Home Kultura Grčka posuđuje kip Italiji kao znak dobre volje

Grčka posuđuje kip Italiji kao znak dobre volje

Povratak Partenona

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
Starogrčki kip predao je talijanskom muzeju u posljednjoj rundi ‘diplomacije kipova’.

Kip božice Atene bit će izložen u sicilijanskom muzeju na četiri godine u zamjenu za dugoročnu posudbu Italije Ateni fragmenta proslavljenih Partenonskih skulptura.

Kasno 5. st. pr. mramor bez glave otkriven je tijekom iskopavanja u blizini Partenonskog hrama, posvećenog Ateni, božici mudrosti, na Akropoli i pripada Muzeju Akropole.

Grčka ministrica kulture Lina Mendoni, koja je otputovala u Arheološki muzej A. Salinas u Palermu na primopredaju, rekla je da ta gesta “uzvraća velikodušnost” talijanske institucije koja je prošlog mjeseca poslala fragment u Grčku. Teoretski, u Ateni će ostati najviše osam godina, ali je krajnji cilj, kažu talijanski i grčki dužnosnici, njezin “neograničeni povratak” u Atenu.

Grčka vlada protiv Britanskog muzeja

Grčka se nada da će posudba malog talijanskog fragmenta — dijela friza od 160 metara  koji se protezao oko vanjskih zidova Partenona — potaknuti njezinu kampanju za povratak iz Londona koja sadrži dio Partenonske skulpture.

Otprilike polovica preživjelih fragmenata  su uklonjena početkom 19. stoljeća od strane britanskog diplomata lorda Elgina i ostaju u Londonu unatoč ponovljenim zahtjevima Grčke za njihovu repatrijaciju.

Mendoni je radove u Londonu opisao kao “zaradu od krađe” od strane Elgina.

Grčka ne priznaje nikakva prava vlasništva ili posjeda” na djela Britanskog muzeja, rekla je :”(Dogovor s Italijom) ukazuje na put kojim London može slijediti.”

Londonski muzej kaže da je skulpture Elgin legitimno nabavio od turskih vlasti dok je Grčka još bila pod okupacijom Osmanskog Carstva.

Kip Atene bit će izložen u Italiji do 2026. godine, kada će ga zamijeniti kip iz 8. stoljeća pr. Grčka vaza, opet na posudbi na četiri godine.

Detaljnije  Festival svjetla Zagreb porukom zajedništva i mira

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE