MARCO POLO FEST

”ČARSKI POŠIP” JE ŠAMPION XXVIII. MEĐUNARODNOG MARKO POLO FESTA KORČULA 2023.

Na XXVIII. međunarodnom Marko Polo festivalu pisme i vina Korčula 2023. godine u službenom vinarskom i natjecateljskom djelu programa prijavljena su 32 bijela vina, 42 crna vina i 3 slatka vina. Na 28. Festivalskom izdanju prezentacija i kušnja vina je trajala 5 dana, najduže u povjesti i tradiciji festivala do danas. Osim brojnih domaćih proizvođača i nekoliko stranih po prvi puta smo na Marko Polo Fest-u kušali neslužbeno jedno dobro domaće i nekoliko stranih vina kao što su vrhunsko vino ”Grk” obitelji Milina – Lovrić iz Lumbarde na otoku Korčuli, ”Zinfandel” obitelji Gallo iz Californie – USA i ”Zinfandel – ZIN” from old vines carefully matured in America.

     

Sva prezentirana i kušana vina na festivalu su bila posebna. Ona posebnost proizlazi iz petog čula a to je čulo ukusa. Svakoj ljudskoj različitosti pripada i odabir različitog vina. Kod ljudi vjerovatno nema osjetila koje je subjektivnije od ukusa. Ako pokušavate nekoga uvjeriti da je vino koje on najviše voli lošije od vašeg najdražeg, to je uzaludan posao. No, koliko se god ukusi razlikovali, postoje četiri osnovna deskriptora svakog okusa vina a to su: Slatkoća u kojoj je suprotno od slatkoga suho gdje vino može biti srednje suho ili ne – suho. Kiselost najviše dolazi do izražaja kod bjelog vina s toga kod nekih vrsta očekujemo pomalo gorak, kiseo, trpak ili grk okus a manje kisela vina su mekana i opuštena. Tanin se osjeća najviše kod crnog vina, više tanina znači tamnije i gorče vino a manje tanina značit da je vino mekše i pitkije. Tijelo se odnosi na težinu vina i njegovu viskoznost, žilavost i gustoću koje može biti više vodenkasto odnosno gusto u čaši. Aroma kod vina je ono najvažnije peto čulo ukusa i kao peta komponenta od kojih su najčešće mnoge voćne, cvjetne, začinske, zemljane od lijekovitog bilja, meda i drugih sastava.Često u mnogim vinima osjećamo ili prepoznajemo okuse: jabuke, breskve, kruške, borovnice i dr.

 

Odlukom Hrvatskog Sabora na sjednici održanoj 29. Svibnja 2003. godine broj: 01-081-03-2098/2 vino postaje prehrambeni proizvod u Republici Hrvatskoj, nakon čega slijedi ekspanzija vinarstva i vinogradarstva u stvaranju novih nasada i proizvodnje do 350%. U današnje vrijeme rast proizvodnje vina stagnira. Kriza 2013., covid 2021., i pomalo nezadovoljstvo proizvođača poticajima je ograničilo proizvodnju ponajviše na OPG-ove koji proizvode dostatne količine za osobnu održivost.

Na ovogodišnjem XXVIII. Marko Polo Fest-u III. Nagradu za najbolja bijela vina osvoji je Franc Arman Winery za vrhunsko vino ”Malvazija” a III. Nagradu za najbolja crna vina osvojila je vinarija PZ Putniković za vino ”Libertas”. II. Nagradu za najbolja bijela vina osvojila je vinarija PZ Podšpilje – otok Vis za vrhunsko vino ”Vugava” a II. Nagradu za najbolja crna vina osvojilo je BLATO 1902 d.d. iz Blata na otoku Korčuli za vrhunsko vino ”Morkan”. I. Nagradu za najbolja bijela vina osvojio je Zlatan otok d.o.o. –  Sv. Nedjelja otok Hvar za vino ”Zlatan otok” a I. Nagradu za najbolja crna vina osvojio je Matuško d.o.o. – Potomje s poluotoka Pelješca za vrhunsko vino ”Dingač”. Šampion ovogodišnjeg 28. Festivalskog izdanja i dobitnik GRAND PRIXA MARKO POLO FEST-a 2023.,  je PZ Pošip – Čara za vino ”Pošip”. /F.O./

Exit mobile version