Home Gastronomija Najpoznatiji francuski sirevi

Najpoznatiji francuski sirevi

Objavio Lauro Kostić
0 komentar

Francuska je sinonim za sireve. Svaka regija u zemlji ima svoj poseban sir ili sireve, a postoji oko 240 sireva koji se mogu široko klasificirati u tri obitelji: prešane, meke i plave.

Također morate razmišljati o tome što rade s tri vrste mlijeka, kravlje, kozje ili ovčje. Oni se pak dijele na industrijski sirevi y poljoprivredni sirevi a ide dalje, tu su i tradicionalni sirevi s “Naziv porijekla”. U ovoj skupini nalazi se 40 sireva, manje-više. da vidimo onda najpoznatiji francuski sirevi.

PREŠANI SIREVI

Ovi sirevi prave se od kravljeg mlijeka a dio su oni koji denominacija općenito “tvrdi sirevi”. svi ti sirevi dolaze u velikim jedinicama da kasnije trgovac reže na kriške ili kriške ili kriške. Postoje i dvije vrste, “kuhani” sirevi koji se zagrijavaju u procesu proizvodnje i “nekuhani”. Prvi općenito traju dulje.

Primjer sira bez kuhanja je cantal sir koji se proizvodi u planinama Auvergne. Izgleda kao engleski cheddar i ima naziv podrijetla (appellation d’origine štićenik). Općenito se ovaj sir proizvodi na farmama, ali ista gospodarstva proizvode i veće količine. Cantal dolazi u dvije varijante, mladom i “između dvoje”, kada puno duže sazrije, čime se postiže intenzivniji okus.

Još jedan francuski prešani sir je Comté, sličan švicarskom Gruyèreu. To je sir s oznakom porijekla iz regije Comté u istočnoj Francuskoj, na granici sa Švicarskom, s mlijekom koje dolazi od krava koje pasu na 400 metara nadmorske visine. Comté je kuhani sir, kolektivno proizvedeno selo po selo, s metodom koja se malo promijenila tijekom stoljeća.

Comté je sir s velikim rupama ili bez rupa i također ima sorti, voćnih ili slanih. Najskuplji Comté je najstariji, više od šest mjeseci. To je tradicionalni sir koji koristi se u fondu i racletteu. Činjenica: sirevi proizvedeni s mlijekom od krava koji ne slijede Comté pravila koriste se za izradu francuskog Gruyèrea. Ostali slični sirevi su Beaufort i Abondance.

Nastavljamo s prešanim sirevima Ementalski, s rupama, koji se javljaju na mnogim mjestima u Francuskoj, ali uglavnom na istoku. Je industrijski sir, iako ima IGP (Zaštićena geografska oznaka). On mimolet sir Riječ je o okruglom siru koji se proizvodi na sjeveru, u Lilleu. Narančaste je boje jer ima prirodnu boju. To je francuska varijanta nizozemskog sira Edam.

Detaljnije  Ledeno vino: deset je ispod nule, mora da je vrijeme berbe

El tome sir des je polukuhani sir proizvodi se u Pirinejima i ima crnu kožu. To je prilično mekan sir blagog okusa. Nema naziv porijekla, ali ima IGP. Još jedan sir, moj omiljeni je Reblochon, izvrstan meki sir koji Proizveden je u Alpama, intenzivnog okusa i kremaste teksture.

Meki sirevi

Postoje stotine francuskih mekih sireva i svaka regija ima svoje posebnosti. mnogi imaju a Oznaka podrijetla i rade se u malim jedinicama, ali postoje iznimke i možete kupiti cijeli veliki sir. Na primjer, Brie sir.

Postoje dvije varijante Brie sir, Brie de Meaux i Brie de Melun. Ime su dobili po gradovima koji se nalaze nedaleko od Pariza. brie sir tanki je okrugli sir s jednim glatki bijeli pokrov. Poklopac se jede, ne skida, blagog je okusa.

Camembert sir se proizvodi u Normandiji i jedan je od najpoznatijih u zemlji i svijetu. Porcija Camemberta može biti glatka izvana i intenzivna, bez raspadanja. Mladi sir može biti tvrd i suh s malo okusa, a odležani Camembert izvana je više žut. Prodaje se posvuda, iako se bez oznake podrijetla ne može zvati Camembert.

Sir Epoisses je meki sir iz regije Burgundija. Tanji je od Camemberta žuta izvana i bijela iznutra. Sredina je gotovo hrskava, a sir ispod kore mekan. Osobitog je okusa, sličan siru Langres, a oboje ide ruku pod ruku s crnim vinom.

Sir Gaperon je polumeki sir iz Auvergnea, aromatiziran paprom i češnjakom, poluloptastog oblika. sir Mont d’Or Iz regije Franche Comté, na granici sa Švicarskom, na više od 800 metara nadmorske visine. Da, ista regija kao sir Comté. Izrađuje se stoljetnom tradicionalnom metodom, u drvenim kutijama. Radi se o sezonskom siru a ne radi se ljeti, iako ga moderni načini skladištenja čine dostupnim tijekom cijele godine.

Munster sir je meki sir koji se proizvodi u planinama Voges u istočnoj Francuskoj, u regiji Lorraine. Super je jak i postoje dvije vrste, normalan i normalan wow, sa sjemenkama kima. Izvana je tamni sir, s tankim poklopcem koji se može jesti ili skidati u vrijeme jela. S poklopcem je jak, ali i bez pokrova.

Detaljnije  Poreč: 37. Međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam

Sir Pont l’Evêque je mekani kremasti sir bez kuhanja i bez prešanja što se radi u priobalnom području NormandijaJedan je od najstarijih sireva u Francuskoj a postoje dokumenti da je to već učinjeno u XII stoljeće. El Sir Saint Nectaire Jedan je od najvećih francuskih sireva i vrhunski je. Izrađuje se u planinama Auvergne a postoje dvije vrste: farma i svakodnevna.

Sir sa farme je bolji i skuplji, a potonji se obično prodaje u supermarketima i prodaje se premlad. Kad je mlad, suhi je i tvrđi, pa što mu se više dopusti da sazrije postaje mekši i elastičniji. Sličan sir je i Savaron.

Plavi sirevi

Unutar ove skupine nalaze se vrhunski sirevi. The Bleu d’Auvergne Riječ je o siru s oznakom podrijetla čija se kvaliteta i okus znatno razlikuju. je Blue de Laqueille, moderna Bleu d’Auvergne koja je iz Saint Agura, kremasta, napravljena u brdima Velay.

Bleu de Bresse je francuska verzija danskog plavog sira., glatka, gotovo razmaziva. The Blue des Causses Ima naziv porijekla i jakog je okusa. Napravljen je od kravljeg mlijeka iz istog područja kao i Roquefort i sličnog je okusa. The Blue de Gex Dolazi s granice sa Švicarskom, furo i blažeg okusa. Sir Fourme d’Ambert To je blagi plavi sir proizveden u Auvergneu, blagog okusa orašastih plodova.

I konačno, Roquefort, najpoznatiji od svih francuskih sireva. Ima naziv porijekla i Pravi se od mlijeka od jedne sorte ovaca, Lacaune. To se radi iz srednjeg vijeka i ima puno marketinga. Neki se proizvode 18 tisuća tona godišnje i izvozi u cijeli svijet. Proizvedeno na jugu Francuske, u departmanu Aveyron, i sazrijeva u špiljama. U prošlosti se koristilo puno mlijeka koje se posebno dovozilo u regiju, no uspjeh ga je natjerao da ulaže u uzgoj vlastitih ovaca.

Konačno, postoji još jedna vrsta sira, kozji sirevi kao što je Crottin de Chavignol i mnoge druge koje proizvode poljoprivrednici diljem zemlje. Tu je također sirevi od ovčjeg mlijeka, iz francuske Baskije. A možemo nazvati sir Port Salut, Raclette, Roulade, Boursin… Jeste li probali mnoge poznate francuske sireve?

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE