Home Kultura Zašto je Olimpijske igre u Pekingu tako teško gledati

Zašto je Olimpijske igre u Pekingu tako teško gledati

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
Zamislite distopijsku Olimpijadu. Možda bi sportaši skijali po lažnom snijegu niz isušene padine. Roboti miješaju koktele, prave knedle i dezinficiraju zrak. Događaji na kojima rade radnici koji nisu u sportskoj odjeći već u zaštitnom odijelima. Umjesto stadiona na kojem ste željni sjediti, balon koji ne možete napustiti.

Oni se sceniraju u zemlji čiji je pogon  Bidenova administracija nazvala genocidom, a ipak je Kina imala nasmiješenog sportaša koji je zapalio olimpijsku baklju dok su je gledali predsjednici Xi Jinping i Vladimir Putin, dvojica autokrata koji su sjedili zajedno.

Evo nas: najveći svjetski atletski festival, prerađen za 2022.

Nije ni čudo da je televizijska kuća NBC Universal smanjila očekivanja u vezi gledanosti ovih igara u usporedbi s prije četiri godine. Zimske olimpijske igre uvijek su bile manje popularne od ljetnih, a gledanost ovogodišnje svečanosti otvaranja bila je najniža u povijesti.

Mnogo je nagađanja zašto ne gledamo. No, kao dugogodišnji ljubitelji i bez ograničenja koje su za nas izmislile Olimpijske igre i njezini trgovci, reći ću da ove godine to jednostavno ne osjećamo. Osnovna privlačnost Igara uvijek je bila inspiracija, težnja za nemogućim snovima. Dvije godine nakon pandemije, kada je toliko naših snova odloženo, ove Igre jednostavno ne daju takvu vrstu inspiracije. Umjesto da pokaže najbolje što čovječanstvo može učiniti, čini se da ove Olimpijske igre odražavaju ono što mi ne možemo.

Uz njihov spektakl ekstremne atletike koji se održava u pozadini klimatskih izvanrednih situacija, zdravstvene katastrofe, političkih problema i raširene korupcije, Igre zaudaraju na propadanje društva. Kada su tjeskoba i bijeda posvuda oko nas, gdje su  mnogi od nas izgubili su vjeru u sposobnost ili volju institucija da riješe ove probleme, inspiracija koju sponzorira država i korporacija ne dolazi kao prije.

Čini se da su sportaši i njihovi potezi zasjenjeni krizama koje ne mogu parirati nikakva ledena pirueta ili gigantski skok sa skakaonice. I ove su igre već doživjele svoj dio nesreća vezanih uz sport, uz vijest da je ruska umjetnička klizačica Kamila Valieva, stara samo 15 godina, bila pozitivna prije Igara na zabranjenu drogu, što je otkriće koje samo pothranjuje imidž Olimpijskih igara.

Detaljnije  Festival svjetla Zagreb porukom zajedništva i mira

Obično smo voljeli  Zimske igre zbog trijumfa. Nordijski skijaši koji postaju nacionalni heroji nakon što su se prvi uspravili na slomljenoj motki. Jamajčani bob i Čudo na ledu, kada je mlada američka hokejaška reprezentacija 1980. godine odjednom došla pobijediti najbolje momčadi svijeta. Možda je i euforija oko tih trenutaka bila fatamorgana koja nas je odvukla od stvarnih problema. Svejedno je bilo uzbudljivo.

Atletski trenuci koji ovih dana zaokupljaju našu zajedničku pažnju posve su različiti. Mnogi od njih odražavaju rastuće prihvaćanje ograničenja u našim životima. Prošlog ljeta u Tokiju proslavili smo Simone Biles zbog toga što je dala prednost njezinoj sigurnosti i naklonu, a u petak smo podijelili olakšanje s favoritkinjom za zlatnu medalju Mikaelom Shiffrin jer je završila na devetom mjestu nakon što se mučila u prva dva izleta na skijaškim stazama.

A pljesak je bio i za 35-godišnjeg prvaka u snowboardu Shauna Whitea, koji je pokušavao osvojiti četvrto i posljednje zlato, ali je na kraju izrazio radost što su ga uzurpirali talentirani mlađi vozači: “Bili su mi za petama na svakom koraku. način, a vidjeti kako me konačno nadmašuju je, mislim duboko u sebi, ono što sam oduvijek želio”, rekao je novinarima kroz smijeh i suze.

Sve je to također inspiracija – ali nova vrsta, koja dolikuje ovom čudnom trenutku. To nije poznata priča o uspjehu autsajdera, koja svaki gubitak pretvara u priču o konačnom dobitku ili pretvara svaki pad u priču o osnaživanju i uspjehu. Sportaši nas sada nadahnjuju pokazujući nam svoju ljudskost, tako što se više ne tjeraju na neizdrživo. Priče koje ćemo pamtiti s protekle dvije Olimpijske igre neće se odnositi na rušenje granica, već na njihovo prihvaćanje.

Detaljnije  Evo 25 najugroženijih mjesta kulturne baštine na svijetu

Naravno, u Pekingu su još uvijek starinske pobjede, a i one su vrijedne slavlja. Tu je Eileen Gu, tinejdžerska modna manekenka iz San Francisca koja osvaja zlata i zaokuplja maštu svoje usvojene zemlje, Kine, prije nego što ove godine počne na Stanfordu. Umjetnički klizač Nathan Chen i snowboarderka Chloe Kim slijedili su svoje snove da osvoje zlato za Ameriku. Nizozemska brzoklizačica postala je prva osoba koja je osvojila pojedinačnu zlatnu medalju na pet Olimpijskih igara – a sa 35 godina najstarija je osvajačica zlatne medalje u svom sportu ikada.

Previše volimo gledati sportaše da bih preskočili Olimpijske igre. Ples na ledu je prekrasan; ski skakači su divlji. I sa zadovoljstvom ćemo odvojiti nekoliko minuta večeri da ih gledamo.

Ali još uvijek je teško ne osjećati se ambivalentno oko svega toga. Možda to nije fer prema sportašima, koji su cijeli život radili na natjecanju na Olimpijskim igrama. Nisu odabrali ovaj trenutak, ovaj niz preklapajućih kriza ili zemlju domaćina – baš kao što većina nas nije odabrala problematično naslijeđe koje smo naslijedili. Svi se samo petljamo.

I tako se Igre nastavljaju, na uglavnom praznim stadionima na kojima je rijetkim mještanima koji uspiju doći zabranjeno navijanje, kako bi se izbjeglo izdisanje zaraznih čestica. Tjera me na razmišljanje o zahtjevu japanskog zabavnog parka gostima na početku pandemije, što bi bio dostojan slogan za Peking 2022: “Vrištite u svojim srcima.”

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE