MARCO POLO FEST

IVAN ENJINGI SVE U ŽIVOTU OD PISME KRENE – MARKO POLO FEST 2018.

Priču o Ivanu Enjingiju započeti ćemo i ovoga puta s tradicionalnom uzrečicom:  

 ”Da je bećar biti lako, tad bi bećar bio svako”!

Obzirom da je: Vinarstvo i vinogradarstvo ”Enjingi” prezentacijom i kušnjom tradicionalno i usko vezano za Međunarodni Marko Polo Festival pjesme i vina, na kojem je osvojilo nekoliko Zlatnih i jednu šampionsku nagradu, donosimo slijedeću priču o čovijeku od pisme i vina gospodinu Ivanu Enjingiju, jednom od najboljih Hrvatskih vinogradara i proizvođača vina.

 

Njegova je obiteljska kuća bila obrtnička ili majstorska, kako bi rekli, u kojoj se sve pravilo od drveta i željeza. Tako su se pravile i tamburice svih vrsta: od prima, begeša do violina. Još kao dječak od dvije godine po proizvedenom instrumentu je iz znatiželje ”čvrkao”. Jednom prilikom kod kušnje instrumenata bio je slobodan bas, kad su ga čuli kako čvrka po njemu, netko je dobacio: ”Vidi ovog malog, dobro udara”! Kako bi dokučio pragove na cijelom basu, postavili su ga na stolić i kazali mu, da sa njima svira i pomalo im kvari pjesme, priča Ivan Enjingi.

Od prije 50. godina svako selo u Slavoniji je imalo tamburaški band, a u nekima je bilo i više njih. Međutim, tamburica je ubrzo nakon Drugog svjetskog rata skoro nestala, svirati taj instrument gotovo se smatralo sramotom! Kad smo mi vinari i vinogradari Zlatne doline ponovo pokretali Požeški festival 1984. godine, u Hrvatskoj su bila samo dva prava tamburaška banda – Staro Petrovo Selo i Slavonski bećari. Želja mi je bila vratiti tamburicu na hrvatsku scenu. Živio sam za to i uspio i zato sam neizmjerno sretan!, priča Ivan Enjingi.

Da nije vrlo rano ostao bez oca i strica, pa prekinuo školovanje, jer je nakon djedove smrti morao nadničariti da preživi, moglo se dogoditi da život u vinogradima i podrumima zamalo zamijeni kavanama u kojima bi svirao bas! Uostalom, nikada u svojim sjećanjima na djetinjstvo Ivan Enjingi nije bježao od zaljubljenosti u tamburicu.
Nastavljajući stoljetnu tradiciju proizvodnje grožđa i vina koju je naslijedio od svojih djedova, Ivan Enjingi na rodnim obroncima Krndije, u srcu svjetski poznatog Vinogorja Kutjevo, s trsja bere samo najbolje. Grožđe je to neopterećeno umjetnim zaštitnim sredstvima, a vino dobiveno od njega posebno, sa svim karakteristikama podneblja, kakvo i priliči vinaru koji je Hrvatskoj donio prvog zlatnog Decantera.

 

Grožđe u vinogradima i vina u podrumu Enjingi nastaju u skladu s prirodnim zakonima. Nose eko markicu koja u suvremeno vrijeme potvrđuje ono što je u obitelji Enjingi prenošeno s koljena na koljeno — poštovanje prema prirodi.

 

Bilo da izaberete vrhunsku graševinu, bijele ili crne kupaže Venje, chardonnay, zweigelt ili neko drugo vino, uživat ćete u skladnosti i punoći vinske kapljice koju ćete pamtiti još dugo. Od sada vrhunska vina Enjingi možete kupiti direktno iz svoga doma putem webshopa: https://www.enjingi.hr/

Iz ponude vina odaberite koja želite, pogledajte košaricu i naručite vina koja u Vaš dom dolaze putem kurirske službe. 
Sva vina naručena do 10:00h šaljemo isti radni dan.

 

Trebate li pomoć pri naruđbi nazovite Vinarstvo i vinogradarstvo ”Enjingi”

na mobilni telefon 099 2223011. ŽIVILI! /F.O./

 

Exit mobile version