MARCO POLO FEST

22. MEĐUNARODNI MARKO POLO FESTIVAL PISME I VINA KORČULA 2017.

Dvadeset i drugi međunarodni Marko Polo festival pisme i vina održan je od 14., 15. i 16.  srpnja 2017. godine na ljetnoj pozornici ”Plokata” u gradu Korčuli pod Visokim Pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Hrvatskog Sabora. U dvije festivalske večeri, jednoj klapskoj i superfinalnoj večeri ”Melodije Marka Pola” nastupali su slijedeći izvođači: Mirko Švenda ”Žiga”, Igor Cukrov, Alen Islamović, Zorica Andrijašević ”Dona”, Nenad Kumrić ”Charlie”, Giovanni Furlan, Petar Šegedin i klapa ”Ošjak”, Božidar Kolerič, Ivica Šeperić, Bella, Bojan Delić, Branko Medak, grupa ”Vrijeme Ljubavi”,  Hrvoje Hegedušić, Ivan Šegedin, Igor Lokas i Jelena Pletikosa, Mladen Biočina, Ivan Farac i ”Pupnajke”, Gospar Marko i Mario Čužić, Toni Janković i Eli Žuvela, Alen Lokas, Vanja Kuštrin, Anthony Dadich i Darko Kalogjera, Dany Dandosa i Petar Dabelić.

Na prvoj klapskoj večeri ”Pisme i vina” nastupali su: Muška klapa ”Ošjak”. ženska klapa ”Ladesta”, muška klapa ”Geta”, ženska klapa ”Nava”, muška klapa ”Porat”, muška klapa ”Korda”, ženska klapa ”Kanela”, muška klapa ”Kumpanija”, KUD  ženska klapa ”Salona” i  ženska klapa ”Kandelora”.

Pozdravne riječi organizatoru 22. festivala uputili su: Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, Ministar kulture gospodin Berislav Šipuš, Ministar turizma Gari Cappelli, Župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić, Župan Bjelovarsko – bilogorski Damir Bajs i dr. Uz pozdravnu riječ Državnog Tajnika Ministarstva turizma Frane Matušića,  Gradonačelnik grada Korčule Andrija Fabris je tradicionalno otvorio XXII. Međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina Korčula 2017. godine.   

U Festivalsku komisiju za ocijenjivanje vina su bili: Dipl. ing. Ivanka Čelar predsjednica, Dipl. ing. Nikola Mirošević tajnik. Ocjenjivači su bili dipl. ing.: Janko Jovanov, Marija Pecotić, Igor Radovanović, Sanda Desnica i Jozo Pecotić

Grand Prix 22. međunarodnog Marko Polo Fest-a je osvojila: Mirko Švenda ”Žiga” skladbom ”Volim te Dalmacijo” za pjesmu a dobitnik Zlatne plakete Marko Polo za vino ”Zlatan Plavac” osvojila je ”Vinarija Zlatan otok d.o.o. – obitelji Plenković”. Voditelj festivala su bili: Mirej Botica i Denis Šabić

GENERALNI POKROVITELJI:

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatski Sabor

Ministarstvo turizma

Bjelovarsko – bilogorska županija

Dubrovačko – neretvanska županija

Grad Zagreb

Grad Korčula

SUPOKROVITELJI:

Hrvatska turistička zajednica

Hrvatski zavod za vinarstvo i vinogradarstvo

Dalmacijavino d.o.o.

Lučka uprava Korčula

HTP – Korčula

TOMMY d.o.o.

MEDIJSKI POKROVITELJI FESTIVALA
HRT– Hrvatska radio televizija
– Radiodalmacija
– Radio Korčula

HRT Radio Dubrovnik i mnoge druge radijske postaje.

RIJEČ POKROVITELJA

MINISTARSTVO TURIZMA

RIJEČ MINISTRA GARI CAPPELLI

Hrvatska, osim što je zemlja koju krasi prekrasna, očuvana priroda, svaka je zemlja bogate baštine, kulture, i tradicije. Otok Korčula jedan je od dragulja Jadrana, no osim bogate povijesti i prekrasne prirode, riječ je o otoku ljubaznih domaćina i kvalitetnog vina. Upravo su to vrijednosti koje obuhvaća XXII. Međunarodni festival Marko Polo koji se tradicionalno održava na Korčuili.

Hrvatska je danas u svijetskim okvirima vrlo tražena turistička destinacija, čije ljepote svake godine otkriva sve veći broj turista iz cijelog svijeta. Nakon izvrsnih prošlogodišnjih rezultata, u prvih šest mjeseci 2017. Godine rast turističkog prometa Hrvatske bilježi snažan dvoznamenkasti rast. Kako bi se turizam Hrvatske nastavio razvijati svakako moramo raditi na kontinuiranom jačanju kvalitete ponude i usluge u destinacijama, odnosno stvaranju zanimljivih sadržaja u izvanpansionskoj ponudi, među kojima su festivali raznih karaktera među kojima je i Marko Polo Fest.

Ministar turizma Republike Hrvatske

Gari Cappelli

RIJEČ MINISTRA TURIZMA – DARKO LORENCIN

Poštovane dame i gospodo, cijenjeni gosti Marko Polo festivala,

Sve Vas srdačno pozdravljam na jednom od najljepših festivala pjesme i vina na Jadranu! Vjerujem kako su mnogi posjetitelji danas ovdje upravo zbog ovog festivala, koji služi kao motiv dolaska na destinaciju. Također vjerujem kako će upravo spoj dobre pjesme i izvrsnih vina i hrane iz ovog kraja motivirati mnoge turiste da dođu ponovno ovdje te još malo istraže mnogo toga što ovaj kraj ima za ponuditi.

Sam naziv festivala Marko Polo, podsjeća nas na ovog velikana koji spaja 31 zemlju svijeta, među kojima je i Hrvatska. Hrvatska je upravo zbog činjenice da je Marko Polo rođen ovdje na Korčuli, dio Puta svile, a sve zemlje rade skupa na zajedničkoj promociji.

Vjerujemo da će se i upravo neki od posjetitelja ”Puta svile” zaustaviti ovdje te uživati u čarima koje imate za ponuditi te da će u svojim domovima, među obitelji i prijateljima govoriti o Korčuli i Republici Hrvatskoj kao mjestima koje morate posjetiti za života.

Želim Vam svima dobar odmor i puno dobre pjesme.

Ministar turizma Republike Hrvatske

Darko Lorencin

 

MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

RIJEČ MINISTRA – BORISLAV ŠIPUŠ

Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti sve okupljene povodom ”Međunarodnog Marko Polo festa”, festivala pisme i vina, ovdje u staroj jezgri grada Korčule. Ovim putem pozdravljam organizatora manifestacije gospodina Ivana Šegedina i njegovu tvrtku Šegedin d.o.o. čiji nas je trud i rad tijekom proteklih dvadeset godina ponovno vratio u vrijeme kada su gradom odjekivale pjesme sa svakog portuna i pijaceta, a slavlje življenja nadilazilo teškoće svakodnevnice.

Ova međunarodna manifestacija slavi pjesmu, vino i autohtone proizvode rodnog kraja Marka Pola okupljajući domaće i inozemne pjevače, te nadaleko poznate proizvođače vina, kao i ostale ljubitelje povijesnih vrijednosti koji svake godine imaju priliku uživati u štovanju tradicije svim čulima – bilo u iskušavanju domaćih autohtonih vrednota ili u preslušavanju pjevnih prikaza bogatog povijesnog nasljeđa ovoga kraja.

Festival Marko Polo spaja tradiciju i suvremenost jačajući turističku ponudu grada Korčule te Dubrovačko – neretvanske županije ukazujući na vrijednost promidžbe kulturne i prirodne baštine Hrvatske. Povratak tradiciji znači i povratak vlastitim korijenima te obnovi povijesnih vrijednosti koji čine korak ka suvremenom poimanju svijeta u kojem živimo i uvećava nade u budućnost.

Ministar kulture Republike Hrvatske

Borislav Šipuš

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE REPUBLIKE HRVATSKE

”Harmonika i svijetlo plinsko.

Prodat ću svijet za njene oči.

Marijo, sipaj, Marijo, toči

To rujno vino dalmatinsko!”

/G. Krklec, Krčme/

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Hrvatske čini posebnu čast da bude pokrovitelj međunarodnog Marko Polo festivala pisme i vina, koji se održava na našem Mediteranu u prekrasnom kamen-gradu Korčuli. I nije čudo što taj lutalica svijeta Marko Polo potječe iz našeg najšumovitijeg otoka (Korkira nigra), iz otoka najboljih bijelih vina juga (Grk, Pošip, Rukatac), otoka s najviše stabala maslina i najkvalitetnijeg ulja, s otoka najboljih pjevača, otoka pjesme i vina.

Vi nastavljate ono najbolje, pjesmu sjetnu i duboku, klapsku i dalmatinsku, pjesmu težaka i ribara.

Protekle godine su itekako bile značajne i važne posebice jer je izglasan novi Zakon o vinu i vino je priznato kao prehrambeni proizvod u čemu je poseban obol pridonio i ”Marko Polo fest pisme i vina”.

Sada se o vinu može slobodno pjevati, reklamirati ga, vino je konačno hrana za sve u zemlji, a ne samo za nas Dalmatince.

Članice smo OIV-a, imamo Sporazum o vinu s Europskom unijom, vinom smo zakoračili u Europu. Skinuli smo sve limite oko poticaja sadnje novih vinograda, stimuliramo postojeće vinograde, dajemo potporu investicijama kroz model kapitalnih ulaganja, potičemo marketinšku pripremu za vina, itd. Držimo da je loza i maslina nezanjenjiva kultura na otocima, da je potrošnja vina kroz turizam naš najbolji ”tihi” izvoz i da je ta proizvodnja garancija života i opstanka ljudi na otocima.

Prošlih smo godina na festivalu promovirali knjige ‘Hrvatska vina i vinari” ”Vino – zakonodavstvo i zanimljivost”. Zato, jer je vino najhigjenskije i jedino prirodno alkoholno piće, ono je zaista dio obroka, najkorisnije od svih pića, najukusnije od svih prehrambenih namirnica i najukusnije od svih lijekova. S toga ovogodišnji Marko Polo festival koji ima izdan jedinstven katalog vina ”Marko Polo Products” posebice vezujemo uz plasman vina putem turizma. Vino u umjerenim količinama krijepi tijelo, napaja dušu, održava toplinu, pomaže probavi jela, odupire organizam otrovima, popravlja san, vraća snagu, te brani pojedinca i ljudski rod (Francuski lječnik Luis Charola XVII st.). Vino u muškarca obnavlja zaspale moći (Homer, 8.st.prije Krista). Isus je prvo čudo napravio na svadbi u Kani galilejskoj pretvorivši vodu u vino, itd.

Loza traži mnogo truda, ali zato obilato vraća kroz grozd i vino. Svojim korjenjem iz škrte zemlje uzima najbolje, dajući sok i vino sa tisuću sastojaka toliko potrebnih ljudskom organizmu.

Hrvatska je sa svojih tisuću vina ”vinski svijet u malom” i što bolje prijatelju i gostu ponuditi od vina! Svaki čovjek treba imati svoje vino, svoju pjesmu i svog prijatelja.

I kada su Tina Ujevića pitali što mu je najvažnije u životu, odgovorio je: profesija, žene i vino. Na pitanje, čega bi se najlakše odrekao u hiru je odgovorio: Profesije. Na odgovor, a čega dalje, zamislio se i odgovorio ”ovisi od godine”!

