Dvadesetičetvrti međunarodni Marko Polo Festival pisme i vina Korčula 2019. održan je u gradu Korčuli pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Izvrsnim novim skladbama razvedrio je i osvojio kako korčulanska srca tako i srca mnogobrojnih gostiju iz susjedne Republike Slovenije i drugih zemalja. U gledalištu se je tražilo mjesto više, što potvrđuje vrijednost korčulanskg festivala.

Treća superfinalna večer ”Melodije Marka Pola” započela je novom skladbom ”Majčine mi oči” u izvođenju mlade debitantice Nikoline Stipić, koja je osvojila ”Nagradu za najboljeg debitanta”. Skladbe i izvođači su se nizali do broja 24, uz izvrsnu potporu i skandiranje publike. Poseban trenutak je obilježio festival kada je korčulansku scenu osvojio Branko Medak i klapa ”Kumpanija”, uz pratnju ”Mandolinista Kuda Metković” izvođeći skladbu ”Pisma tvoje pisme” autora Tomislava Hercega posvećenu našem Hrvatskom glazbenom velikanu i priznatom svijetskom glazbeniku Oliveru Dragojeviću. 25. Skladbu ”Domovina” izvrsnog autora Željka Pavičića izveo je naš poznati ”Međimurski slavuj” Mirko Švenda ”Žiga”. Kaže nam Ivan Šegedin direktor festivala: ”Započeli smo festival ”Majčinim očima” a završili ”Domovinom”, zar to nije najbolja poruka s festivala?” Kaže Šegedin: Nakratko je scenom zavladala ”Kata Dizalica” s njenim istoimenim hitom s RTL – ovog showa ”Ljetni hit”, a zatim je u zabavnom djelu nastupao nezaobilazni pjevački fenomen Igor Cukrov, kojeg Hrvatska estrada još uvijek ne doživljava kao svijetsku zvijezdu, koji već nekoliko godina na plovećim hotelima svijetskim morima izvodi kako naše tako i one najpoznatije svijetski poznate hitove od belkanta do popa i rocka.

Sva posebnost ovogodišnjeg Marko Polo Fest-a je postala i stvarnost u kojoj se je Festivalski odbor, a i sam Žiri festivala jednoglasno složio kako ovogodišnji Grand Prix festivala zasluženo osvajaju dvije skladbe: ”Domovina” i ”Pisma tvoje pisme”. I ako se možda ovaj slučaj nije dogodio na nijednom drugom festivalu, dogodio se je na korčulanskom. Dogodio se je zbog izvrsnog teksta, glazbe i ”Žiginog belkanta”, dogodio se je zbog ”Domovine” a ovaj drugi još posebniji zbog ”Dalmatinskog slavuja” Branka Medaka koji je našem ”Oliverskom autoritetu” uz pratnju nezaobilazne klape FD ”Kumpanija” iz Vele Luke i Mandolinskog orkestra KUD-a Metković dao pečat vremenu u kojem je Oliver Dragojević bio i ostao dominanta i preženca. S toga svaku presudu odbacujemo a glazbeni smisao nagrađivanja potvrđujemo od strane uvaženog Žirija i Festivalskog odbora Marko Polo Festivala. Nagradu ”Društvenih mreža” osvojio je Robert Ficker iz susjedne nam Republike Slovenije. ”Nagradu za scenski nastup” je osvojila ”Kata Dizalica” za skladbu ”Ljubavi sa rive”. Nagrada za najbolje stihove pripala je našem velikom hrvatskom šansonjeru Hrvoju Hegedušiću za skladbu ”Sjeti se prošlog ljeta”. ”Nagradu za najbolji aranžman” osvojili su Dario Darko Ciprijan i Marija Juračić a ”Nagradu za interpretaciju” osvojio je Gordan Gregurović. Nagradu direktora festivala” osvojili su naši ”Trio gušti” i Petra Peterka iz R. Slovenije. ”Nagradu umjetničkog direktora festivala” osvojio je i sam prateći band festivala ”Vrijeme ljubavi”. ”Nagrada festivalskog odbora” uručena je Nenadu Kumriću ”Charliu”. ”Nagradu radijskih postaja” osvojio je Eli Žuvela. ”Nagrada najboljem internacionalnom izvođaču” uručena je Slovencu ”Dany Dandosi”. ”Nagrada za najbolju glazbu” osvojio je Jurika i Show band ”Cajti”. ”Nagradu za najoriginalniju dalmatinsku skladbu” osvojio je operni pjevač Zlatko Jelinčić. ”Treću nagradu publike” podjelili su Mile Perkov i Krešimir Španja a ”Treću nagradu žirija” Ivan Kugli i Vedran Fabijanić. ”Drugu nagradu publike” osvojio je Frano Bašić a ”Drugu nagradu žirija” Ivica Šeperić. ”Prvu nagradu publike” osvojila je Tina Lenkić a ”Prvu nagradu žirija” Petar Dragojević.

”Grand Prix Marko Polo Fest-a – Korčula 2019.”, plaketu Marko Polo osvojio je Mirko Švenda ”Žiga” za skladbu ”Domovina” i nagradu od 3.000,00 kn a ”Poseban Grand Prix Marko Polo Fest-a” plaketu ”Marko Polo” osvojio je Branko Medak uz pratnju FD ”Kumpanije” iz Vele Luke i ”Mandolinski orkestar KUD-a Metković za skladbu ”Pisma tvoje pisme”, te ih smatramo zajedničkim pobjednicima festivala. F.O.