MARCO POLO FEST

ANTE SIKIRIĆ ”KRIVIN” – DALMATINSKA POETA NA MARKO POLO FEST-u KORČULA 2023.

Ante Sikirić ”Krivin” je hrvatski književnik. Rođen je u Bibinjama pokraj Zadra grada 1950. godine. Ovaj nadasve skroman Bibinjac velike duše, kojeg djetinjstvo nije mazilo stvara Olimp pismom i notama.

Prije još koje riči o našem Anti tučemo ravno u sridu! Napisao je najizvođeniju i najbolju hrvatsku pjesmu ”CROATIO IZ DUŠE TE LJUBIM”, a zatim ”NEKA TI BUDE POSTELJA MEKA”, SAMO MORE NOSIM JA U DUŠI”, ”NEZNAM ŠTO ME TEBI VUČE”, ”UZORITA” i još mnoge hitove koje ponajviše izvodi čuvena klapa ”Intrade”, a koja je nastupala na Marko Polo Fest-u … 

Ante piše pjesme na dijalektu rodnih Bibinja i Dalmacije, a njegove pjesme pobjeđuju na raznim festivalima u Hrvata. U 80. pjesama koje je snimio opisao je rodnu grudu, običaje, način života i ljubavne zgode ali i nezgode držeći se podalje od politike. Završio je Osnovnu školu u Bibinjama a srednju tokarsku u Zadru. Radni vijek je proveo u Zadru a danas kao umirovljenik živi i radi na obiteljskom poljoprivrednom imanju, piše pjesme i komponira u rodnim Bibinjama.

Dakle, Ante nije glazbeno i pjesnički umirovljen jer pjesma je njegov kruh, voda i zrak. Sve ono što ga čini živućim i nadahnutim. Nazočio je mnogim kulturnim manifestacijama u kojima bi do suza znao nasmijati ali i rasplakati od smiha publiku recitacijom vlastitih pjesama. Objavio je dvije zbirke pjesama ”Moji tići” i ”Vrime dišpeta”.

Na ovogodišnjem XXVIII. Međunarodnom Marko Polo Festivalu pisme i vina Korčula 2023., Ante Sikirić ”Krivin” će se predstaviti recitiranjem nekoliko svojih zanimljivih pjesama.

Predstavljanje Ante Sikirića ”Krivin”

 

ČEHINJA – https://youtu.be/fY7HZjoWwg8

Gost klape ”Intrade” – https://youtu.be/BCtXNBjbGas

DOTA

Ja od moga ćaće

dobija san gaće

i kapu na frontin.

Mati za njin plače,

a ja gledan gaće

el u njima takujin.

Spala me je dota,

dva mezo kapota

i šari facolić,

pa žute cavete

od korma pete

i lagan san kajno tić.

Njemu nek je slava

a meni tepla glava,

užgaću mu za dušu lumin.

I moje će gaće,

kad me se isplaće

nositi moj sin.

 

RIJEČNIK: takujin-novčanik, mezo kapot-kratki kaput, facolić-maramica, cavete-cipele

 

Exit mobile version