Home Ekonomija Oporavak japanskog gospodarstva na kraju 2021.

Oporavak japanskog gospodarstva na kraju 2021.

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
Bruto domaći proizvod porastao je u razdoblju od listopada do prosinca 1,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se smanjio 0,7 posto.

Anualizirana stopa rasta koju uz Japan koriste još samo SAD i Kanada a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo da je unatrag godinu dana raslo istom brzinom kao i u zadnja tri mjesca, iznosila je 5,4 posto. U prethodnom tromjesečju pokazivala je pad za 2,7 posto.

Oporavak su u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca potaknuli osobna potrošnja i izvoz, koji su u odnosu na prethodno tromjesečje porasli 2,7 odnosno jedan posto.

U trećem tromjesečju osobna potrošnja smanjena je 0,9 posto, a izvoz 0,3 posto.

Ulaganja kompanija blago su se oporavila, uz stopu rasta od 0,4 posto, nakon 2,4-postotnog pada u razdoblju od srpnja do rujna.

U cijeloj 2021. godini japanski BDP porastao je za 1,7 posto, nakon što se u 2020. smanjio za 4,5 posto, što znači da i dalje uvelike zaostaje za pretpandemijskom razinom.

Detaljnije  DZS: Aktivno 168,2 tisuće poslovnih subjekata

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE