Home Gastronomija Claire Vallée je prva vlasnica veganskog restorana koja je osvojila Michelinovu zvjezdicu

Claire Vallée je prva vlasnica veganskog restorana koja je osvojila Michelinovu zvjezdicu

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
Restoran ONA na jugozapadu Francuske postao je prvi potpuno veganski restoran koji je nagrađen Michelinovom zvjezdicom. Kuharica i vlasnica Claire Vallée također je nagrađena zelenom zvjezdicom za etičku praksu u kreiranju svoje “high energy” kuhinje.

“Ovo je vrlo emotivno za mene, moj tim, moje dobavljače, moju obitelj i moje prijatelje”, kaže Vallée za RFI. “Mali ‘mravi’ koji su nam pomogli u radu, crowdfunderi… Velika je to ljudska avantura.”

ONA, što je skraćenica za “Origine Non Animale” (podrijetlo bez životinja), prvi je veganski restoran koji je osvojio Michelinovu zvjezdicu.

Vallée je također osvojila zelenu zvjezdicu, koju je Michelin uveo tek prošle godine kako bi nagradio ustanove s dobrim etičkim odnosom.

Ova 41-godišnjakinja vodi svoj veganski restoran u gradu Arèsu, u blizini Bordeauxa, koji je pokrenula 2016. zahvaljujući crowdfundingu i zajmu zelene banke.

Uobičajene francuske banke bile su vrlo skeptične kada je došla u njih u želji da počne. “Izgledi za veganstvo i biljnu hranu previše su neizvjesni”, rečeno joj je tada.

Od arheologije do kuhinje bez životinja

Nakon studija arheologije, Vallée je otišla u Švicarsku raditi kao konobarica, a zatim se školovala za slastičarku. Brzo je postala kuharica, a zatim je otišla u Tajland na godinu dana kako bi otkrila tajlandsku i vegansku hranu.

Otkrila sam kuhinju koja se stvarno fokusirala na biljke, korijenje i začine,” kaže ona. “To je u njihovoj osnovnoj hrani. Svidjelo mi se. Bilo je to malo otkriće u pogledu životinjskog uzroka, ekološkog utjecaja i zdravstvene strane koja je bitna u ovoj vrsti hrane.”

Veganska kuhinja, je li dobra ili nije? Morate ući kroz vrata i malo prošetati po kući i kušati ono što radimo.
Vallée nudi sedam jela na svom gurmanskom jelovniku i može poslužiti do 30 stolova prije nego što ga obnovi – u “normalnim” vremenima, naravno, bez smetnji zbog Covid-19.

Detaljnije  Najpoznatiji francuski sirevi

“Naravno, radije bismo bili otvoreni. Ali u isto vrijeme to nam daje vremena da prebrodimo sve i pripremimo se za sljedeći korak.”

Njezina preporuka : “Pečena torta od cvjetače sa začinima i svježom kurkumom, uz tartar od morskih algi s kavijarom od limuna i pečenim sezamom te hrskavi tuile od heljde.” Dobar tek.

Lokalni, organski dobavljači

Jelovnik se mijenja s godinom. Vallée surađuje s raznim lokalnim i organskim dobavljačima u zaljevu Arcachon.

“To je kuhinja stvaranja i strasti te predanosti proizvodima koji su prepuni okusa i dolaze od malih lokalnih proizvođača.”

“Svi radimo ruku pod ruku, jako smo bliski jedni drugima. Komuniciramo čim bude nešto novo s povrćem. Sadimo i posebno začinsko bilje za restoran.”

Samo pet posto njezinih klijenata su vegani; ostalo su ljudi “koji vole gurmansku hranu”.

“Moja je kuhinja šarena, puna života i visoke energije! Također mislim da smo zato danas ovdje.”

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE