MARCO POLO FEST

ZLATAN OTOK PLENKOVIĆEVIH NA MARKO POLO FEST-u

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Plenkovići su osnovali početkom 1986. godine, koja se bilježi i kao godina osnutka.

Tih godina rijetki su ljudi posebice vinogradari ulazili u iskušenja širenja, odnosno uređenja novih nasada vinove loze. Samo vizionari poput Zlatana Plenkovića vidjeli su svoj ”zlatni otok Hvar”, među najsunčanijima i najljepšima na Jadranskoj i Europskoj obali.

        

Plenkovićevi 1991. godine osnivaju tvrtku ”Vitis” koja mijenja 1993. godine ime u ”Zlatan Otok” pod kojim posluje i danas u Svetoj Nedjelji na zlatnom otoku pod plaštom lavande, ružmarina, maslinika, vinove loze, rogača, smokve i drugih uzvišenih plodova i lijekovitog bilja. 

Kada se je Zlatan vraćao iz Pariza gdje je primio Zlatnu medalju za ”Zlatan Plavac Grand Cru”, koji je uvršten u 10 najboljih vina na svijetu odležanih u hrastu što je bilo jako važno priznanje od strane Udruženja francuskih sommeliera, nije ni slutio koliko bogatstva nosi njegova ”životna vinska priča”, kao ni da će njegov život skončat na na Jadrolinijinom vaporu za Starigrad, ”koji ga nikad ni čeka a zna bi mu digo i uteć”. 

 

Od samog osnutka postizali su iznimne uspjehe na raznim domaćim i inozemnim natjecanjima i sajmovima: Vinovita Zagreb, Gast Split, Vino Ljubljana, Zurich, Bordeux, Decanter, Sabatine, Nürnberg, Pariz, međunarodni Marko Polo Fest – Korčula, itd. Izabrani su za vinara godine dva puta, a od kada postoji ovo priznanje uvijek su bili među najboljima.

Više od stotina nagrada, medalja, priznanja, plaketa i 20. Šampionskih nagrada krase obiteljske prostorije Plenkovićevih ”truda i uspjeha”.

Vinsku i vinogradarsku istinu Zlatana i njegovu titulu ”Hrvatskog vinskog viteza” danas uspješno nose i vode njegovi sinovi Nikola i Marin.

Vinarija Plenkovićevih posjeduje oko 10 ha vlastitih vinograda na Hvaru i 75 h na području Baške Vode – vinogorje Makarska, a otkupljuje grožđe s još oko 80 ha vinograda na Hvaru i s oko 65 ha vinograda kod Šibenika, sestrinske firme ”Vinoline”.

Važno je istaknuti kako najveći dio vinograda ”Zlatnog Otoka” predstavljaju i zauzimaju stare autohtone dalmatinske sorte.

Jedan dio vina odlježe u jedinstvenom podrumu koji se nalazi 70 m pod zemljom u kojem je stalna temperatura 11–12 °C a godišnja proizvodnja im je 900 000 boca.

HVARSKO VINOGORJE

Vinogradi na vinorodnim položajima južnih padina otoka Hvara, nalokaciji Milna – Sv. Nedjelja – Zavala. Strmine od 40–60 %. Prevladava sorta plavac mali. Isključivo ručna obrada vinograda i mala rodnost oko 0,70 kg grožđa po trsu. Nepotrebna je zaštita vinograda kemijskim sredstvima zbog posebnosti klime, tla i uzgojnog oblika. Oko 10 ha vlastitih vinograda i otkup grožđa s oko 80 ha vinograda. Sa Hvarskih položaja dolaze i plavci vinarije Zlatan Otok – hrvatska vina sa najviše primljenih nagrada.

  

VINOGRAD ZAVALA

5,5 ha (50 % plavac mali, 40 % bijele sorte pošip, bogdanuša, maraskina, žuti muškat, 10 % 15 različitih sorata za istraživanje)

MAKARSKO VINOGORJE

75 ha sa oko 650 000 trsova vlastitih vinograda u Makarskom vinogorju ispod Biokova na području Baške Vode podignutih 2004. godine Nadmorska visina između 30 m i 400 m.

Iz naših Makarskih vinograda dolazi Pošip 2010. godine regionalni šampion na ”Decanter World Wine Awards 2012. godine”

ŠIBENSKO VINOGORJE

U vinariji Zlatan otok prerađuje se i grožđe sestrinske firme Vinoline iz Šibenika. To je dodatna proizvodnja oko 400 000 boca vina. Površina vinograda 65 ha sa oko 500 000 loza. Sorte: plavac mali, babić, crljenak, pošip.

PROIZVODNJA

Crne sorte: plavac mali, crljenak (zinfandel), merlot, cabernet sauvignon, syrah
Bijele sorte: pošip, žilavka, dubrovačka malvazija, chardonnay, žuti muškat.

U Svetoj Nedjelji na otoku Hvaru, čeka Vas:

Na međunarodnom Marko Polo festivalu pisme i vina Zlatan Otok d.o.o. se tradicionalno predstavlja svojim vinima od začeća Marko Polo Festa, kojem je svjedočio veliki i zlatan čovjek otočkog vinarstva Zlatan Plenković. Vina Plekovićevih su više puta nagrađivani raznim festivalskim nagradama i dobitnici su šampionske nagrade ”Zlatni Marko Polo”

KONTAKT

Zlatan otok d. o. o.
Put Stjepana Radića 3
Sveta Nedjelja
HR–21465 Jelsa
Hrvatska

Tel:+385(0)21 745 709
Fax: +385(0)21 745 709
zlatanotok@zlatanotok.hr

Web: http://www.zlatanotok.hr

 

Exit mobile version