Klapa ”Bjelovar” je osnovana kao neprofitabilna udruga, nastala iz želje za njegovanjem višeglasnog pjevanja, očuvanja domaćeg izričaja, vizualnog identiteta i zajedničkog druženja, a to objedinjuje sve ono što god značilo – KLAPA u svakom smislu.

I ako nastala na ostacima Panonskog mora, u izgubljenim lukama ravnice, usred žitnih polja, njena matična luka je Bjelovar. Članovi klape ”Bjelovar” sami pišu stihove, glazbu, te aranžmane za svoje skladbe što je osnovni cilj klape. U svom bogatom repertoaru izvode i kompozicije drugih autora klapske pjesme.

Posebnu pažnju klapa posvećuje različitim narječjima.Tako su nastale autorske pjesme poput: ”Potrošilo nas vrime”, ”Dravom plovi mali čunak”, ”Senje”, ”Denes jesmo zutra nismo”, ”Ne mutite moju rijeku Dravu”, ”Podravac i Dalmatinka” i mnoge druge…      Posebno smo ponosni na pjesmu posvećenu našem gradu „Luka usred žitnih polja „ za koju je tekst napisao član naše klape Marijan Javurek a koja se izvodi i u Katedrali Sv. Terezije u Bjelovaru u izvođenju katedralnog zbora.

Preko trinaest godina klapa ”Bjelovar” isplovljava i ponovo se vraća u svoju luku s mnogih festivala, tv nastupa, koncerata i gostovanja. Uvijek sa novim pjesmama u kojima donosi toliko lijepih stihova. Nastupali su u više navrata u finalu festivala: “Pjesme Podravine i Podravlja”,  Pitomači, “Zagorskom glazbenom festivalu Krijesnica” u Krapini, na “Festivalu pjesme i graševine” u Kutjevu, na festivalu “Raspivano Bibinje, na “Etnofestu” u Neumu i na još mnogim drugima.  Klapa ”Bjelovar” Ima i svoj brodski dnevnik, a to je njihov CD sa vlastitim zapisima. ”Neka im dugo iz luke Bjelovar sred žitnih polja plovi svim morima i sretno se vraća u svoju luku”.

Članovi klape Bjelovar su: Miroslav Popović – prvi tenor, Ivan Dent – prvi tenor, Sani Lukić – drugi tenor, Zlatko Boroz: drugi tenor, solist Vedran Milić, prof.  – umjetnički voditelj klape, solist, skladatelj, Krunoslav Karas – bariton i Marijan Javurek – bas i tekstopisac.    Na ovogodišnjem XXV. Marko Polo Fest-u klapa ”Bjelovar” će se predstaviti skladbom  ”Plač mora” za koju tekst potpisuje Darko Bek, glazbu Ruža Milić a aranžman Toni Eterović. /F.O./

Predstavljanje klape ”Bjelovar”

Klapa ”Bjelovar” – ”Luka usred žitnih polja” – https://youtu.be/xnpMs3O-5Uk

S koncerta klape ”Bjelovar” – https://youtu.be/PEfstIrSoJE

Klapa ”Bjelovar” – Ružo moja crvena – https://youtu.be/ib15taHc8Sg

Klapa ”Bjelovar” – Dravom plovi mali čunak – https://youtu.be/7EmkvULenrI