”U slutnji, u čežnji daljine, daljine.

U srcu, u dahu planine, planine.

Tamo, Tamo da putujem,

Tamo, tamo da tugujem;

Da više ne znam sebe sama,

Ni dima bola u maglama…” /Tin Ujević/

Državni Tajnik u Ministartvu poljoprivrede i šumarstva:

Dr. sc. Vinko Milat

 

ŽUPANIJA DUBROVAČKO – NERETVANSKA

RIJEČ ŽUPANA NIKOLE DOBROSLAVIĆA

Dubrovačko – neretvanska županija je ponosna jer grad Korčula ove godine slavi 22. međunarodni ”Marko Polo Festival”  – festival pisme i vina kojeg tradicionalno i s velikim zadovoljstvom podržavamo. Prepoznali smo ga, razumjeli i doživjeli kao naš. Danas uz njega spajamo sjever i jug, istok i zapad, vino, ljepotu i ljubav.

Kada je Festival postao dio ”Europske udruge festivala – EFFE – Eurpe for Festivals, Festivals for Europe”, koji označavaju umjetničke kvalitete i imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini brend Marko Polo Fest postao je promicatelj Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije te ”Lijepe naše” diljem svijeta.

U danima Festivala grad Korčula oživi nudeći turistima, ali i lokalnom stanovništvu bogatstvo pjesme i plesa, a šetnice kojima je nekad šetala Korkyra i svjetski putnik Marko Polo postaju najljepši ures Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije i Domovine Hrvatske.

Danas kada sve brže živimo, a sve je manje iskonskih vrijednosti, vinova loza i težačka snaga simbol su ustrajnosti i odrednica korčulanskog kraja. Samo Korčulanin može biti tako ustrajan i činiti sve, da Festival opstane i u ova krizna vremena, kao i onda kada nam je uistinu bilo najteže. Spoj bogatog programa glazbe, plesa i prirodnih ljepota u kojem uživaju kako turisti tako i lokalno stanovništvo čini Korčulu izlogom kulturne baštine i tradicije. Na Festivalu u samom programu uz izvođače iz cijelog svijeta sudjeluju i proizvođači najboljih vinskih sorti, čime uz promicanje kulturno povijesne tradicije Festival promiče i naše vinogradare i vinare, naše bogatstvo.

Upravo zbog toga, početak Marko Polo Festa – festivala pisme i vina s radošću očekujemo.

Zato svi zajedno učinimo sve da i 22. festivalsko izdanje bude za pamćenje, na raspjevanom otoku čuvenih vina, uvala, masline i bora.

Uz Korčulane koji njeguju iskonske vrijednosti te vjerno čuvaju identitet svog otoka, uvjereni smo da će Međunarodni ”Marko Polo festival” još dugo živjeti te u godinama koje dolaze svima nama pružati još više.

DOBRO DOŠLI!

Župan Dubrovačko – neretvanske županije

Nikola Dobroslavić

 GRAD ZAGREB

RIJEČ GRADONAČELNIKA MILANA BANDIĆA

Dame i gospodo, cijenjeni uzvanici, dragi prijatelji,

osobito mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas na otvorenju 22. međunarodnog Marko Polo Festa – festivala pisme i vina koji se tradicionalno održava u predivnoj Korčuli.

Ove godine, Grad Zagreb kao pokrovitelj ove važne kulturne, gospodarske i turističke manifestacije daje svoj doprinos razvoju i realizaciji bogatoga festivalskog programa jer podupire sve izvođače, pjevače i glazbenike koji njeguju kulturnu baštinu i materinji jezik te one koji čuvaju tradicionalnu proizvodnju vina pa tako doprinose gospodarskom i turističkom prosperitetu Republike Hrvatske.

Grad Zagreb nije sasvim slučajno pokrovitelj ove značajne manifestacije.

Marko Polo Fest je zadužio grad Zagreb svojim poštovanjem u trenutku kada je to bilo potrebno. U nemilo vrijeme, kada je izgorio odjel pedijatrije bolnice ”Sestre Milosrdnice” Marko Polo Fest pod rukovođenjem direktora festivala Ivana Šegedina je mobilizirao svoje snage i u jednoj večeri napunio 2 puta koncertnu dvoranu ”Vatroslav Lisinski”. Tom humanitarnom gestom i ostvarenim sredstvima je kupljen novi aparat za nedonoščad.

Izniman potencijal ovog festivala koji slavi godišnjicu povratka Marka Pola, najpoznatijega svjetskog putnika i putopisca na svoju rodnu Korčulu, prepoznala je međunarodna javnost pa mu je dodijelila oznaku EFFE Label: Europe for Festivals – Festivals for Europe za 2015. /2016., na čemu od srca čestitam njegovom organitatoru i suradnicima. Svim gostima Festivala i posjetiteljima prekrasne Korčule želim dobru zabavu na još jednome, odlično organiziranome Marko Polo festu – festivalu pisme i vina!

Gradonačelnik grada Zagreba

Milan Bandić

BJELOVARSKO BILOGORSKA ŽUPANIJA

RIJEČ ŽUPANA DAMIRA BAJSA

Čast mi je pozdraviti Vas povodom održavanja XXII. Međunarodnog Marko Polo Festa – festivala pisme i vina Korčula 2017. Kojemu je Bjelovarsko – bilogorska županija sa zadovoljstvom jedan od ovogodišnjih pokrovitelja.

Festival je to u čast najpoznatijeg svjetskog putnika i putopisca  Marka Pola koji svake godine okuplja velik broj glazbenika, ali i nudi vrhunska vina što je u konačnici najbolja kombinacija za uživanje na prekrasnoj Korčuli  za svakog gosta, ali i sudionika festivala.

I Bjelovarsko – bilogorska županija želi i je prijatelj Korčule, a spajanje naše plave i zelene brazde najbolji je put daljnjeg razvoja Lijepe naše. Sam Festival pisme i vina nadilazi svoj kulturni, zabavni i gastronomski karakter i s druge strane pruža mogućnost razvoja svih ostalih gospodarskih i turističkih grana.

Pred nama je bogat program ovogodišnjeg izdanja Festivala Marko Polo koji s radošću iščekujemo, a ja želim svima Vama još mnogo godina uspješnog rada i održavanja ovog vrijednog Festivala simbola Korčule, prepoznatljivog ne samo u Hrvatskoj, već i mnogo šire.

Radujući se našem susretu na Korčuli, upućujem srdačne čestitke organizatoru i vidimo se i dogodine!

Bjelovarsko bilogorski Župan

Damir Bajs

DALMACIJAVINO d.d. – Split

Previše je toga danas prolazno. I stvari i vrijeme i ljudi i osjećaji. I sve brže živimo, a trajnog, čvrstog od iskona sve je manje.

Vinova loza od davnine jest upravo taj simbol. Simbol je svega onog što je vezalo dalmatinskog težaka za njegovu zemlju, i davalo mu snagu da ustraje.

Zapravo, nikad nije ni postojala čvrsta odrednica dalmatinskog neba, od vina i lozja.

Korčulani su pravi primjer i izvor sveg toga. Stoljećima svoj stvarali su i kamen i more, i maslinu i lozu, i pjesmu s otoka. Dali su ljubav i ona im je uzvraćena. Ljubav vinu i pjesmi. Baš zato, festival ”pisme i vina” koji s radošću dočekujemo, može i hoće nam dočarati miris te ljubavi. Samo Korčulanin može biti tako ustrajan i čini sve da Festival postane, zato svi zajedno učinimo sve da i XXI. Festivalsko izdanje bude međunarodna fešta za pamćenje.

Naša kuća je sve ove godine uz festival. Prepoznali smo ga, razumjeli i doživjeli kao naš.

Danas vidimo u njemu prigodu spajati sve gušte koji nam vino i pjesma mogu dati.

Koliko god gledamo kroz prizmu tržišnog i racionalnog, toliko i još više želimo sudjelovati i biti važan dio ove fešte.

Ovo nije slučajno festival ”vina i pisme”. On u sebi krije, i nudi nam pregršt mogućnosti razviti sve potencijale kako gospodarske tako kulturne i kulturološke, koji vino, zabavu i estradu mogu još više približiti svakom našem dragom gostu.

Stoga godinama i ostajemo uz festival.

Uvjereni smo da će u vremenima što dolaze ”Marko Polo fest” svima nama pružiti još više.

Direktor Dalmacijavina d.d.

Ivan Matković

GRADONAČELNIK GRADA KORČULE

ANDRIJA FABRIS

Raspjevani otok čuvenih vina, romantičnih uvala, bujnih čempresata, čudesnih krajolika te nadasve lijepih Korčulanki i Korčulana ove godine slavi XXII. međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina.

U današnjoj prolaznosti stvari i osjećaja kada čovjek nema vremena da zastane i osjeti ono trajno, sve je manje iskonskih vrijednosti koje su ljudi nekad smatrali iskrenim radostima.

U tom moru prolaznosti, Korčulani i otok Korčula istinski su primjer ustrajnosti i želje da stvore  lozu i maslinu, kamen i priliku kojom nam priroda uzvraća na najljepši mogući način: Pjesmom i vinom.

Upravo zato Marko Polo Festival iščekujemo s velikom radošću, da nam na dostojan način približi miris i zvuk te ljubavi. Grad Korčula je pokrovitelj ovogodišnjeg Marko Polo festivala kojeg smo prepoznali, razumjeli i doživjeli kao našeg. Smatramo kako ovo nije slučajno festival ”pisme i vina” jer on je puno više od riječi. ”Pisma i vino” u sebi kriju i pregršt drugih mogućnosti za razvoj gospodarskih i kulturnih aspekata.

Kako bi vino, zabavu i osjećaj kvalitetnog življenja približili drugima, godinama podržavamo Marko Polo Fest i nadamo se kako ćemo to raditi i ubuduće, još dugi niz godina.

Festival je most ne samo pisme i vina, ljubavi i prijateljstva već ključ koji otvara sva vrata, samo uz njega moramo disati zajedno.

Posebno čestitam svim izvođačima, kompozitorima i autorima, pokroviteljima i sponzorima, koji su svojim radom doprinjeli razvoju Marko Polo festivala i prepoznali naš grad kao iskonski.

Dragi Gosti, pjevači i prijatelji grada i otoka Korčule neka ovih večeri odjeknu kale i fortece, portuni i pijacete, a šetnice kojima je nekada gizdavo koračala ljepotica Korkyra neka ožive glazbom i postanu najljepši ures grada Korčule.

Dobro nam došli!

Gradonačelnik Grada Korčule

Abdrija Fabris

RIJEČ DIREKTORA FESTIVALA

IVAN ŠEGEDIN

Prije dva desetljeća, 1996. godine u malom gradiću Korčuli s cca 5000 stanovnika, na krajnjem Hrvatskom jugu i jednom od najljepših otoka Mediterana, nastao je i započeo I. Međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina. Nastao je u čast 700. godišnjice povratka čuvenog putnika, putopisca, trgovca, istraživača dalekog istoka i diplomata na dvoru Kublai Khana, korčulanina Marka Pola i u čast završetka Domovinskog rata u priznatoj, suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Kao idejni začetnik i realizator, nisam sasvim slučajno započeo ovu manifestaciju, već u ime zavjeta o kojem svjedoče moji prijatelji iz nemilog vremena od devedesetih godina do slobode i suverenosti. I sam motiviran jezovitim prizorima, učinio sam platformu u kojoj sam želio svijet oko sebe vidjeti milosrdniji, uljudniji i bolji. Koristeći se raznim metaforama, asocijacijama i činjenicama iz tradicionalnog života učinio sam projekt vlastite vizije u kojem dominira pjesma, vino i ljubav. Zar ovo nije dovoljno spomenuti, da svijet postane hrabar u izobilju promašaja i propusta. Vrednujući Hrvatske gospodarske resurse međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina razvija se posebnom i usklađenom dinamikom u kojoj retorički nastupi organizatora stvaraju pozitivno ozračje i optimalne mogućnosti spram pesimističkog stanja u kojem smo se zatekli sredinom devedesetih godina. Za tek nekoliko godina festivala, događa se ekspanzija vinarstva i vinogradarstva u Republici Hrvatskoj gdje vino postaje prehrambeni proizvod. Prezentacijama, kušnjama, ocijenjivanjima i okruglim stolovima u razdoblju od 1996. – 2019. godine smo jačali stvarajući nove vrste i brandove vina i vinskih proizvoda unapređujući kvalitet i kvantitet proizvodnje grožđa čak do 380%.  Ozračje u kojem vlada pjesma i vino, zanos i optimizam oslobađanjem energije ljudi evolviranih u projekt dolazi do značajnog i velikog uspijeha i rezultata. Ne pristranost a uvažavanje pojedinaca i njihovih različitosti od strane članova: ”Komisije za ocijenjivanje vina” na dvadesetogodišnjem natjecanju Marko Polo Fest-a, vinarstvo i vinogradarstvo u Republici Hrvatskoj je dovelo do pravog puta, značajnog iskoraka i zavidnih rezultata. U glazbenom području Festivala, ”stvorili smo originalan otočki brend u kojem dominira solista i klapa” ali uz prigodan aranžman a ne akapela pjevanje, koji je danas postao trend i van granica Republike Hrvatske.

Na pozornici međunarodnog Marko Polo Festa, festivala pisme i vina u 22. godina postojanja nastupalo je preko 16500 izvođača glazbeno umjetničkog programa sa 4. kontinenta i preko 50. proizvođača vina s preko 250. vinskih proizvoda. Festival je organizirao i 4. Izbora za Miss Marko Polo Fest-a i 4. Pijace Marko Polo Hrvatska s prodajom autohtonog hrvatskog proizvoda te projekt ”Put svile Marka Pola”. Izdali smo dva Vinska kataloga ”Marko Polo Products” u nakladi od 100.000 primjeraka koji su uglavnom prezentirani na svim kontinentima. Za festivalski obol, komunikaciju, suradnju i uspjeh na području vinarstva u Republici Hrvatskoj ističemo: Ivan Tvrdeić, Ivanka Čelar, Ljiljana Gašparec – Skočić, Vinko Milat, Nikola Mirošević, Janko Jovanov, Miodrag Hruškar, Sanda Desnica, Katarina Vojvodić, Perica Žuvela, Mato Violić – Matuško, Želimir Bašić, Radoslav Pezo i dr. a posebno sve proizvođače sudionike Festivala. Ovim putem se srdačno zahvaljujem svim proizvođačima vina, autorima i izvođačima pjesama, pokroviteljima, sponzorima i donatorima međunarodnog Marko Polo Festivala a posebno Ministarstvima, Županiji Dubrovačko – neretvanskoj i gradu Korčuli te organizacijskom odboru Festivala bez kojeg korčulanski festival ne bih bio održiv. ”Sada trebamo raditi na plasmanu pisme i vina”. Istinitu priču i proizvod imamo.

Direktor Festivala

Ivan Šegedin

MEDIJI – FOTOGRAFIJE

Voditelji festivala Mirej Botica i Denis Šabić

Državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić – Pozdravna riječ

Pobjednik  2017.  – Mirko Švenda ”Žiga” – Grand Prix Marko Polo Festa

 

Exit mobile version