MARCO POLO FEST

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europski ulagači oprezni

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europski ulagači oprezni, u fokusu Ukrajina

Europski ulagači oprezni, u fokusu Ukrajina

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je oštro pao.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,72 posto, na 7.383 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 posto, na 13.857 bodova, a pariški CAC 0,47 posto, na 6.366 bodova.

Pritom su najviše pale cijene dionica u automobilskom sektoru, više od 2 posto, a nastavljen je i pad bankarskog sektora.

S druge strane, cijene dionica u naftnom i plinskom sektoru skočile su gotovo 3 posto, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte.

Rudarski je sektor također ojačao, zahvaljujući rastu cijena sirovina.

A na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 1,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,8 posto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0,2 i 0,3 posto.

Dok se napadi ruskih trupa na ukrajinske gradove pojačavaju, sankcije Zapada protiv Rusije sve se čvršće stežu.

Ulagači procjenjuju kako bi nastavak rata u Ukrajini i sankcije mogli utjecati na financijska tržišta i globalno gospodarstvo.

Niz velikih zapadnih kompanija najavilo je suspenziju ili čak potpuni izlazak iz poslovanja u Rusiji. S druge strane, najveća ruska banka u državnom vlasništvu Sberbank najavila je povlačenje iz Europe.

„Rusko-ukrajinski rat vjerojatno će biti dominantna tema na tržištima u doglednoj budućnosti. Jučerašnja vijest da Rusija neće plaćati dospjele obveze na državne obveznice stranim ulagačima dodatno je usmjerila investitore u sigurnija utočišta za kapital”, pišu analitičari ING u osvrtu na situaciju na tržištima.

Loše na azijska tržišta utječe i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto.

„Ulagači plivaju u vodama straha i ne znaju kako ugraditi ove geopolitičke vijesti u svoje modele procjene rizika i vrijednosti. Radi se o čistom emotivnom odgovoru ulagača”, kaže Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

Ulagače zabrinjava i rizik od daljnjeg rasta inflacije zbog rasta cijena energenata, što bi središnje banke moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike. A to bi usporilo rast globalnog gospodarstva.

Exit mobile version