MARCO POLO FEST

VIKTOR ŠOBER OTVORIO 28. MEĐUNARODNI MARKO POLO FEST – KORČULA 2023.

Ovogodišnje 28. izdanje međunarodnog Marko Polo festivala pisme i vina Korčula 21. – 23. srpnja završilo je u punom sjaju. Unatoč tome što je nevrijeme omelo održavanje prve koncertne festivalske večeri ”PISMA I VINO” na kojoj su trebali nastupati laureati Omiškog festivala klapa: Klapa ”Cambi” iz Kaštel Kambelovca, uz goste večeri mješovitu klapu ”Sfida” i mješovitu klapu ”Koštil” iz Korčule, organizator je pred samu neveru uspio uz tehniku festivala skloniti i zaštititi opremu. Nakon dvadeset minitnog pljuska, nebo se nad korčulom razvedrilo, zasjale su zvijezde, a mladi mjesec je obasjao grad Marka Pola. Zbog sigurnosti, kišom natopljenih kabela i ostale elektroničke opreme organizator je koncertnu večer otkazao.

Druga Festivalska večer ”MELODIJE MARKA POLA”  protekla je u punom sjaju. Uz sjajne voditelje festivala, bračni par Nilu Miličić Vukosavić i Sebastijana Vukosavića inače voditelje HRT Radio Dubrovnika 28. Festivalsko izdanje Marka Pola otvorio je cijenjeni gospodin Viktor Šober direktor Zračne luke Dubrovnik.

Osim što su bili voditelji festivala Nila i Sebastijan su se festivalskoj publici predstavili kao duet ”Sila neba” u izvođenju skladbe ”Golubica”, skladbe koja pričao o ljubavi sa ”Dubrovačkog Straduna”.  Oduševljena publika Marko Polo festivala je učestalim pljeskom pozdravljala svakog izvođača u nizu.

Kada su Voljen Grbac operni pjevač HNK Ivan pl. Zajc iz grada Rijeke i doktor Boris Nemec dugogodišnji lječnik Hrvatske nogometne reprezentacije i vlasnik specijalne bolnice za ortopediju u Matuljima – Opatija zapjevali skladbu ”Balun je više od života”, razdragana i oduševljena publika je bila na nogama.

Iz pjesme u pjesmu se je osjećao glazbeni užitak kako kod izvođača tako i kod publike. Izlaskom kvarteta ”Marko Polo” kojeg je predvodio Prim. mr. sc. Žarko Vrbica dr. med. internist u Općoj bolnici Dubrovnik sa svojim sinom Nikolom Vrbicom i Ivan Šegedin sa sinom Petrom Šegedinom u izvođenju skladbe ”Tempi passati”, još jednom potvrđuje ispravnost tvrdnje, kako je pjesma najbolji lijek za dušu i tijelo.

Doktora i magistara medicine na festivalu nije falilo što je potvrdila i dr. Nika Komadina uskoro magistrica dentalne medicine s diplomom iz Beča, koja je izvela skladbu ”Jedino ljubav pokreće nas”.

Nekadašnji diplomat i ekonomist Republike Hrvatske pri konzulatu u Republici Njemačkoj Petar Dabelić izveo je zanimljivu skladbu ”Nastavi sine gdje ja sam stao”.

Petar Šegedin je izveo skladbu ”Moj život, moje sve” posvećenu svojoj majci koja ovih dana slavi rođendan.

”Angelo” slovenac makedonskog porijekla je izveo skladbu ”Zauvijek moja”.

Svaka izvedena pjesma na ovogodišnjem međunarodnom Marko Polo Fest-u je imala svoju glazbenu moć, a posebna je bila”Diplomski rad” u izvođenju Zlatka Radanovića, koji je nastupao pod umjetničkim imenom ”ZE”.

O ovogodišnjem 28. festivalskom izdanju, dugo ćemo pričati, jer je u ovo izuzetno nespretno vrijeme ostavio nesebičan i duševan trag kako pjesmom i vinom tako i razdraganom ljubavi koja pokreće nas.  Koja je na dohvat naše ruke, a kao nećemo je ili je ne želimo prepoznati. Ona je subjekt i predikat života. Bez nje se dalje ne može. Bez ljubavi blagoslova nema u kući, ni na ulici, ni u Ljepoj našoj. Skupimo naša srca u jedno i pjesmom ovjekovječimo slobodu duha i života. Ovogodišnji Marko Polo Fest je spojio generacije i ljude različitih zanimanja. /F.O./

Exit mobile version