MARCO POLO FEST

21. MEĐUNARODNI MARKO POLO FESTIVAL PISME I VINA KORČULA 2016.

Dvadeset i prvi međunarodni Marko Polo festival pisme i vina održan je 16. i 17. srpnja 2016. godine na ljetnoj pozornici ”Plokata” u gradu Korčuli pod Visokim Pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Hrvatskog Sabora. U dvije festivalske večeri, jednoj klapskoj i superfinalnoj večeri ”Melodije Marka Pola” nastupali su slijedeći izvođači: Igor Cukrov, Zorica Andrijašević ”Dona”, Mirko Švenda ”Žiga”, Nenad Kumrić ”Charlie”, Darko Domijan, Roko Bažika, grupa ”Vrijeme ljubavi”, Ivan Šegedin, Bella, Darko Kalogjera i Anthony Dadich, glazbeni sastav ”Versi”, Eli Žuvela, Renato Zahirović, Kristina Boban, Petar Šegedin, Giovanni Furlan, Joško Ševo ”Doc”, Ante Matura ”Mat”, Jurica Matutinović ”Mat”, Nikolina Hižar i Mladen Kos, Saša Jimi Kesić, Nina Ubović, Dario Ciprijan i Dorotea Vinković.  

Na prvoj klapskoj večeri ”Pisme i vina” nastupali su: Muška klapa ”Fumari”, ženska klapa ”Ladesta”, muška klapa ”Geta”, ženska klapa ”Nava”, muška klapa ”Lanterna”, muška klapa ”Korda”, ženska klapa ”Kanela”, muška klapa ”Kumpanija”, mješovita klapa ”Kuntenat” i muška klapa ”Ošjak”.

Pozdravne riječi organizatoru 21. festivala uputili su: Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Izaslanik Predsjednik Hrvatskog Sabora Željka Rajnera gospodin Branko Bačić, Ministar kulture gospodin Berislav Šipuš, Izaslanik Ministar turizma Antona Klimana gospodin Ivo Bašić, Župan Dubrovačko – neretvanske županije gospodin Nikola Dobroslavić i Gradonačelnik grada Korčule gospodin Andrija Fabris koji je tradicionalno otvorio XXI. Međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina Korčula 2016. godine.   

I 21. Marko Polo Fest je bio humanitarnog karaktera gdje smo umjesto ulaznica prikupljali donacijska sredstva za izgradnju crkve sv. Antuna i Pastoralnog centra.

U Festivalsku komisiju za ocijenjivanje vina su bili: Dipl. ing. Ivanka Čelar predsjednica, Dipl. ing. Nikola Mirošević tajnik. Ocjenjivači su bili dipl. ing.: Janko Jovanov, Marija Pecotić, Igor Radovanović, Sanda Desnica i Jozo Pecotić

Grand Prix 21. međunarodnog Marko Polo Fest-a je osvojila: ”Zorica Andrijašević ”Dona” skladbom ”Izgubljene stvari” za pjesmu a dobitnik Zlatne plakete Marko Polo za vino ”Zlatan Plavac” osvojila je ”Vinarija Zlatan otok d.o.o. – obitelji Plenković”. Voditelj festivala su bili: Denis Šabić i Mirej Botica.

GENERALNI POKROVITELJI:

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatski Sabor

Ministarstvo turizma

Ministarstvo branitelja

Ministarstvo poljoprivrede

Hrvatska turistička zajednica

Dubrovačko – neretvanska županija

Grad Korčula

HTP – Korčula

Glavni supokrovitelji festivala:

Hrvatski zavod za vinarstvo i vinogradarstvo

Grad Zagreb

HBOR – Hrvatska banka za obnovu i razvoj

Lučka uprava Korčula

NPKLM Vodovod Korčula

TOMMY d.o.o.

MEDIJSKI POKROVITELJI FESTIVALA
HRT– Hrvatska radio televizija
– Radiodalmacija
– Radio Korčula

HRT Radio Dubrovnik i mnoge druge radijske postaje.

RIJEČ POKROVITELJA

MINISTARSTVO TURIZMA REPUBLIKE HRVATSKE

RIJEČ MINISTRA DARKO LORENCIN

Poštovane dame i gospodo, cijenjeni gosti Marko Polo festivala,

Sve Vas srdačno pozdravljam na jednom od najljepših festivala pjesme i vina na Jadranu! Vjerujem kako su mnogi posjetitelji danas ovdje upravo zbog ovog festivala, koji služi kao motiv dolaska na destinaciju. Također vjerujem kako će upravo spoj dobre pjesme i izvrsnih vina i hrane iz ovog kraja motivirati mnoge turiste da dođu ponovno ovdje te još malo istraže mnogo toga što ovaj kraj ima za ponuditi.

Sam naziv festivala Marko Polo, podsjeća nas na ovog velikana koji spaja 31 zemlju svijeta, među kojima je i Hrvatska. Hrvatska je upravo zbog činjenice da je Marko Polo rođen ovdje na Korčuli, dio Puta svile, a sve zemlje rade skupa na zajedničkoj promociji.

Vjerujemo da će se i upravo neki od posjetitelja ”Puta svile” zaustaviti ovdje te uživati u čarima koje imate za ponuditi te da će u svojim domovima, među obitelji i prijateljima govoriti o Korčuli i Republici Hrvatskoj kao mjestima koje morate posjetiti za života.

Želim Vam svima dobar odmor i puno dobre pjesme.

Ministar turizma Republike Hrvatske

Darko Lorencin

 

MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

RIJEČ MINISTRA – BORISLAV ŠIPUŠ

Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti sve okupljene povodom ”Međunarodnog Marko Polo festa”, festivala pisme i vina, ovdje u staroj jezgri grada Korčule. Ovim putem pozdravljam organizatora manifestacije gospodina Ivana Šegedina i njegovu tvrtku Šegedin d.o.o. čiji nas je trud i rad tijekom proteklih dvadeset godina ponovno vratio u vrijeme kada su gradom odjekivale pjesme sa svakog portuna i pijaceta, a slavlje življenja nadilazilo teškoće svakodnevnice.

Ova međunarodna manifestacija slavi pjesmu, vino i autohtone proizvode rodnog kraja Marka Pola okupljajući domaće i inozemne pjevače, te nadaleko poznate proizvođače vina, kao i ostale ljubitelje povijesnih vrijednosti koji svake godine imaju priliku uživati u štovanju tradicije svim čulima – bilo u iskušavanju domaćih autohtonih vrednota ili u preslušavanju pjevnih prikaza bogatog povijesnog nasljeđa ovoga kraja.

Festival Marko Polo spaja tradiciju i suvremenost jačajući turističku ponudu grada Korčule te Dubrovačko – neretvanske županije ukazujući na vrijednost promidžbe kulturne i prirodne baštine Hrvatske. Povratak tradiciji znači i povratak vlastitim korijenima te obnovi povijesnih vrijednosti koji čine korak ka suvremenom poimanju svijeta u kojem živimo i uvećava nade u budućnost.

Ministar kulture Republike Hrvatske

Borislav Šipuš

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE REPUBLIKE HRVATSKE

”Harmonika i svijetlo plinsko.

Prodat ću svijet za njene oči.

Marijo, sipaj, Marijo, toči

To rujno vino dalmatinsko!”

/G. Krklec, Krčme/

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Hrvatske čini posebnu čast da bude pokrovitelj međunarodnog Marko Polo festivala pisme i vina, koji se održava na našem Mediteranu u prekrasnom kamen-gradu Korčuli. I nije čudo što taj lutalica svijeta Marko Polo potječe iz našeg najšumovitijeg otoka (Korkira nigra), iz otoka najboljih bijelih vina juga (Grk, Pošip, Rukatac), otoka s najviše stabala maslina i najkvalitetnijeg ulja, s otoka najboljih pjevača, otoka pjesme i vina.

Vi nastavljate ono najbolje, pjesmu sjetnu i duboku, klapsku i dalmatinsku, pjesmu težaka i ribara.

Protekle godine su itekako bile značajne i važne posebice jer je izglasan novi Zakon o vinu i vino je priznato kao prehrambeni proizvod u čemu je poseban obol pridonio i ”Marko Polo fest pisme i vina”.

Sada se o vinu može slobodno pjevati, reklamirati ga, vino je konačno hrana za sve u zemlji, a ne samo za nas Dalmatince.

Članice smo OIV-a, imamo Sporazum o vinu s Europskom unijom, vinom smo zakoračili u Europu. Skinuli smo sve limite oko poticaja sadnje novih vinograda, stimuliramo postojeće vinograde, dajemo potporu investicijama kroz model kapitalnih ulaganja, potičemo marketinšku pripremu za vina, itd. Držimo da je loza i maslina nezanjenjiva kultura na otocima, da je potrošnja vina kroz turizam naš najbolji ”tihi” izvoz i da je ta proizvodnja garancija života i opstanka ljudi na otocima.

Prošlih smo godina na festivalu promovirali knjige ‘Hrvatska vina i vinari” ”Vino – zakonodavstvo i zanimljivost”. Zato, jer je vino najhigjenskije i jedino prirodno alkoholno piće, ono je zaista dio obroka, najkorisnije od svih pića, najukusnije od svih prehrambenih namirnica i najukusnije od svih lijekova. S toga ovogodišnji Marko Polo festival koji ima izdan jedinstven katalog vina ”Marko Polo Products” posebice vezujemo uz plasman vina putem turizma. Vino u umjerenim količinama krijepi tijelo, napaja dušu, održava toplinu, pomaže probavi jela, odupire organizam otrovima, popravlja san, vraća snagu, te brani pojedinca i ljudski rod (Francuski lječnik Luis Charola XVII st.). Vino u muškarca obnavlja zaspale moći (Homer, 8.st.prije Krista). Isus je prvo čudo napravio na svadbi u Kani galilejskoj pretvorivši vodu u vino, itd.

Loza traži mnogo truda, ali zato obilato vraća kroz grozd i vino. Svojim korjenjem iz škrte zemlje uzima najbolje, dajući sok i vino sa tisuću sastojaka toliko potrebnih ljudskom organizmu.

Hrvatska je sa svojih tisuću vina ”vinski svijet u malom” i što bolje prijatelju i gostu ponuditi od vina! Svaki čovjek treba imati svoje vino, svoju pjesmu i svog prijatelja.

I kada su Tina Ujevića pitali što mu je najvažnije u životu, odgovorio je: profesija, žene i vino. Na pitanje, čega bi se najlakše odrekao u hiru je odgovorio: Profesije. Na odgovor, a čega dalje, zamislio se i odgovorio ”ovisi od godine”!

”U slutnji, u čežnji daljine, daljine.

U srcu, u dahu planine, planine.

Tamo, Tamo da putujem,

Tamo, tamo da tugujem;

Da više ne znam sebe sama,

Ni dima bola u maglama…” /Tin Ujević/

Državni Tajnik u Ministartvu poljoprivrede i šumarstva:

Dr. sc. Vinko Milat

 

ŽUPANIJA DUBROVAČKO – NERETVANSKA

RIJEČ ŽUPANA NIKOLE DOBROSLAVIĆA

Dubrovačko – neretvanska županija je ponosna jer grad Korčula ove godine slavi 21. međunarodni ”Marko Polo Festival”  – festival pisme i vina kojeg tradicionalno i s velikim zadovoljstvom podržavamo. Prepoznali smo ga, razumjeli i doživjeli kao naš. Danas uz njega spajamo sjever i jug, istok i zapad, vino, ljepotu i ljubav.

Kada je Festival postao dio ”Europske udruge festivala – EFFE – Eurpe for Festivals, Festivals for Europe”, koji označavaju umjetničke kvalitete i imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini brend Marko Polo Fest postao je promicatelj Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije te ”Lijepe naše” diljem svijeta.

U danima Festivala grad Korčula oživi nudeći turistima, ali i lokalnom stanovništvu bogatstvo pjesme i plesa, a šetnice kojima je nekad šetala Korkyra i svjetski putnik Marko Polo postaju najljepši ures Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije i Domovine Hrvatske.

Danas kada sve brže živimo, a sve je manje iskonskih vrijednosti, vinova loza i težačka snaga simbol su ustrajnosti i odrednica korčulanskog kraja. Samo Korčulanin može biti tako ustrajan i činiti sve, da Festival opstane i u ova krizna vremena, kao i onda kada nam je uistinu bilo najteže. Spoj bogatog programa glazbe, plesa i prirodnih ljepota u kojem uživaju kako turisti tako i lokalno stanovništvo čini Korčulu izlogom kulturne baštine i tradicije. Na Festivalu u samom programu uz izvođače iz cijelog svijeta sudjeluju i proizvođači najboljih vinskih sorti, čime uz promicanje kulturno povijesne tradicije Festival promiče i naše vinogradare i vinare, naše bogatstvo.

Upravo zbog toga, početak Marko Polo Festa – festivala pisme i vina s radošću očekujemo.

Zato svi zajedno učinimo sve da i 21. festivalsko izdanje bude za pamćenje, na raspjevanom otoku čuvenih vina, uvala, masline i bora.

