Home Kultura Evo 25 najugroženijih mjesta kulturne baštine na svijetu

Evo 25 najugroženijih mjesta kulturne baštine na svijetu

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
Svjetski fond za spomenike (WMF) objavio je svoj dvogodišnji popis 25 rizičnih mjesta kulturne baštine krajem veljače, neposredno prije ruske invazije na Ukrajinu. Dvogodišnji popis organizacije sa sjedištem u New Yorku vrlo je utjecajan u nastojanjima da se podigne svijest i sredstva za očuvanje vitalnih regija, struktura i povijesti diljem svijeta.

Naime, popis je odabralo stručno vijeće prije nego što je Rusija eskalirala napade na Ukrajinu krajem veljače, prema NPR-u. Prošlog tjedna, WMF je objavio zasebnu izjavu u kojoj izražava “duboku zabrinutost” zbog prijetnje životima civila i ukrajinskoj kulturnoj baštini. Povijesni i zavičajni muzej Ivankiv, sjeverno od glavnog grada Kijeva, već je pretrpio ozbiljan požar povezan s nasiljem. Vlasti su također osudile ruski napad koji je pogodio Memorijalni centar Holokausta Babin Jar u Kijevu.

Ukrajina je dom iznimnog bogatstva kulturnog naslijeđa, a sva su u opasnosti zbog ovog sukoba“, dodaje WMF u svojoj izjavi protiv nasilja koje je u tijeku. “Naše iskustvo s oporavkom nakon krize diljem svijeta i dalje otkriva trajne posljedice razaranja na zajednice.

Predsjednica WMF-a Bénédicte de Montlaur kaže Nedi Ulaby iz NPR-a da se ovogodišnji izbor ističe po naglasku na opasnostima globalnih klimatskih promjena. Mjesta pogođena porastom temperatura i drugim problemima u vezi s klimatskim promjenama uključuju drevne nubijske piramide Nuri u Sudanu i dvorac Hurst u Ujedinjenom Kraljevstvu, obalnu utvrdu izgrađenu 1544. po nalogu kralja Henrika VIII. Prošle veljače dio povijesne topničke utvrde djelomično se srušio pod pritiskom porasta mora 2021. godine.

U nepalskoj dolini Katmandu, velik dio lokalnog stanovništva oslanja se na vodu koja se dovodi kroz tradicionalne javne fontane za vodu, poznate kao dhunge dhara ili hitis. U nekim područjima datiran u šesto stoljeće.

Detaljnije  Festival svjetla Zagreb porukom zajedništva i mira

“[Veliki dio posla bit će ne samo inženjerski studiji, već i razgovori s lokalnim zajednicama kako bi shvatili odakle dobivaju vodu, odakle su njihovi preci dobivali vodu, kako bi mogli mapirati te povijesne sustave a zatim ih oživjeti”, kaže de Montlaur za NPR.

Popis također uključuje poznata odredišta, poput hramova Teotihuacána u Meksiku, i manje poznate dragulje, uključujući najstarije i najveće groblje na Maldivima, četvrt Chinatown u Kalkuti i La Maison du Peuple ili afričku modernističku arhitekturu tzv. Kuće Ljudi, u Burkini Faso, prema izjavi WMF-a.

Neka su mjesta podložna ratovima ili nasilju koja su u tijeku, dok drugi pate od previše ili premalo turizma. U Egiptu, na primjer, drevni grad Abydos prima vrlo malo posjetitelja i prima premalo vladinog nadzora, što dovodi do propadanja jedne od najstarijih i najvažnijih lokacija u povijesti zemlje. Meksički Teotihuacán, s druge strane, svake godine privlači mnoštvo turista, no stanovnici obližnjeg grada povijesno su bili isključeni iz ubiranja ekonomskih koristi od užurbanog turističkog mjesta, kaže WMF.

Osim toga, popis ističe web-lokacije koje odaju počast nedovoljno zastupljenim zajednicama. U Sjedinjenim Državama, na primjer, nedavno je istraživanje pokazalo da spomenici u toj zemlji velikom većinom odaju počast onima koji su povijesno imali najviše moći i novca – drugim riječima, bijelcima. Ovi obrasci također se primjenjuju na globalnoj razini: “Slavna povijesna mjesta i spomenici su odraz moći i privilegija koji ne predstavljaju cjelovito ljudsko iskustvo”, bilježi WMF u svojoj izjavi.

U tom smislu, popis ima za cilj podići svijest o ignoriranim, potisnutim ili nedovoljno zastupljenim povijestima – poput  povijesne zajednice Africatown u Mobileu.

Potomci porobljenih ljudi prevezeni na Clotildi, posljednjem poznatom brodu robova koji je stigao u Sjedinjene Države, izgradili su i osnovali naselje nakon građanskog rata i tamo nastavljaju živjeti sada. Kako Lawrence Specker izvještava za Alabama.com, zajednica je dospjela na naslovnice 2019. kada su arheolozi otkrili ostatke Klotilde u rijeci Mobile. Stanovnica Africatowna Lorna Gail Woods, čiji je pra-pra-pradjed bio na brodu, rekla je u to vrijeme Smithsonianovoj Allison Keyes da je slušala priče o Clotildi i njezinoj obiteljskoj povijesti još od malih nogu.

Detaljnije  Netflixova serija "The Witcher" snimat će se u Hrvatskoj?

WMF se nada da će povećana vidljivost stranice omogućiti stanovnicima Africatowna da iskoriste ovo otkriće u svoju korist, “zaštite svoje domove i pozivaju na ekološku pravdu“.

Od debija popisa 1996., WMF procjenjuje da je prikupio procijenjenih 100 milijuna dolara za napore očuvanja na više od 300 mjesta, prema izjavi. Čitatelji ovdje mogu istražiti potpuni popis web-mjesta s popisom za praćenje iz 2022., istražiti fotografije prethodno istaknutih stranica i vidjeti dodatne popise na web stranici WMF-a.

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE