jer grad Korčula ove godine slavi 28. međunarodni ”Marko Polo Festival”  – festival pisme i vina kojeg tradicionalno i s velikim zadovoljstvom podržavamo. Prepoznali smo ga, razumjeli i doživjeli kao naš. Danas uz njega spajamo sjever i jug, istok i zapad, vino, ljepotu i ljubav.

Kada je Festival postao dio ”Europske udruge festivala – EFFE – Eurpe for Festivals, Festivals for Europe”, koji označavaju umjetničke kvalitete i imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini brend Marko Polo Fest postao je promicatelj Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije te ”Lijepe naše” diljem svijeta.

U danima Festivala grad Korčula oživi nudeći turistima, ali i lokalnom stanovništvu bogatstvo pjesme i plesa, a šetnice kojima je nekad šetala Korkyra i svjetski putnik Marko Polo postaju najljepši ures Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije i Domovine Hrvatske.

Danas kada sve brže živimo, a sve je manje iskonskih vrijednosti, vinova loza i težačka snaga simbol su ustrajnosti i odrednica korčulanskog kraja. Samo Korčulanin može biti tako ustrajan i činiti sve, da Festival opstane i u ova krizna vremena, kao i onda kada nam je uistinu bilo najteže. Spoj bogatog programa glazbe, plesa i prirodnih ljepota u kojem uživaju kako turisti tako i lokalno stanovništvo čini Korčulu izlogom kulturne baštine i tradicije. Na Festivalu u samom programu uz izvođače iz cijelog svijeta sudjeluju i proizvođači najboljih vinskih sorti, čime uz promicanje kulturno povijesne tradicije Festival promiče i naše vinogradare i vinare, naše bogatstvo.

Upravo zbog toga, početak Marko Polo Festa – festivala pisme i vina s radošću očekujemo.

Zato svi zajedno učinimo sve da i 28. festivalsko izdanje bude za pamćenje, na raspjevanom otoku čuvenih vina, uvala, masline i bora.

Uz Korčulane koji njeguju iskonske vrijednosti te vjerno čuvaju identitet svog otoka, uvjereni smo da će Međunarodni ”Marko Polo festival” još dugo živjeti te u godinama koje dolaze svima nama pružati još više.

DOBRO DOŠLI!

Župan Dubrovačko – neretvanske županije  Nikola Dobroslavić

 

GRADONAČELNICA GRADA KORČULE

Teška vremena  mjera  zaštite od bolesti u korona krizi na kulturnoj sceni donijela su neke promjene, ali i neke nove momente; povratak manjim sredinama, intimnijem pristupu, osobnijem doživljaju. Zato mi je veliko zadovoljstvo što će i ovogodišnji Mako Polo festival svoje dvoje večeri pjesme imati u Postrani na ”Postranskoj pijaci”. I ovogodišnji Marko Polo festival pokazat će kako je Grad Korčula jedinstvena cjelina u kojoj je svako naselje zasebni biser i zaslužuje pažnju. U nadi da ćemo buduće festivalske godine dočekati u boljim okolnostima u kojima nam zdravstvena sigurnost ni zaštita neće nužno predstavljati izazov, srdačno

