Početna stranica » Intel kupuje izraelskog proizvođača čipova za 5,4 mlrd dolara

Intel kupuje izraelskog proizvođača čipova za 5,4 mlrd dolara

Objavio Lauro Kostić
0 komentar
Izraelska tvrtka proizvodi čipove za automobile, medicinske senzore i elektrosustave, a Intelu bi trebala pomoći da pokuša ugroziti dominantnu poziciju tajvanskog TSMC-a, najvećeg proizvođača čipova u svijetu.

“Towerov portfelj specijalizirane tehnologije i geografski doseg… pomoći će Intelu da proširi usluge proizvodnje čipova i omogućit će nam da se približimo cilju, a to je pozicija velikog pružatelja kapaciteta za proizvodnju čipova širom svijeta”, rekao je izvršni direktor Intela Pat Gelsinger.

Čipovi su pak u posljednje vrijeme jako tražena roba, posebno u automobilskom sektoru, dok su proizvođači elektronike uspjeli nabaviti dovoljno zaliha, pa ih trenutna nestašica manje pogađa.

Intel je u siječnju objavio da će uložiti 100 milijardi dolara u gradnju kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj saveznoj državi Ohio, koji bi mu trebao ponovo osigurati dominaciju u proizvodnji čipova i ublažiti ovisnost SAD-a o azijskim pogonima.

Američka kompanija posluje u Izraelu već gotovo 50 godina i spada među njegove vodeće dobavljače.

Akviziciju Tower Semiconductora namjeravaju financirati gotovinom iz bilance, a transakciju su jednoglasno odobrili upravni odbori obje tvrtke.

Očekuje se da će transakcija biti zaključena za otprilike godinu dana, nakon pribavljanja regulatornih dozvola i ispunjavanja uobičajenih uvjeta zaključivanja, uključujući zeleno svjetlo Towerovih dioničara.

Detaljnije  SVEČANO OTVOREN PELJEŠKI MOST 26. SRPNJA 2022.

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE