MARCO POLO FEST

NA NATJEČAJ OVOGODIŠNJEG XXII. MEĐUNARODNOG MARKO POLO FESTIVALA PISME I VINA KORČULA 2017. PRISTIGLO 168 SKLADBI

Na ovogodišnji XXII. Međunarodni Marko Polo festival pisme i vina Korčula 2017., pristiglo je 168 skladbi. Skladbe su stizale od daleke Australije do Kanade. Razni glazbeni stilovi pjesama, tekstova i poruka su jednostavno željeli prići onom našem iskonskom. U pravom smislu riječi ”mogli smo odabrati sve”, ipak postoji ono nešto kod nas a to je tradicija, originalnost, melodijska linija, jednostavno rečeno ”naša pisma” od koje Marko Polo Fest nikada pobjeći neće. Mjenjaju se glazbeni trendovi i žanrovi, slušaju razne avanturističke glazbene šeme ali  ovaj naš ”korčulanski stil” stvoren na korčulanskom škoju će vječno trajati. I kad nas ne bude, pjevat će pijace i kale, portuni i vale, maslina i loza, more i sunce, korčulanski ”nomen est omen” a vino će teći i svima reći: ”Valjalo je živjeti za festival”.

Na korčulanskoj ”Plokati” 15. i 16. srpnja 2017. pjevat će se o Dalmaciji, Korčuli, vinu i ljubavi a duboko se nadamo, da će pozitivne vibracije odabranih skladbi Marko Polo Festa prenositi i nadalje Hrvatski eter i informatičke platforme diljem svijeta.

Najveće iznenađenje ovogodišnjeg Marko Polo Festa nam upravo stiže sa susjednog otoka Mljeta. Priča je zapravo o ”mljetskom čovjeku u duši”, negdašnjem Konzulu Republike Hrvatske u Republici Njemačkoj,  gospodarstveniku i kantautoru Petru Dabeliću koji je na ovogodišnji natječaj uputio niz kvalitetnih skladbi koje je pisao i pamtio za vrijeme putovanja od otoka Mljeta do grada Munchena u Republici Njemačkoj. Festivalski Odbor se nije libio prilikom odabira i odabrao je od gospodina Petra Dabelića maksimalnih 5 skladbi, koliko i može po Pravilniku festival odabrati od jednog autora u sezoni festivala.

U direktnom Televizijskom prijenosu na ”Korčulanskoj Plokati” u srcu grada Korčule u prvoj festivalskoj večeri ”Pisma i vino”, nastupati će u a’capella izvedbi mnoge Hrvatske ženske, muške i mješovite klape: Muška klapa ”Korda”, KUD Salona – ženska klapa ”Salona”, ženska klapa ”Kandelora”, muška klapa ”Geta”, ženska klapa ”Kanela”,  ženska klapa ”Nava” i dr.

U superfinalnoj večeri ”Melodije Marka Pola” nastupati će 23 izvođača iz Republike Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore u izvođenju novih skladbi odabranih od strane Festivalskog Odbora: Božidar Kolerič, Vanja Kuštrin, Alen Islamović, Hrvoje Hegedušić, Mladen Biočina, Branko Medak, Bella, Mirko Švenda Žiga, Toni Janković i Eli Žuvela, Petar Šegedin i klapa ”Ošjak”, Anthony Dadich i Darko Kalogjera, Alen Lokas, Igor Lokas i mezosopranistica Jelena Pletikosa, ”Dani Dandosa”, ”Gospar Marko”, grupa ”Vrijeme ljubavi” Nenad Kumrić ”Charlie”, Petar Dabelić, Ivan Farac i ”Pupnajke”, Giovanni Furlan, Bojan Delić, Šeperić Ivica i  Ivan Šegedin.

Festivalski Odbor je birao kvalitetu skladbe, aranžmana, poruku teksta, motiv i ukupan dojam. Izabrao je ljude od struke. Ljude koji vole našu pjesmu, vrhunska vina i zaljubljeni su u grad Marka Pola, Korčulu. Sve drugo prepuštamo dragim gostima i građanima grada Korčule koje pozivamo i ovim putem, da budu sa nama 15. i 16. srpnja s početkom u 21:30 sati u direktnom TV prijenosu Marko Polo Festa s ”Korčulanske Plokate”,  kojeg prenosi FULL TV 701. Kanal MAXTV-a kao i putem live streama kojeg ćemo objaviti u festivalskim medijima . /F.O./

 

Exit mobile version