Početna stranica » PZ PUTNIKOVIĆ LIBERTASOM I LIRICOM NA MARKO POLO FEST-U

PZ PUTNIKOVIĆ LIBERTASOM I LIRICOM NA MARKO POLO FEST-U

Objavio Bizz Plus
4 komentara

U vinarstvu i vinogradarstvu postoje velike i iznimne različitosti ali se temelje na sličnoj tradiciji i povijesnoj zbilji, posebice kada se radi o hrvatskim otocima i poluotoku Pelješcu, domovini plavca malog. U našeme predstavljanju ”Poljoprivredne zadruge Putniković” pokušat ćemo govoriti suštinom i stvarnošću na temelju tradicionalne ili dugoročne suradnje i saznanja. Putniković je malo mjesto na otoku Pelješcu s velikim i radišnim srcem, iskonskom dušom, ogledalo stvarnosti, znoja, truda, mukotrpnog rada ali i udahnute sreće.

Svako mjesto na svoj način ima nekoga ko sebe daje nesebično u stvaranju bolje egzistencije i razvoja ne samo gospodarskog već i kulturnog napretka. Upravo PZ Putniković dugogodišnjom tradicijom koja vuče iz daleke 1911. godine  a danas rukovođenjem i pod dirigentskom palicom direktora Joza Rabušića stvara klimu zajedništva i generiranog uspjeha u vinarskoj i vinogradarskoj industriji hrvatskog juga.

 

PZ Putniković je do kraja drugog svjetskog rata egzistirala kao šteditno kreditna zadruga okupljajući domaćinstva i male proizvođače vina a danas proizvodi preko 30 vagona od kojeg na prekrasnim pelješkim padinama okupanim suncem i morskim plavetnilom 75% posto proizvodnje zauzima sorta ”Plavac mali” a 25% ”Maraština”. Preko puta upravne zgrade, Jozov pogled bi često bio uprt u ”stari kameni dom”, gdje su se ne tako davno mještani Putnikovića znali zabavljati. Imao je cilj do kojeg nije bilo tek tako lako doći, ali je bio siguran s vizijom i upornošću.

 

Danas Jozo iz svog uredskog prostora više ne gleda u snove ni u priču, već u nedavno svečano otvoren prvi ”Hrvatski Dom vinarske tradicije u Putnikovićima”, projekt hvale vrijedan ne samo za poluotok Pelješac, Dubrovačko-neretvansku županiju već za cijelu Republiku Hrvatsku. U Domu vinarske tradicije ima niz sadržaja a ”muzej vinogradarstva i vinarstva uz kušaonu najboljih peljeških vina” preporučili bi svakom gostu i putniku u Putnikovićima pokraj same pelješke ceste.   

Detaljnije  Mastercard zbog ruske invazije na Ukrajinu blokirao "više financijskih institucija"

 

PZ Putniković su istaknuti u katalogu Marco Polo Products koji je prezentiran na mnogim sajmovima i kontinentima diljem svijeta  u nakladi od 500.000 primjeraka. Tradicionalni su izlagač i partner Međunarodnog Marko Polo Fest-a na kojem su niz godina osvojili mnogobrojne nagrade i ”zlatnu plakete Marko Polo” ponajviše za vrhunska vina ”Liricu” i ”Libertas” dobivenih od sorte ”Plavac mali”.  Ova su vina izuzetno snažnog karaktera, tamne rubin-crvene boje, kristalno bistra te punog i harmoničnog okusa koja je najbolje konzumirati na temperaturi od 17 – 18 º C uz teža jela, razne specijalitete od divljači, tamnog mesa, plave ribe i dr. Karakteristično za PZ Putniković je i kvalitetno bijelo vino ”Sveta Ana” koje se dobiva od sorte Maraština sa istaknutog položaja sv. Ana. Vino Sveta Ana je svijetlo žute boje, razvijene bogate sortne arome i skladnog okusa koji je topao i pun. Najbolje se konzumira servirano od 11 – 12 º C  uz plodove mora, kamenice, dagnje, jastoga, najbolju bijelu morsku ribu, rakove, školjkaše i fina jela od bijelog mesa.

 

PZ Putniković osim plasmana na hrvatskom tržištu, danas vina izvozi na američko tržište.

Na ovogodišnjem XXVII. Međunarodnom Marko Polo Festivalu PZ Putniković će se predstaviti s vinima ”Lirica” i ”Libertas” od sorte ”Plavac Mali”.

 

 

Kontakt:

PZ Putniković

Putniković 14

20248 Putnikovi

P. Pelješac

Tel/fax: 00385 20 756202, 756 200

Mob. 00385 98 244845

WEB:https://vinarnice.hr/hr/vinarije-u-hrvatskoj/dubrovacko-neretvanska-zupanija/vinarija-pz-putnikovic

Facebook: https://web.facebook.com/vinarijaputnikovic/?_rdc=1&_rdr

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE