Mješovita klapa ”Sfida”  je klapa Srednje škole Petra Šegedina u Korčuli s jednom članicom iz osnovne škole Ante Curać Pinjac. ”Sfida” je osnovana 2020. godine. Od osnutka je promjenila veći broj članova zbog pandemije covida, koja je onemogućila održavanje Festivala dječjih klapa. Danas ”Sfida” broji tri djevojke i četiri mladića koji su ne samo zaljubljeni u klapsko pjevanje, već srčano udišu svaku izvornu pjesmu kroz užitak druženja s osobitom željom za klapski napredak. Samo ime ”Sfida” preuzeto je iz viteške igre Moreška. Riječ ”Sfida” ili izazov, dio je plesa u kojem crni kralj izaziva bijelog (crvenog) kralja u dvoboj. Izazov je bio održavati probe u pandemijskim vremenima, ali s jedinom željom, da klapa ostane vjerna svojem otoku i dalmatinskom izričaju s toga u potpunosti opravdavaju ime koje nose.

Mješovitu klapu ”Sfida” smo predstavili više puta premijerno. Prvi puta se popeti na pozornicu, ostaviti publiku bez daha i osvojiti gromoglasni pljesak s ovacijama mogu samo najbolji. Njihov prvi nastup na prošlogodišnjem 26. Međunarodnom Marko Polo Festivalu je izuzetno značajan za nastavak njihovog djelovanja upravo zbog neopterećenosti, jednostavnosti i iskrenosti prema umijeću izvornog pjevanja i pjesme uopće.

Voditeljica mješovite klape ”Sfida” je profesorica Josipa Favro Kurtović. Možda bi bilo značajnije reći odgojiteljica, jer biti predana i odgovorna voditeljica može biti samo majka koja zna i umije vokalno urediti i uskladiti mladi sastav klape unatoč svim obavezama.

Na XXVII. Međunarodnom Marko Polo Festivalu pisme i vina Korčula 2022. Mješovita klapa ”Sfida” će se predstaviti sa nekoliko pjesama na I. Festivalskoj večeri ”Pisma i vino” 16. 07. 2022. u 21:00 sat na centralnom trgu grada Korčule. /F.O./

PREDSTAVLJANJE MJEŠOVITE KLAPE ”SFIDA” – IZVEDBE U ŽIVO

”To je bilo nasloveh” – https://youtu.be/yPV-SMY9Kw8

”Kad bi srela dušu tvoju” – https://youtu.be/71TGjbO8tzs