MARCO POLO FEST

IVAN ŠEGEDIN NA MARKO POLO FESTU KORČULA 2023.

Ivan Šegedin je hrvatski skladatelj i utemeljitelj Međunarodnog Marko Polo Festivala pisme i vina u gradu Korčuli. Potiče iz skromne seljačke obitelji, rodne kuće akademika i književnika Petra Šegedina. Još kao dijete pokazuje izraziti talent za glazbu, ples i glumu. Završio je osnovnu i srednju školu u gradu Korčuli. Na sveučilištu u Mostaru upisuje fakultet Menađmenta – smjer ekonomije koji zbog odlaska u obranu suvereniteta Republike Hrvatske nije završio.

Napisao je i uglazbio preko 300. pjesama i izdao preko 30. nosača zvuka CD-a. Osim Šegedinovih izvedbi, njegove skladbe su izveli mnogi poznati pjevači i klape: Vinko Coce, Neda Ukraden, Boris Babarović Ex Crveni Koralji, Vladimir Kočiš Zec Ex Novi Fosili, Tihana Sabati, Zoran Jelenković, Nenad Vetma, Nenad Kero, klapa ”Kumpanji”, klapa ”Luka Ploče”, klapa Ošjak, Šima Jovanovac, kinez Jang Xiaoguang, Vesna Nežić Ružić, Marina Gradić, Zorica Andrijašević, Janja Jurić, Tihana Sabati, Igor Cukrov, Đuka Čaić, Petar Šegedin, ”Vokalisti Lumbarde” i mnogi drugi…

Šegedin je samostalni umjetnik Republike Hrvatske sa 40. godina glazbenog staža. 28. godinu u gradu Korčuli organizira Međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina. Sudjelovao je na raznim Festivalima u Republici Hrvatskoj i osvajao nagrade: Melodije Hrvatskog Jadrana, Zagreb Fest, Melodije Mostara, Melodije Hrvatskog Juga, na Festivalu Dalmatinske pjesme Trogir, sudionik je Večeri Pobjednika Hrvatskih Festivala u Opatiji, a posebno je imao čast s vlastitom skladbom ”Sveti Oče Čuvaj Nas”, dočekati Sv. Oca, Papu Ivana Pavla II. na Žnjanu u Splitu. Za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju hrvatske glazbene baštine na ”Poljudskoj ljepotici” u Splitu je 2010. godine pred 10 000 gostiju dobitnik je Priznanja ”Ne damo te pismo naša”.

Kao poseban koncert pamti onaj sa Oliverom Dragojevićem 2010. godine pred 2500 posjetitelja.

Prepun grad Korčulu do tada je svak samo mogao sanjati, kao i prepune festivalske tribine. Već prvu godinu Festivala njegova skladba ”Korčula je biser mora” za koju je osvojio I. Nagradu Publike i Žirija, postaje simbol otoka Korčule koju naša djeca uče u školi i pjevaju u raznim prigodama.

Na XXVIII. Međunarodnom Marko Polo Festivalu pisme i vina Korčula 2023. Ivan Šegedin će se predstaviti autorskom skladbom ”Samo tebe iman ja” za koju potpisuje glazbu i tekst a aranžman Petar Šegedin. /F.O./

 

Predstavljanje Ivan Šegedin

TV KANAL – YouTube – Link: https://www.youtube.com/channel/UC6MCl8Z3OK6HxQibObma2iw

 

Exit mobile version