Home Kultura Festival svjetla Zagreb porukom zajedništva i mira

Festival svjetla Zagreb porukom zajedništva i mira

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
To je četvrti takav festival u Zagrebu, koji je Turistička zajednica grada Zagreba pokrenula 2017. kao uvod u proljetne turističke aktivnosti i nadolazeću sezonu, a zbog pandemije se nije održao 2020. i 2021. godine.

Festival je kombinacija dizajna, arhitekture, umjetnosti, zabave i spektakla, čiji je cilj kroz lijepe prizore svjetlosnih instalacija pobuditi pozitivne emocije, a što može biti i razlog posjete Zagrebu, istaknula je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Dodala je kako važnu ulogu u svemu, osim partnera i umjetnika, imaju i institucije, poput kazališta, zvjezdarnice, galerija, muzeja, HAZU-a i drugih, koje su prepoznale taj festival i kao kreativnu i kulturnu platformu.

“Dođite u Zagreb i ‘nahranite’ se svjetlom, ljepotom i pozitivnim emocijama”, pozvala je Bienenfeld, dodajući da će prvi put na festivalu biti i dva međunarodna gostovanja.

Jedno od njih je i svjetske konceptualne umjetnica iz Sarajeva i SAD-a Edine Selesković, koja je sudjelovala i u pripremi festivala i naglasila kako vjeruje da umjetnost doista vraća vjeru u život, ljude i bolju budućnost. To prikazuje i njezina instalacija tzv. (Pulsirajuće) Srce Europe, koja će biti na festivalu na Europskom trgu u sklopu svjetske turneje, koja će trajati pet godina.

Osim te lokacije, svjetlosne instalacije uz korištenje modernih tehnologija bit će i na Gornjem i Donjem gradu (najviše od ukupnog broja), oko HNK, Muzeja za umjetnost i obrt i Mimare, na Preradovićevom trgu, u Tkalčićevoj ulici, na Trgu Mažuranića i drugima.

Birgit Zander, umjetnica iz Berlina i predstavnica Berlinskog festivala svjetla sudjelovala je u pripremi, a na predstavljanju je naglasila ljepotu Zagreba koju će dodatno uljepšati i svjetlosni efekti, čime Zagreb ulazi u krug mnogih europskih glavnih gradova s takvim festivalom

“Hvala vam što promovirate lijepe stvari, posebice u ovim vremenima kada je Zagreb, osim pandemije, zadesio i potres, i tako nešto je sad jako potrebno”, kazao je organizatorima dogradonačelnik Grada Zagreba Luka Korleat.

Detaljnije  Netflixova serija "The Witcher" snimat će se u Hrvatskoj?

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE