Početna stranica » Inženjeri žele veće plaće i još stranih radnika

Inženjeri žele veće plaće i još stranih radnika

Objavio Lauro Kostić
0 komentar

Ovogodišnji Dan inženjera Hrvatske bio je posvećen dugoročnom osmišljavanju podizanja konkurentnosti inženjerske struke na domaćem i svjetskom tržištu. Naglasak je bio na neiskorištenim nacionalnim bogatstvima te ukazivanju što domaća STEM industrija može učiniti da se ona stave u funkciju održivog razvoja.

Predsjednik HIS-a Zdravko Jurčec rekao je kako je hrvatska inženjerska struka u proteklih gotovo dvije godine, od kada nas je od  pogodio niz potresa, pokazala koliko je važno imati domaće znanje, koje se u teškim trenutcima može brzo staviti u funkciju i ponuditi rješenja za hitnu, ali i trajnu sanaciju šteta.

“Sada je pred nama jedan od najznačajnijih razdoblja za oporavak gospodarstva, koji će biti i veliki izazov za hrvatsko inženjerstvo”, naveo je Jurčec.

”Žalosno je da se nitko iz nadležnih hrvatskih institucija nije upitao što znači odlazak inženjera u inozemstvo, tj. koliko nas je do sada stajao odljev STEM resursa, te kako te neželjene procese usporiti ili amortizirati, ne samo zbog troškova nimalo jeftinog školovanja već i ostvarenja dodatne vrijednosti u inovacijama i novim tehnologijama koje su inženjeri koji su otišli raditi izvan Hrvatske trebali iznjedriti”, upozorio je Jurčec.

Prema njegovim riječima, neophodno je povećati osobna primanja inženjera za ne manje od 30 do 50 posto te da nam pored tridesetak tisuća uvezenih inozemnih radnika u građevinarstvu i dalje nedostaje još 20-ak tisuća.

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu  Stjepan Lakušić, inače dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, naglasio je kako želi da Sveučilište u Zagrebu postane sustvaratelj hrvatske budućnosti  tako da akademska zajednica više ne čeka više da bude pitana nego da sama identificira probleme i nudi odgovarajuća rješenja.

Rješenja treba tražiti, rečeno je, na strateškoj i taktičkoj razini. Na strateškoj državne institucije – od ministarstava do agencija – trebaju razraditi više modela konkretnih i transparentnih poticaja direktno kompanijama kao ključnim nositeljima tehnološkog znanja i razvoja, a na taktičkoj neophodno je usmjeravati i podržavati  spajanje javnog i privatnog sektora u inženjerstvu, na svim razinama i svim raspoloživim materijalnim resursima.

Detaljnije  HNB: Kuna na tjednoj razini oslabila prema euru za 0,31 posto

Povezane objave

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE