Nakon osvojene I. Nagrade stručnog žirija na prošlogodišnjem Marko Polo Fest-u – Korčula 2017., skladbom ”Ljube moja” Božidar A. Kolerič iz Republike Slovenije na XXIII. Međunarodni Marko Polo festival donosi pojačanje. Božidar je rođen 1963. godine u Sloven Gradecu u Republici Sloveniji. Po završetku Konzervatorija za glazbu radi na radiju kao glazbeni urednik i voditelj programa. Paralelno i poslije radijskih obaveza svira trubu, klavir i gitaru u različitim grupama u Sloveniji i šire. Božidarov kantautorski rad započinje 1981. godine kada izrađuje prve autorske snimke a već 1984. godine snima prve skladbe za nacionalni Radio Slovenija. Napisao je i uglazbio preko 300. skladbi za različite poznate slovenske izvođače. Kao kantautor je sudjelovao na brojnim glazbenim festivalima u Sloveniji gdje je više puta nagrađivan. Snimio je nekoliko svojih projekata, pisao glazbu za teatar i različite glazbene projekte, angažirao se i kao studijski muzičar, aranžer i producent. U 2014. godini obilježio je 33. godišnjicu glazbenog stvaralaštva sa prigodnim i velikim koncertom i albumom. Početkom 2000. godine započeo je vrlo uspješnu karijeru slikarstva. Njegova slikarska djela su priznata i poznata u Republici Sloveniji i diljem svijeta. Božidar komponira i ambientalnu glazbu koja dopunjuje njegov slikarski rad. Živi i radi u Ljubljani gdje ima i svoju vrlo poznatu umjetničku galeriju. Na ovogodišnjem XXIII. Međunarodnom Marko Polo Festivalu pisme i vina Božidar A. Kolerič predstaviti će se skladbom ”Dušo moja” za koju potpisuje glazbu i aranžman na tekst Mirjane Bačić – Šeparović, upravo onakvom skladbom kakva i priliči Dalmaciji i njenim melodijama. Božidar ovoga puta dolazi u pratnji Vokalne skupine ”Draž”.

Vokalna skupina ”Draž” sastoji se od četiri muška vokala: Viljem Kotnik – idejni in umjetnički voditelj te prvi tenor, Matic Rosenstein drugi tenor, Felix Skutnik – prvi bas i Sandi Dobnik – drugi bas.

V.S. ”Draž” je započela radom u početku 2014. i do sada je imala osam samostalnih koncerata. Djeluje projektno, naime svoje je djelovanje započela dalmatinskim pjesmama, zatim je sljedilo nekoliko slovenskih narodnih pjesama, a predprošle godine su koncertima u nekoliko crkava predstavili svoj repertoar gospela i spirituala. U međuvremenu su pjevali i suvremene kompozicije i priredbe evergrinova.

Pored slovenske narodne pjesme V.S. ”Draž” je najdraža dalmatinska pjesma. Izvode je na brojnim nastupima u razne prigode. Nezaobilazan je njihov prvi nastup u izvođenju dalmatinskih pjesama klapama ”Atlant” iz Dubrovnika i klapom ”Šufit” iz Splita. Preokret u njihovom dijelovanju značio je sustret pjesnikinjom Mirjanom Bačić (danas Šeparović) iz Vele Luke i Božidarom Koleričem, jer su Draževci (tako ih zove njihova publika) odmah osjetili vez sa spomenutim autorima i tako započeli sudjelovanje, koje je preraslo u srdačno prijateljstvo. /F.O./

Predstavljanje Božidar A. Kolerič:

Ljube moja: https://youtu.be/0cx_Emi8YKs