Home Turizam Brazilsko turističko žarište progutalo more

Brazilsko turističko žarište progutalo more

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
Brazilski grad Atafona nekoć je bio popularno odredište za turiste iz susjednog grada Campos dos Goytacazesa.

Turisti su dolazili u svojim gomilama jer je navala kuća za odmor, hotela i rekreacijskih sadržaja uspostavljena duž pješčanih obala ljetovališta, obećavajući vikende daleko i beskrajne sunčane dane na obali Atlantika.

Ali sada postaje grad duhova, jer nemilosrdni porast razine mora pretvara nekadašnju turističku točku u apokaliptičnu noćnu moru.

“Bilo bi strašno izgubiti ovu kuću, jer u njoj ima toliko uspomena na cijelu moju obitelj”, kaže João Waked Peixoto, stanovnik čiji će dom uskoro biti izgubljen u moru.

Šetajući kroz ruševine nekadašnje susjedove kuće, gleda ono što je ostalo: sjenu sobe posute otrcanim časopisima, zahrđali bicikl i druge ostatke života.

Peixotov djed sagradio je svoju kuću kao kuću za odmor, ali sada izgleda neizbježno da će je progutati more.

Kada ćemo morati otići? To je nepoznato”, kaže.

“More je napredovalo tri-četiri metra u 15 dana. Naš zid možda neće trajati do sljedećeg tjedna.”

Podvodno groblje

Već šezdesetih godina prošlog stoljeća u Atafoni su bili evidentni znakovi erozije obale.

Naselje je smješteno pokraj velikog ušća – konvergencije između rijeke i mora gdje sve veći plimni pritisak može dovesti do povećane degradacije zemljišta.

To je povezano s dramatičnim učincima klimatskih promjena, koje su od početka 20. stoljeća doživjele porast globalne razine mora za 20 centimetara.

Samo u Atafoni Atlantski ocean napreduje u prosjeku za šest metara godišnje – uzrokujući propast i pustoš mještanima koji posjeduju posjede uz obalu odmarališta.

Ukupno 14 blokova i 500 kuća izgubljeno je u moru, pretvarajući nekada idiličnu obalu u podvodno groblje.

Ne može ostati ovako kako jest“, kaže Verónica Vieira, predsjednica udruge SOS Atafona, kvartovskog projekta čiji je cilj podizanje svijesti o problemima s kojima se suočava obalna zajednica.

Detaljnije  Znatan rast zagrebačkog turističkog prometa u veljači

“To je napušteni grad, apokalipsa. Samo me tjera da plačem.”

“Rijeka je mrtva”

Atafona spada u četiri posto svjetskih obala koje svake godine izgube više od pet metara kopna zbog mora.

No, porast razine oceana nije jedini problem s kojim se susreće nekadašnja destinacija za odmor.

Atafona desetljećima ima kronični problem“, kaže geolog Eduardo Bulhoes s Federalnog sveučilišta Fluminense.

Obližnja rijeka Paraiba do Sul, čije je ušće u Atafonu, smanjila se zbog prekomjernog rudarenja i poljoprivrede u regiji.

“U posljednjih 40 godina to je drastično smanjilo volumen rijeke, što znači da prenosi manje pijeska u Atafonu”, kaže Bulhoes.

S manje pijeska, gradske su se plaže prestale prirodno obnavljati, prepuštajući sve više tla moru.

A izgradnja uz obalu samo je pogoršala problem, uklonivši pješčane dine i vegetaciju – prirodnu obranu plaža od zadiranja razine mora.

Rezultat je bio katastrofalan za industriju turizma i ribarstva.

“Veliki čamci više ne mogu proći kroz deltu rijeke, a zajedno s njima je nestao i novac”, kaže Elialdo Bastos Meirelles, čelnik lokalne ribarske zajednice od oko 600 ljudi.

Pitanje preživljavanja

Lokalne vlasti proučile su nekoliko planova za suzbijanje erozije duž obale Atafone, uključujući izgradnju nasipa za smanjenje jačine oceanskih valova i izvlačenje pijeska iz delte rijeke na plažu.

Konstrukcija lukobrana ili vrsta morskog zida može prenijeti ovaj problem na drugo mjesto”, kaže Alex Ramos, zamjenik tajnika za okoliš São João da Barra.

“Do sada nije donesena nikakva odluka o tome što bi bilo najisplativije za našu regiju.”

Dok se neki u tom području i dalje nadaju da se problemi s kojima se Atafona suočavaju mogu preokrenuti, za mnoge mještane vrhunac nekadašnjeg ljetovališta nije ništa više od daleke uspomene.

Detaljnije  SMJEŠTAJ NA XXVII. MARKO POLO FESTIVALU U HOTELU ''MARKO POLO AMINESS'' U GRADU KORČULI

Za sada je pitanje preživljavanja.

“Već se dogovaram o iznajmljivanju druge kuće kako bih svoju obitelj izvukao odavde”, kaže João Waked Peixoto, koji je već prihvatio sudbinu svog bivšeg doma.”

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE