Na ovogodišnji Natječaj XXV. Međunarodnog Marko Polo Festivala pjesme i vina Korčula 2020. godine prijavljeno je 147 pjesma, od kojih će 25 biti izvedeno na ovogodišnjem festivalu, koji će se održati u gradu Korčuli pod strožim epideološkim kriterijima. Festival se je tradicionalno trebao održati na centralnom gradskom trgu ”Plokata” ali zbog epidemije Covid 19 i sigurnosti naših građana izmješten je u dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije, gradom Korčulom i Stožerom Civilne zaštite Dubrovačko – neretvanske županije u prostor ”Postranska Pijaca”, gdje će se održati bez publike, u prostoru koji je moguće u potpunosti kontrolirati.

”Žalimo što naš jubilej četvrtstoljetnog korčulanskog festivala moramo održati bez publike, ali isto tako izražavamo zadovoljstvo što našom organizacijom nećemo i ne želimo ugroziti ničiji život”, izjavio je direktor festivala Ivan Šegedin. Na ovogodišnjem Marko Polo Fest-u, isključivo i samo će nastupati izvođači, autori i skladatelji iz Republike Hrvatske koji cijelu godinu pripremaju svoja djela, kako bi se predstavili i istakli svoj uradak putem festivala.

Obzirom da će događanja na ovogodišnjem Marko Polo Fest-u popratiti mnoge ”radijske postaje”, a program će biti snimljen ”TV kolima”, ovim načinom ćemo omogućiti svim štovateljima pjesme, vina i korčulanskog festivala da poslušaju i pogledaju njegov ovogodišnji sadržaj. Tiskati ćemo nosače zvuka CD-i i ostale medijske materijali, kako bi ostavili trag i pamtili još jedno festivalsko izdanje u nemilim okolnostima.

Prim. mr. sc. Žarko Vrbica dr. med. specijalist opće interne medicine  subspec. voditelj odjela pulmologije u Općoj bolnici Dubrovnik  i  Predsjednik festivalskog Žirija u dogovoru s organizatorom festivala donose sljedeće mjere:

  1. Svaki izvođač, pjevač na festival može doći zdravog fizičkog stanja, bez određenih respiratornih simptoma koji ukazuju na sumnjivu zdravstvenu sliku. 2. Organizator festivala zna točne adrese boravka svakog izvođača, gosta programa festivala i telefonske brojeve. 3. Svaki izvođač programa, pjevač morat će poštivati preporuke Stožera civilne zaštite i organizatora 25. Marko Polo Fest-a te štititi sebe i druge izvođače programa; zaštitnom maskom, fizičkim distanciranjem, osobnom higjenom u prostoru održavanja snimanja festivala bez publike. 4. Svi izvođači u nijednom trenutku neće biti grupirani već će na snimanje dolaziti po pozivu organizatora pojedinačno, po točkama i rednim brojevima a po redoslijedu izvođenja pjesama. 5. Svaki izvođač programa do izlaska na pozornicu nosi zaštitnu masku koju prilikom izvođenja skida a nakon izvođenja stavlja. 6. Nakon izvođenja prve skladbe i nastupa prvog izvođača, dezinfekcijskim sredstvom se deznficira mikrofon izvođača i tako slijedom svim izvođačima do kraja programa. 7. Zabranjuje se svako mješanje izvođača, pjevača i realizatora programa unutar organizacije. 8. Žiri festivala od 5 članova će sijediti na udaljenosti od najmanje 4 metara jedan od drugog i 10 metara udaljenosti od pozornice. 9. Na ovogodišnjem Marko Polo Festivalu neće nastupati inozemni izvođači već samo izvođači iz Republike Hrvatske. 10. Gosti festivala, tehničko osoblje, i uzvanici u prostor održavanja festivala mogu ući samo uz predočenje službene pozivnice, pridržavajući se pritom razmaka i sukladno postavljenim stolicama koje priredi organizator. /F.O./