Nika Silić Maroević

Gradonačelnica Grada Korčule

RIJEČ DIREKTORA FESTIVALA

Prije dva desetljeća, 1996. godine u malom gradiću Korčuli s cca 5000 stanovnika, na krajnjem Hrvatskom jugu i jednom od najljepših otoka Mediterana, nastao je i započeo I. Međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina. Nastao je u čast 700. godišnjice povratka čuvenog putnika, putopisca, trgovca, istraživača dalekog istoka i diplomata na dvoru Kublai Khana, korčulanina Marka Pola i u čast završetka Domovinskog rata u priznatoj, suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Kao idejni začetnik i realizator, nisam sasvim slučajno započeo ovu manifestaciju, već u ime zavjeta o kojem svjedoče moji prijatelji iz nemilog vremena od devedesetih godina do slobode i suverenosti. I sam motiviran jezovitim prizorima, učinio sam platformu u kojoj sam želio svijet oko sebe vidjeti milosrdniji, uljudniji i bolji. Koristeći se raznim metaforama, asocijacijama i činjenicama iz tradicionalnog života učinio sam projekt vlastite vizije u kojem dominira pjesma, vino i ljubav. Zar ovo nije dovoljno spomenuti, da svijet postane hrabar u izobilju promašaja i propusta. Vrednujući Hrvatske gospodarske resurse međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina razvija se posebnom i usklađenom dinamikom u kojoj retorički nastupi organizatora stvaraju pozitivno ozračje i optimalne mogućnosti spram pesimističkog stanja u kojem smo se zatekli sredinom devedesetih godina. Za tek nekoliko godina festivala, događa se ekspanzija vinarstva i vinogradarstva u Republici Hrvatskoj gdje vino postaje prehrambeni proizvod. Prezentacijama, kušnjama, ocijenjivanjima i okruglim stolovima u razdoblju od 1996. – 2019. godine smo jačali stvarajući nove vrste i brandove vina i vinskih proizvoda unapređujući kvalitet i kvantitet proizvodnje grožđa čak do 380%.  Ozračje u kojem vlada pjesma i vino, zanos i optimizam oslobađanjem energije ljudi evolviranih u projekt dolazi do značajnog i velikog uspijeha i rezultata. Ne pristranost a uvažavanje pojedinaca i njihovih različitosti od strane članova: ”Komisije za ocijenjivanje vina” na dvadesetogodišnjem natjecanju Marko Polo Fest-a, vinarstvo i vinogradarstvo u Republici Hrvatskoj je dovelo do pravog puta, značajnog iskoraka i zavidnih rezultata. U glazbenom području Festivala, ”stvorili smo originalan otočki brend u kojem dominira solista i klapa” ali uz prigodan aranžman a ne akapela pjevanje, koji je danas postao trend i van granica Republike Hrvatske.

Na pozornici međunarodnog Marko Polo Festa, festivala pisme i vina u 28. godina postojanja nastupalo je preko 17800 izvođača glazbeno umjetničkog programa sa 4. kontinenta i preko 50. proizvođača vina s preko 250. vinskih proizvoda. Festival je organizirao i 4. Izbora za Miss Marko Polo Fest-a i 4. Pijace Marko Polo Hrvatska s prodajom autohtonog hrvatskog proizvoda te projekt ”Put svile Marka Pola”. Izdali smo dva Vinska kataloga ”Marko Polo Products” u nakladi od 100.000 primjeraka koji su uglavnom prezentirani na svim kontinentima. Za festivalski obol, komunikaciju, suradnju i uspjeh na području vinarstva u Republici Hrvatskoj ističemo: Ivan Tvrdeić, Ivanka Čelar, Ljiljana Gašparec – Skočić, Vinko Milat, Nikola Mirošević, Janko Jovanov, Miodrag Hruškar, Sanda Desnica, Katarina Vojvodić, Perica Žuvela, Mato Violić – Matuško, Želimir Bašić, Radoslav Pezo i dr. a posebno sve proizvođače sudionike Festivala. Ovim putem se srdačno zahvaljujem svim proizvođačima vina, autorima i izvođačima pjesama, pokroviteljima, sponzorima i donatorima međunarodnog Marko Polo Festivala a posebno Ministarstvima, Županiji Dubrovačko – neretvanskoj i gradu Korčuli te organizacijskom odboru Festivala bez kojeg korčulanski festival ne bih bio održiv. ”Sada trebamo raditi na plasmanu pisme i vina”. Istinitu priču i proizvod imamo.

Direktor Festivala

Ivan Šegedin

IZVOĐAČI XXVIII. MEĐUNARODNOG MARKO POLO FESTIVALA

KORČULA 2023.

Svečano otvaranje festivala

Direktor zaračne luke Dubrovnik Viktor Šober

GRAND PRIX MARKO POLO FEST-a 2023. JE OSVOJIO ”ZE”

 

 

Exit mobile version