MARCO POLO FEST

MAĐARSKO – SRPSKI DUET NA MARKO POLO FEST-u 2024.

Robert Varga nam dolazi iz Republike Mađarske a Aleksandar Toković iz Republike Srbije. Dugogodišnji su prijatelji i glazbeni stvaratelji. Obzirom da je Aleksandar već nastupao na Marko Polo Fest-u u gradu Korčuli, prije će mo napisati nešto o Robertu.

Robert Varga nam dolazi iz gradića Eleka, koji se nalazi pokraj poznatog lječilišta Đula u Republici Mađarskoj. Od ranog djetinstva se bavi glazbom. Završio je glazbenu školu smjer klavir, a uporedo je naučio svirati gitaru i bubnjeve. Po završetku glazbene škole je osnovao prvu grupu koja je bila lokalnog karaktera. Svirali su uglavnom rok na plesnjacima u disco klubovima, na raznim veselicama a nešto kasnije po hotelima, na koncertima i raznim festivalima. Zajedno sa grupom izdaju prvu LP ploču a zatim i solistički album u rock stilu.

U zadnje vrijeme Varga se je više posvetio producentskom poslu, komponira i u vlastitom studiju stvara nove skladbe. Ima oko 80. napisanih pjesama od kojih je objavio 50., a ostale čekaju svoje vrjeme. Jedan od tih trenutaka je i ovogodišnji XXIX. međunarodni Marko Polo Fest na kojem će ponovo nakon 40. godina oživjeti duet Varga – Toković, koji su zajedno davno nastupali na ”Famus” festivalu.

Aleksandar Toković je rodom iz Subotice gdje je završio ekonomski fakultet. Kao direktor studentskog centra u Subotici, direktor Republičkog centra za talente u Beogradu i direktor zavoda za zaštitu spomenika kulture, život ga veže uz mlade talente i glazbu. U pjesmama isprepletenim raznim motivima posebno ističemo njegov osjećaj prema mediteranskim melodijama, koje se provlače kroz svaku njegovu pjesmu i izvedbu.

Njegova poveznica s Dalmacijom nije slučajna, jer uglavnom svoj godišnji odmor provodi na hrvatskoj obali; Opatija, Mali Lošinj, Split, Makarska, Korčula i dr. Današnji direktor Ustanove kulture ”ART BIOSKOP ALEKSANDAR LIFKA” koji je 1911. godine učinio prvi stacionirani bioskop na ovim prostorima je talent koji nastupima na raznim festivalima širi kulturu pjesme i vina. Skladba ”Himna ljubavi i vina” koju je izveo na I. Festivalu ”Ljubavi i vina” održanom 2002. godine na Valentinovo u Subotici, potvrđuje sve njegove težnje. Na festivalu u Subotici nastupali su mnogobrojni poznati izvođači poput: Aki Rahimovski, Kornelije Kovač, Gabor Lenđel, Miki Jevremović, Leo Martin, Đorđi Marijanović, Marina Perazić i mnogi drugi.

Aleksandar nastupa na mnogim koncertima u regiji a prvi autorski CD ”Sijećanje i ljubav” je izdao 2001. godine kada snima nešto kasnije i spotove za skladbe ”Stari znak” i ”Jedina”.  Serija koncerata pod nazivom ”Ljudi, budimo ljudi” , ”Sjećanja i ljubav”, ”Proljetni, ljetni, jesenski i zimski koncert” čine Aleksandra posebnim kao i njegov nedavni koncert ”Ljubav i vino kao stil života” gdje sav prihod od ulaznica donira za oboljele od autizma. Izdao je knjigu pjesama a posebno ističemo njegovo članstvo Prvog vinskog viteškog reda ”Arena Zabatkiensis” – Subotički Pesak koji širi kulturu proizvodnje i kvalitete vina. Na 26. Marko Polo Fest-u 2021. godine u gradu Korčuli Aleksandar se je po prvi puta predstavio publici kao kantautor skladbom ”More vina” za koju je potpisao tekst i glazbu a aranžman Dejan Pejović kao i na 27. Međunarodnom Marko Polo Festivalu pisme i vina Korčula 2022.,  skladbom ”Dok tiho spava grad” koju je izveo u duetu sa Irenom Kovačev uz pratnju Jasne Vasić na prim tamburi.

Na ovogodišnjem XXIX. Međunarodnom Marko Polo festivalu pisme i vina Korčula 2024., Duet Varga – Toković će izvesti skladbu ”Fešta na rivi” za koju glazbu i aranžman potpisuje Robert Varga a tekst Aleksandar Toković. /F.S./

 

Exit mobile version