MARCO POLO FEST

SLOVAČKA PJEVAČICA ”BOŽANKA” NA XXVII. MARKO POLO FEST-u – KORČULA 2022.

Božena Verešová Slovačka je pjevačica koja nastupa diljem svijeta pod umjetničkim imenom ”Božanka”. Dolazi nam iz prelijepog grada Trenčina u Slovačkoj gdje je i rođena. Još od ranog djetinjstva u Glazbenoj školi započinje svirati violinu a nakon toga i gitaru.

Ipak od svih instrumenata njen vokal je postao dominantan u njenom osebujnom glazbenom životu. ”Božanka”je  zapravo ambasador Dalmacije i dalmatinske pjesme. Izdala je 13 samostalnih CD izdanja u kojima dominira dalmatinska pjesma. Za izuzetno dobru prodaju dobila je ”IFPI” nagradu i ”Zlatnu ploču”. Najveći razlog zbog čega voli i pjeva Dalmaciju i dalmatinsku pjesmu je što je sa 22. godine imala vezu i ljubav sa Hrvatom. Živili smo u Zagrebu, Bratislavi, Beču i Munchenu. Kada već nije ostala zajedno u braku u srcu joj je ostala ljubav i obzir prema preljepoj Republici Hrvatskoj, dragim ljudima, moru i najvažnije hrvatskim pjesmama.

 

”Božana” već 10. godina nastupa na čehoslovačkoj glazbenoj TV Šláger, gdje pjeva pjesme Dalmacije i Hrvatske, pjesme s mora. Sa televizijom TV Šláger pripremali su i programe za gledatelje iz Crne Gore u Ulcinju, Sutomore, Boka Kotorska i Budva. Sa njenim managerom i kolegom Martinom Jakubcom nastupaju u popularnom programu “JADRAN SHOW” i u programu “REPETE NÁVRATY”, gdje nastupaju sa najpoznatim pjevačima u Slovačkoj, kao naprimer Dušan Grúň. Robo Kazík. Peter Stašák. Eva Máziková i drugi. Za  Češke i Slovačke TV ”Božanka” je snimila mnoge spotova  u gradovima:  Poreč. Crikvenica. Senj. Novi Vinodolski. Umag. Vrsar i na Pagu u Novaliji.

 

Prošle godine je započela suradnju sa Raymondom Ruićem, koji je domaći poznati kompozitor i glazbenik. Sa  njegovim timom i glazbenikom Vladanom Živančevićem i pjesnikom Ivanom Glišićem, je snimila na slovačkom jeziku Ryomondov največi hit

“Ulica jorgovana”, koji će prezentirati na slovačkom festivalu ”Zlatni šlager” novih pjesama u glazbenom spektaklu TV Šláger. Na ovogodišnjem XXVII. Međunarodnom Marko Polo Festivalu u gradu Korlčuli ”Božanka” će se predstaviti svojom novom skladbom ”Opojna noć” za koju glazbu i aranžman potpisuje Michal David na tekst Božena Verešová. Inenađenje koje nam sprema nek za sada ostane mala tajna. Njena poruka je:

”Ljudi u Slovačkoj vole Vaše pjesme i zbog toga mi je drago, da mogu biti bar ovako, stalno u vezi sa Vašom lijepom  zemljom, koja mi je ostala u srcu a najviše moj dragi SPLIT….. /F.O./

Predstavljanje ”Božanke” na Hrvatskom jeziku

”Nema više ljubavi” – https://youtu.be/PF-ZenBFunw

”Zora je” in live  – u živo – https://youtu.be/73hWVhbLISA

”Dala bi ti dala” – in live – u živo – https://youtu.be/YboJ1jCSeak

Exit mobile version