MARCO POLO FEST

KUŠNJA VINA NA 22. MEĐUNARODNOM MARKO POLO FEST-u KORČULA 2017.

Od 1996., prve godine međunarodnog Marko Polo festivala pisme i vina okruglim stolovima, prezentacijama, kušnjama i ocijenjivanjima u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske, Zavodom za vinarstvo i vinogradarstvo, i nešto kasnije Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo vino u Hrvata je postalo prehrambeni proizvod. Hrvatski proizvođači vina, danas se po kvaliteti mogu nositi s najboljim proizvođačima u svijetu.

Od 2005. godine bilježimo rast malih i samostalnih proizvođača posebice u primorskoj Hrvatskoj i na otocima a nešto kasnije i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Jačanjem turizma kao najveće gospodarske grane Republike Hrvatske i izvoz vina postaje unosan posao. Zahvaljujući ponajviše ljudima od struke poput profesora Nikole Miroševića, Vinka Milata, Ivana Tvrdeića, Ivanke Čelar i dr., a posebno se ponosimo radom naših mladih enologa poput Janka Jovanova, Mata Violića Matuška, Igora Radovanovića, Sande Desnica, Joze Pecotića i dr., visokom i zavidnom kvalitetom i kvantitetom kako grožđa tako i naših vrhunskih vina koje je ekspanzijom od preko 350% proizvodnje na uzlaznoj putanji proizvodnih resursa Republike Hrvatske.

Na ovogodišnjem XXII. Festivalskom izdanju u superfinale za nagradu ”Marka Pola” ušla su vina onih proizvođača koji imaju festivalski kontinuitet i iz godine u godinu bilježe rast proizvodnje i potvrđuju svoj vrhunski kvalitet: Blato 1902. d.d., PZ Matuško d.o.o., Zlatan Otok Plenković vina d.o.o., PZ Vinarija Podšpilje, PZ Pošip – Čara, Vinarstvo i vinogradarstvo ”Enjingi”, Vinska Klet Goriška Brda – Dobrovo – R. Slovenija, Dalmacijavino d.o.o., Iločki podrumi d.d., Vina ”Vukas” – P. Pelješac, Vina Koper Republika Slovenija, Vinoplod Vinarija Šibenik, Agroprodukt Vodnjan i dr. /F.O./

 

 

 

Exit mobile version