Uz Korčulane koji njeguju iskonske vrijednosti te vjerno čuvaju identitet svog otoka, uvjereni smo da će Međunarodni ”Marko Polo festival” još dugo živjeti te u godinama koje dolaze svima nama pružati još više.

DOBRO DOŠLI!

Župan Dubrovačko – neretvanske županije

Nikola Dobroslavić

 

DALMACIJAVINO d.d. – Split

Previše je toga danas prolazno. I stvari i vrijeme i ljudi i osjećaji. I sve brže živimo, a trajnog, čvrstog od iskona sve je manje.

Vinova loza od davnine jest upravo taj simbol. Simbol je svega onog što je vezalo dalmatinskog težaka za njegovu zemlju, i davalo mu snagu da ustraje.

Zapravo, nikad nije ni postojala čvrsta odrednica dalmatinskog neba, od vina i lozja.

Korčulani su pravi primjer i izvor sveg toga. Stoljećima svoj stvarali su i kamen i more, i maslinu i lozu, i pjesmu s otoka. Dali su ljubav i ona im je uzvraćena. Ljubav vinu i pjesmi. Baš zato, festival ”pisme i vina” koji s radošću dočekujemo, može i hoće nam dočarati miris te ljubavi. Samo Korčulanin može biti tako ustrajan i čini sve da Festival postane, zato svi zajedno učinimo sve da i XXI. Festivalsko izdanje bude međunarodna fešta za pamćenje.

Naša kuća je sve ove godine uz festival. Prepoznali smo ga, razumjeli i doživjeli kao naš.

Danas vidimo u njemu prigodu spajati sve gušte koji nam vino i pjesma mogu dati.

Koliko god gledamo kroz prizmu tržišnog i racionalnog, toliko i još više želimo sudjelovati i biti važan dio ove fešte.

Ovo nije slučajno festival ”vina i pisme”. On u sebi krije, i nudi nam pregršt mogućnosti razviti sve potencijale kako gospodarske tako kulturne i kulturološke, koji vino, zabavu i estradu mogu još više približiti svakom našem dragom gostu.

Stoga godinama i ostajemo uz festival.

Uvjereni smo da će u vremenima što dolaze ”Marko Polo fest” svima nama pružiti još više.

Direktor Dalmacijavina d.d.

Ivan Matković

GRADONAČELNIK GRADA KORČULE

Andrija Fabris

Raspjevani otok čuvenih vina, romantičnih uvala, bujnih čempresata, čudesnih krajolika te nadasve lijepih Korčulanki i Korčulana ove godine slavi XXI. međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina.

U današnjoj prolaznosti stvari i osjećaja kada čovjek nema vremena da zastane i osjeti ono trajno, sve je manje iskonskih vrijednosti koje su ljudi nekad smatrali iskrenim radostima.

U tom moru prolaznosti, Korčulani i otok Korčula istinski su primjer ustrajnosti i želje da stvore  lozu i maslinu, kamen i priliku kojom nam priroda uzvraća na najljepši mogući način: Pjesmom i vinom.

Upravo zato Marko Polo Festival iščekujemo s velikom radošću, da nam na dostojan način približi miris i zvuk te ljubavi. Grad Korčula je pokrovitelj ovogodišnjeg Marko Polo festivala kojeg smo prepoznali, razumjeli i doživjeli kao našeg. Smatramo kako ovo nije slučajno festival ”pisme i vina” jer on je puno više od riječi. ”Pisma i vino” u sebi kriju i pregršt drugih mogućnosti za razvoj gospodarskih i kulturnih aspekata.

Kako bi vino, zabavu i osjećaj kvalitetnog življenja približili drugima, godinama podržavamo Marko Polo Fest i nadamo se kako ćemo to raditi i ubuduće, još dugi niz godina. 

Festival je most ne samo pisme i vina, ljubavi i prijateljstva već ključ koji otvara sva vrata, samo uz njega moramo disati zajedno.

Posebno čestitam svim izvođačima, kompozitorima i autorima, pokroviteljima i sponzorima, koji su svojim radom doprinjeli razvoju Marko Polo festivala i prepoznali naš grad kao iskonski.

Dragi Gosti, pjevači i prijatelji grada i otoka Korčule neka ovih večeri odjeknu kale i fortece, portuni i pijacete, a šetnice kojima je nekada gizdavo koračala ljepotica Korkyra neka ožive glazbom i postanu najljepši ures grada Korčule.

Dobro nam došli!

Gradonačelnik Grada Korčule

Abdrija Fabris

RIJEČ DIREKTORA FESTIVALA

 

Prije dva desetljeća, 1996. godine u malom Gradiću Korčuli s cca 5000 stanovnika, na krajnjem Hrvatskom jugu i jednom od najljepših otoka Mediterana, nastao je i započeo I. Međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina. Nastao je u čast 700. godišnjice povratka čuvenog putnika, putopisca, trgovca, istraživača dalekog istoka i diplomata na dvoru Kublai Khana, korčulanina Marka Pola i u čast završetka Domovinskog rata u priznatoj, suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Kao idejni začetnik, nisam sasvim slučajno započeo ovu manifestaciju, već u ime zavjeta o kojem svjedoče moji prijatelji iz nemilog vremena od devedesetih godina do slobode i suverenosti. I sam motiviran jezovitim prizorima, učinio sam platformu u kojoj sam želio svijet oko sebe vidjeti milosrdniji, uljudniji i bolji. Koristeći se raznim metaforama, asocijacijama i činjenicama iz tradicionalnog života učinio sam projekt vlastite vizije u kojem dominira pjesma, vino i ljubav. Zar ovo nije dovoljno spomenuti, da svijet postane hrabar u izobilju promašaja i propusta. Vrednujući Hrvatske gospodarske resurse međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina razvija se posebnom i usklađenom dinamikom u kojoj retorički nastupi organizatora stvaraju pozitivno ozračje i optimalne mogućnosti spram pesimističkog stanja u kojem smo se zatekli sredinom devedesetih godina. Za tek nekoliko godina festivala, događa se ekspanzija vinarstva i vinogradarstva u Republici Hrvatskoj gdje vino postaje prehrambeni proizvod. Prezentacijama, kušnjama, ocijenjivanjima i okruglim stolovima u razdoblju od 1996. – 2019. godine smo jačali stvarajući nove vrste i brandove vina i vinskih proizvoda unapređujući kvalitet i kvantitet proizvodnje grožđa čak do 380%.  Ozračje u kojem vlada pjesma i vino, zanos i optimizam oslobađanjem energije ljudi evolviranih u projekt dolazi do značajnog i velikog uspijeha i rezultata. Ne pristranost a uvažavanje pojedinaca i njihovih različitosti od strane članova: ”Komisije za ocijenjivanje vina” na dvadesetogodišnjem natjecanju Marko Polo Fest-a, vinarstvo i vinogradarstvo u Republici Hrvatskoj je dovelo do pravog puta, značajnog iskoraka i zavidnih rezultata. U glazbenom području Festivala, ”stvorili smo originalan otočki brend u kojem dominira solista i klapa” ali uz prigodan aranžman a ne akapela pjevanje, koji je danas postao trend i van granica Republike Hrvatske.

Na pozornici međunarodnog Marko Polo Festa, festivala pisme i vina u 20 godina postojanja nastupalo je preko 16000 izvođača glazbeno umjetničkog programa sa 4. kontinenta i preko 50. proizvođača vina s preko 200. vinskih proizvoda. Festival je organizirao i 4. Izbora za Miss Marko Polo Fest-a i 4. Pijace Marko Polo Hrvatska s prodajom autohtonog hrvatskog proizvoda te projekt ”Put svile Marka Pola”. Izdali smo dva Vinska kataloga ”Marko Polo Products” u nakladi od 100.000 primjeraka koji su uglavnom prezentirani na svim kontinentima. Za festivalski obol, komunikaciju, suradnju i uspjeh na području vinarstva u Republici Hrvatskoj ističemo: Ivan Tvrdeić, Ivanka Čelar, Ljiljana Gašparec – Skočić, Vinko Milat, Nikola Mirošević, Janko Jovanov, Miodrag Hruškar, Sanda Desnica, Katarina Vojvodić, Perica Žuvela, Mato Violić – Matuško, Želimir Bašić, Radoslav Pezo i dr. a posebno sve proizvođače sudionike Festivala. Ovim putem se srdačno zahvaljujem svim proizvođačima vina, autorima i izvođačima pjesama, pokroviteljima, sponzorima i donatorima međunarodnog Marko Polo Festivala a posebno Ministarstvima, Županiji Dubrovačko – neretvanskoj i gradu Korčuli te organizacijskom odboru Festivala bez kojeg korčulanski festival ne bih bio održiv. ”Sada još trebamo znati prodati pismu i vino”. Istinitu priču i proizvod imamo.

Direktor Festivala

Ivan Šegedin

 

MEDIJI – FOTOGRAFIJE

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version