Početna stranica » SJEĆANJE NA PERU GOTOVCA – CMC – Televizija

Pero Gotovac je  rođen 12. veljače 1927. godine u Zagrebu. Po završetku studiranja glazbene akademije postaje urednik i producent diskografske kuće Jugoton (danas Croatia Records – Hrvatska naklada zvuka i slike). U postprodukciji često radi i tehničku montažu (poglavito za ozbiljnu glazbu), te u arhivi ostavlja tisuće snimljenih minuta.  Kao školovani glazbenik uz urednički, obavlja i producentski posao gdje sa suradnicima snima brojne glazbene programe. Tijekom 1960. godina kao skladatelj i aranžer, svojim uspješnicama pridonosio ostvarenju nacionalnog autentičnog glazbenog izričaja. Nakon 17 godina napušta diskografiju i preuzima dužnost dirigenta u gradskom kazalištu “Komedija” iz Zagreba, gdje ostaje do 1996. godine. Tada se okreće skladanju kazališnih komada, odnosno glazbeno-scenskoj i TV produkciji. Kao aranžer mnogih skladbi i autor vrlo uspješnih šansona, piše filmsku, televizijsku, te posebno kazališnu glazbu. Također je autor brojnih skladbi drugih stilskih obilježja, gdje se posebno ističu zborske i sakralne glazbe, kao i vrlo uspješna glazba za djecu. Dvije popularne kultne TV serije  ”Naše malo misto” i  ”Velo misto” također su popraćene njegovom glazbom u duhu  Dalmacije i mediteranskog okruženja. Pero Gotovac je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a neke od njih su: Sirena, Zlatni satir, Zlatno sidro, Zlatna trešnja, Zlatna značka HGU-a, zlatne, srebrne i brončane plakete festival 89 Cro patria, Omiš, Split i Požega. 

O Peru bi mogli pisati u nedogled. Njegova skromnost i samozatajnost je upravo ona bogata glazbena vertikala koju je Pero nadživio a dao joj je čitav životni vijek. Iznad svega je sigurno bio još koji ”skalin Zdenkove skalinade”, možda i još jedna bogata glazbena platforma ali ”jedan život malo je”, posebno za ljude glazbene stvaratelje poput našeg Pera.  Dragi naš Pero, pozdravi puno našeg Zdenka, Cocu, Remija, Dina i sve one naše drage ljude koji su živili za glazbu.  (Ivan Šegedin) 

Detaljnije  JAVNI POZIV PROIZVOĐAČIMA VINA ZA XXV. MEĐUNARODNI MARKO POLO FEST KORČULA 2019.

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE