Početna stranica » IGOR LOKAS I JELENA PLETIKOSA NA XXII. MEĐUNARODNOM MARKO POLO FESTIVALU – KORČULA 2017.

IGOR LOKAS I JELENA PLETIKOSA NA XXII. MEĐUNARODNOM MARKO POLO FESTIVALU – KORČULA 2017.

Objavio Bizz Plus
0 komentar

Igor Lokas je rođen 21.8.1959 u Šibeniku.  U svestranosti života već u mladenačkim danima piše pjesme  i surađuje s kvalitetnim aranžerima i glazbenicima poput Tonija Eterovića i Nina Nimca, obojicom šibenskih korjena. Igor je po zanimanju dipl. ing. elektrotehnike , poduzetnik i sretno oženjen otac troje djece. Nadasve obuzet pjesmom, zadnjih godina komponira i stvara glazbenu životnu priču kao kantautor. Kao autor glazbe i teksta okušao se je na mnogim festivalima: 2010., na “Večerima šansone pod galebovim krilom”  u Podgori skladbom ”Neko te treba”,  2011., na Zadarfestu skladbom ”Bambi, Bambina” , 2016., na ”Večerima dalmatinske pjesme Kaštela 2016., s klapom ‘Stina” u izvođenju skladbe ”Kupe i špade” i dr. Lokas je trenutno angažiran na mnogim projektima  čak i u emisiji koju snima  HTV-a o samozatajnim autorima, ”šibenskim trubadurima” . Ono što posebno veseli Igora Lokasa je romantična balada ”Prilipe tvoje oči” koju će u duetu sa prekrasnim vokalom njegove prijateljice,  studentice mezzosopranistice Jelene Pletikose izvesti na ovogodišnjem XXII. Marko Polo Festu u gradu Korčuli.

Jelena Pletikosa od malena pokazuje znakove glazbenog talenta. Svira više instrumenata: violinu, gitaru i klarinet, dok nije sama otkrila i ”onaj pravi” svoj glas. Pohađala je srednju glazbenu školu Ivana Lukačića u Šibeniku u klasi profesorice Ane Grubić Miškić. Maturirala je 2013. godine, te kao prva na listi, upisuje Umjetničku akademiju u Splitu, smjer Solo pjevanje. Trenutno je studentica 4. godine u klasi profesorice Nelli Manuilenko. Osvojila je 2. nagradu na regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2013. godine, 3. nagradu na međunarodnom natjecanju Daleki akordi 2014. godine, nagradu za najbolji glazbeno-scenski nastup na Ciklusu koncerata Mo. Vinko Lesić 2015. godine, 2. nagradu na međunarodnom natjecanju Vera Kovač Vitkai 2015. godine i dvije 1. nagrade na Međunarodnom natjecanju Lav Mirski u solističkoj kategoriji i kategoriji komornih sastava 2017. godine.  Nastupala je i gostovala na mnogim koncertima i drugim kulturnim i dobrotvornim događanjima po cijeloj Hrvatskoj, te redovito održava samostalne koncerte klasične glazbe i evergreena. Surađivala je sa mnogim uvaženim glazbenicima, te zborovima i orkestrima. U duetu s Bornom Ercegom, mladim šibenskim kompozitorom, dirigentom i pijanistom, i drugim mladim glazbenicima, Jelena osmišljava i održava koncerte s ciljem približavanja klasične glazbe široj publici (npr. Koncert neozbiljne ozbiljne glazbe). S tim ciljem na umu, Jelena je osmislila priču i napisala libreto za novu hrvatsku komičnu operu Turia i Plamenko, a Borna Erceg je napisao glazbu. U prosincu 2016. godine, opera je praizvedena u HNK Šibenik, u produkciji Leon trade. Jelena, osim što je napisala priču i libreto, režirala je i koreografirala cijelu predstavu, te debitirala u glavnoj ulozi. Opera je prozvana ”dječjom operom za odrasle” jer je izazvala oduševljenje kod publike svih uzrasta. /F.O./

Detaljnije  IGOR CUKROV NA XXV. MARKO POLO FEST-u KORČULA 2020.

 

 

 

 

 

 

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE