MARCO POLO FEST

Danski restoran Noma konačno dobiva 3 zvjezdice

Danski restoran Noma konačno dobiva 3 zvjezdice
Svjetski vrhunski restoran Renéa Redzepija, Noma, u Kopenhagenu, konačno je dobio tri Michelinove zvjezdice.

Otvarajući prvi put 2003. i razbijajući priznanja poput “establishmenta”, Noma je osvojila titulu najboljeg restorana na svijetu 2010., 2011., 2012. i 2014. , a  je poznata po tome što je nordijsku kuhinju čvrsto stavio na kulinarsku kartu, Redzepi još uvijek nije mogao shvatiti kako doći do te  neuhvatljive treće zvijezde, unatoč tome što sjedi na vrhu svjetske ljestvice prema magazinu Restaurant.

Vodič za nordijske zemlje Michelina 2021. pokriva Dansku, Finsku, Island, Norvešku i Švedsku, a nove zvijezde predstavljene su navečer u ponedjeljak 13. rujna tijekom televizijskog predstavljanja u Koncertnoj dvorani Stavanger u Norveškoj.

Michelin je rekao da Noma “ima snažnu povezanost s prirodom i njezin holistički pristup vidi neobične sezonske sastojke prikazane u kreativnim i složenim jelima.”

Preseljenje u nove prostore donijelo je drugu i aktualnu inkarnaciju restorana, a sa sobom je donijelo ponovni fokus na sezonsku hranu.

Postigavši ​​ocjenu od 3 zvjezdice, Redzepi je izgledao zapanjeno.

Potpuno sam zapanjen. Stvarno, iskreno, potpuno sam iznenađen”, rekao je s čašom vina koja je još uvijek bila netaknuta u lijevoj ruci. Osjećam nešto što prije nisam osjetila, ne znam što bih sada izrazila.”

Ovo je 14 godina čekanja. Imamo strpljenja, ali u jednom trenutku i vi pomislite da se to možda nikada neće dogoditi.”

Dobrodošli nazad, Esben!

Maaemo u Oslu u Norveškoj također je dobio ocjenu 3 zvjezdice, kao i Michelinovu zelenu zvjezdicu za svoju održivost.

Šef kuhinje Esben Holmboe Bang rekao je da je bio nervozan uoči objave jer se preselio na novu lokaciju i nije bio siguran hoće li zadržati svoje zvijezde.

“Za mene su 3 Michelinove zvjezdice najveća čast koju možete postići kao kuhar i kao tim, i kao restoran. Bilo je to vrlo emotivno putovanje”, rekao je.

Dvije zvjezdice za Marka Lundgaarda s francuskim utjecajem

Kong Hans Kælder u Kopenhagenu dobiva nadogradnju s jedne na dvije zvjezdice 2021. Radi već 45 godina i ima slavno prekrasan gotički ambijent.

Michelin je rekao: “Luksuzni sastojci i bogati okusi ukorijenjeni su u francuskoj kuhinji, ali kuhar Mark Lundgaard također stavlja svoj maštovit pečat na ova vrhunska moderna jela.”

Devet nagrada s 1 zvjezdicom

Finnjävel Salonki u Helsinkiju (Novo u Vodiču), Aira u Stockholmu (Novo u Vodiču), Projekt u Göteborgu (Promovirano od Bib Gourmand), ÅNG u Tvååkeru (Novo u Vodiču – i također nagrađeno Michelin Green Star), Hotell Borgholm (Promovirani) na otoku Öland, Samuel u Kopenhagenu (Novo u Vodiču), Substans u Aarhusu (Novo u Vodiču – premješteno), LYST u Vejle (Novo u Vodiču) i Syttende u Sønderborgu (Novo u vodič).

Exit mobile version