Staza Života Luke Lausa – Istinita životna i obiteljska priča  /True life and Family Story/

Zanimljiv uradak Stjepana Sabljarića nadhnućem u pjesničkim stihovima ovjekoviječio istinitu životnu i obiteljsku priču Luke Lausa rodom iz mjesta Čare na otoku Korčuli.

Luka Laus je rođen u utorak 27. siječnja 1948. godine, točno u pola noći.

Sabljarić je u stihovima rođenje Luke Lausa napisao:

”Već spomenuh taj datum istine

27. siječnja 1948. godine,

na utorak točno u pol’ noći

na svijet će nam mali Luka doći.

Stric Gabrijel Laus kumovao,

po didu Luki kumčetu ime dao,

Don. Ivo Petković ga krstio,

sa Pošipom glavicu zalio.”

 

Zamislite u svijetu istine i životne fabule, sam pripovjedač i pjesnik Stjepan Sabljarić identičan Luki Lausu opisuje njegov život i pjesnički kronološki pripovjeda o njegovoj obiteljskoj lozi, događajima iz života diveći se i sam ljepotama Lukinog zavičaja od Čare do daleke Australije. Hektorovićevo ”Ribanje i ribarsko prigovaranje”, možda je utoliko indirektno utjecajno na kulturu pisanja i razmišljanja Hrvata, posebice u vremena kada životu zaprijeti tuga. Kao što Petar Hektorović opisuje svoj trodnevni put od Hvara do Brača i Šolte na kojem su ga pratili i pravili mu društvo hrvatski ribari Paskoje Debelja i Nikola Zet, tako se i Sabljarić usuđuje zaista uspješno dotaknuti različito određivanu hrvatsku književnu historiografiju koju umjesto ribarskog ekologa, idiličnog spjeva ili dokumentarnim putopisom možemo slobodno nazvati: ”Hrvatska obiteljska sudbina”.

”Od Hrvatske i Jadranskog mora,

Korčule i stjenovitih gora,

mjesta Čare ljepote i sklada,

maslina i rodnih vinograda.

Tu se kamen bijeli poput snijega,

no masline rodnije od svega,

vinogradi, smokve dugog žilja,

daju plodom pregršt izobilja!”

Kako Luka ističe: ”Stjepana Sabljarića, pjesnika, glazbenika i pisca ovih stihova upoznao sam daleke 1992. godine u danima teške agresije srpske soldatetske na našu Domovinu Hrvatsku kada je posjetio Hrvate i svoje Karlovčane u Sydneyu – Australiji. Naš susret je bio radijskog karaktera i s njim sam vodio jedan izuzetan, ugodan i nezaboravan razgovor u emisiji Radijskog Programa ”Domobran” kojeg sam tada vodio i bio glavni i odgovorni urednik. Stjepan je ostavio na mene jedan poseban utisak a naše prijateljstvo i povremeni susreti se obnavljaju do današnjeg dana. Za Stjepana Sabljarića mogu reći, i kažem da je Bogom dati pjesnik koji i u ovoj, kako kaže najdužoj stazi, potvrđuje sebe, opetovano, kao darovitog i smjelog avanturistu koji se hrabro upušta i predstavlja čitateljima na jedinstven njemu specifičan način pjesnikovanja.”

Dragi naši čitatelji,

O Stjepanu Sabljariću tek ništa nismo rekli ali u vremenu koje dolazi uvjek će postojati prostor i mjesto na našem portalu www.marcopolofest.hr za sve nadahnute ljude dobre volje u Hrvatskoj i u svijetu.

Za kraj ove naše najave predlažemo Vam, da putem našeg e-maila info@marcopolofest.hr naručite ”Stazu Života Luke Lausa”    koja pjesnički i nadahnuto piše o životu i sudbini Hrvatskog čovjeka.

 

SVE BIH DAO DA VAS VIDIM

Da ću tako žalit za vama

oče, majko, prije nisam znao,

a sad kad vas nema među nama,

da vas vidim sva bi blaga dao.

U Hrvatskoj na Korčuli mojoj

počivate tamo u tišini,

a ja ovdje na tlu Australije

za vas palim svijeću u daljini.

Čujem u snu kako Jadran plavi

još vam uvijek nosi svoje vale,

probudim se pa znam brisat suze

sa očiju što za vama žale.

Požuri se, vjetre niz oblake

ocu, majci u hrvatskom kraju,

više humka donesi im cvijeće,

srest ćemo se u nebeskom raju.

Luka Laus, Sydney, 1986. godine