Utorak, 24 svibnja, 2022
[jaw_section class=”” el_id=”” space_after=”space_after” size=”12″ box_title=”” bar_type=”_default” bar_h=”3″ custom_link=”” show_on_devices=”all”][jaw_custom_text title=”” class=”” el_id=”” bar_type=”_default” custom_link=”” show_on_devices=”all” space_after=”space_after” bar_h=”3″ ]

Marko Polo Hrvatska – Međunarodni Marko Polo Festival, pisme i vina, nastao je u Gradu Korčuli 1996. godine u čast 700. obljetnice povratka glasovitog svjetskog putnika, trgovca diplomata i putopisca Marka Pola iz Kine (1298-1998).
Unatoč protuslovnim raspravama o talijanskom ili pak hrvatskom podrijetlu, Marko Polo je po svom djelu i življenju u Aziji tj. Kini, pokineženi Europejac, a po svom prosvjetno-uljudbenoj sklonosti Francuz, te po povijesnom ostvarenju Građanin Svijeta hrvatskog i korčulanskog korijena.

Prvi poznati Poli bili su braća Nikola, Marko i Mate, te njihova sestra Flora. Iskonsko boravište obitelji Polo bilo je na hrvatsko – jadranskoj obali u velikom doticaju s Gradom Korčulom. Drugo poznato boravište obitelji Polo bilo je u Carigradu i u Soldaia-i na Crnom moru. Venecija je bila tek treće stalno boravište Polovih, nesumnjivo počevši od godine 1295. Isprava o Markovu rođenju nema nigdje, pa je to pitanje predmet nagađanja, u kojem Hrvatska, odnosno Korčula ima jako mjesto (zbog postojanosti njegove obiteljske kuće u Gradu Korčuli ) a Venecija slabo i gotovo nikakvo.

grb_grada

Putopisac Marko Polo, mladost je proveo djelomično na putovanju i radu u Aziji od godine 1271., te jednom dijelu istočne Europe, doslovce jugoistočne Rusije i Ukrajine. Neuspjesima poslanstava koje je Europa slala u Aziju Mongolima, koji su ostavili jezovite dojmove europskih svjedoka njihova vremena i pohoda koji su dosezali do Jadranskog mora šireći se Europom, Polova nakana i cilj je bio doprti do Khanovog carstva i diplomatskim putem zaustaviti njihove jezovite pohode Europom. U toj službi Marko Polo je proveo svoju muževnu dob. Tamo je naučio četiri azijska jezika, među kojima kineski i perzijski. Bio je visoki službenik Kublaia Khana, pa je u toj službi obilazio mnoga područja Khanova carstva.

409077208954885866256853588200

Zatvoren u Venecijanskoj tamnici u glasovitoj knjizi ”Milion”, opisao je svoj život putem pera Ruste Pizana ali ne u tolikoj širini, da imamo važna saznanja o njegovom cijelovitom životu. Na temelju Markovog zapisa koji je prikazao azijske narode, pa i Mongole, a naročito Kublai Khana, u takvom svijetlu, da su Europljani dobili dragocjeno znanje o Starom svijetu na temelju čega su se zbližila i pomirila ta dva svijeta.

m p znak

Obzirom da je Marko Polo, povijesno glasovito ime svjetskih razmjera usko vezano za grad Korčulu, i Republiku Hrvatsku nedvojbeno opravdava naziv brenda ”Marko Polo Hrvatska” i samim tim s velikim razlogom i zadovoljstvom naš Hrvatski i Korčulanski Međunarodni ”Marko Polo Festival”, pisme, vina, autohtonih proizvoda, klapske i tamburaške pjesme, folklora i ljepote, nosi njegovo ime.

Direktor Festivala:
Ivan Šegedin

[/jaw_custom_text][/jaw_section]