Home Sport Američki klizači otišli kući bez srebrnih medalja

Američki klizači otišli kući bez srebrnih medalja

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
Sportski sud u subotu je odbacio napore devet američkih umjetničkih klizača koji su prije odlaska iz Kine željeli uzeti svoje srebrne medalje na nesretnom ekipnom natjecanju na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Klizači – Evan Bates, Karen Chen, Nathan Chen, Madison Chock, Zachary Donohue, Brandon Frazier, Madison Hubbell, Alexa Knierim i Vincent Zhou – zatražili su od suda da naloži Međunarodnom olimpijskom odboru da dodijeli medalje u ekipnoj disciplini, rezultate koji su bili u nedoumici već gotovo dva tjedna otkako je utvrđeno da je ruska klizačica Kamila Valieva bila pozitivna na zabranjeni lijek.

Zasebno vijeće CAS-a u ponedjeljak je omogućilo Valievi, 15, da nastavi natjecati se na Igrama unatoč njenom pozitivnom testu, rekavši da neizvjesnost oko konačnog ishoda njezinog slučaja dopinga – koji bi mogao dovesti do samo ukora s obzirom na njezinu dob – znači da će se suočiti “nepopravljive štete” ako bi joj se zabranilo natjecanje.

Američki klizači tražili su odluku koja bi poništila, barem za njih, odluku I.O.C.-a da ne dodjeljuje nijednu medalju ni u kojem slučaju u kojem se Valieva plasirala u prva tri. Ta se odluka na kraju odnosila samo na ekipno natjecanje; Valieva, kojoj je dopušteno klizati, završila je kao četvrta u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, raspadajući se u dugom programu usred vrtloga optužbi,uvreda i pritisaka.

Olimpijski i paraolimpijski odbor Sjedinjenih Država nije bio stranka u prijavi, rekao je sud odbacivši ju jednom rečenicom.

“Odluka I.O.C. Izvršni odbor od 14. veljače 2022. neće održati ceremoniju dodjele medalja za ekipno klizanje na tribinama Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.”, napisalo je sudsko vijeće.

Sud je rekao da će vijeće objaviti potpunije obrazloženje svoje odluke u narednim danima, vjerojatno nakon završne ceremonije u nedjelju. Do tada će Amerikanci – i ostali olimpijci – biti na putu kući.

Detaljnije  Six Nations: Henderson se vratio u momčad Irske za utakmicu protiv Engleske

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE