Home Ekonomija UTIL pozdravlja mjere Vlade za ublažavanja rasta cijena

UTIL pozdravlja mjere Vlade za ublažavanja rasta cijena

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
Vlada je u srijedu predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna, a među mjerama su i sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd.

UTIL smatra da je paket mjera za kontrolu poskupljenja i smanjivanje PDV-a za prehrambene artikle nužan korak u očuvanju ekonomskih prilika građana, no ističu kako se mjere snižavanja stope PDV-a odnose samo na prehrambene namirnice, a ne i na ostali asortiman u ponudi trgovina.

Podsjećaju i da je trgovina jedna od najdinamičnijih industrija, izložena gotovo dnevnom volatilnom kretanju cijena te da na formiranje maloprodajne cijene utječu kretanja cijena sirovina u dobavnom lancu, burzovnih artikala kao i cijena energenata u transportu i distribuciji.

Inflatorna događanja smanjuju kupovnu moć građana, što nije u interesu proizvođačima i trgovcima, a članice UTIL-a ne žele doprinositi povećavanju inflatornih kretanja, istaknuli su iz te Udruge.

Navode i kako ne podržavaju namjere da se smanjenje PDV-a iskoristi za povećanje marži te smatraju kako se na takvim slučajevima ne bi trebala temeljiti slika cijele industrije.

Iz UTIL-a pozivaju sudionike javnih diskusija na pažnju u iznošenju stavova, u kojim se zbog pojedinačnih slučajeva generalizira i nepotrebno stigmatizira cijela industrija trgovine.

“Članice UTIL-a odgovorne su i složne u podršci Vladi i paketu mjera kojima se nastoji očuvati kupovna moć građana, stabilizirati poskupljenja, a posredno i smanjiti prekogranična potrošnja, što je važno za sve dionike u lancu industrije trgovine – od prehrambenog preko logističkog sektora do samih trgovina i trgovačkih lanaca”, zaključuje se u priopćenju.

Inače, Udruga trgovine i logistike osnovana je sredinom listopada prošle godine i okuplja tvrtke prehrambene i neprehrambene trgovine te logistike.

Detaljnije  SVJETSKA TRŽIŠTA: Europski ulagači oprezni

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE