Pod generalnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i Ministarstva turizma RH započeo je u subotu navečeru Korčuli 22. Međunarodni Marko Polo festival pisme i vina, kojeg je otvorio korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris, zahvalio se direktoru festivala Ivanu Šegedinu, čestitavši pri tom na upornosti i odricanju. Izrazio je zadovoljstvo što se je ovaj festival već godinama pročuo i izvan Republike Hrvatske kao jedna od najznačajnijih manifestacija Grada Korčule i Dubrovačko neretvanske županije, koji uspješno promovira hrvatske i međunarodne pjevače i proizvođače vina. Prigodni govor o značaju festivala za Korčulu, održao je izaslanik pokrovitelja Marko Polo festa Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma RH, izrazivši zadovoljstvo što Marko Polo festival promiče dalmatinsku i klapsku pjesmu, vrhunsko vino i ulje, što su i glavne značajke ovog područja.

Uz brojne uzvanike i goste, prije prve festivalske večeri, stručno ocjenjivačko povjerenstvo je nakon prezentacije i kušnje vina pristiglih na festival ocijenilo najbolja ovogodišnja vina onih proizvođača koji imaju festivalski kontinuitet i iz godine u godinu bilježe rast proizvodnje i potvrđuju svoj vrhunski kvalitet: Blato 1902. d.d., PZ Matuško d.o.o.,  Zlatan Otok Plenković vina d.o.o.,  PZ Vinarija Podšpilje,  Vinarstvo i vinogradarstvo ”Enjingi”,  Vinska Klet Goriška Brda – Dobrovo – R. Slovenija, Iločki podrumi d.d.,  Vina ”Vukas”, PZ Ponikve, PZ Putniković i Vina Koper Republika Slovenija. Sveukupni pobjednik je PZ Pošip – Čara. U prvoj festivalskoj večeri ”Pisma i vino”, a capella izvedbom sa po tri pjesme predstavile su na popularnom korčulanskom trgu ”Plokata” muške klape: Geta(Orebić), Korda i Porat(Lumbarda)uz ženske klape: Kandelora (Zemunik),  Kanela (Blato), Salona (Solin), Ladesta (Lastovo) i Nava (Orebić) te mješovita klapa ”Kumpanija” iz Vele Luke. Sve klape su dobile plakete i poklone od festivalskog odbora, dok su im svi sudionici, ugledni gosti i publika zahvalili dužim pljeskom na njegovanju klapske pjesme. U nedjelju navečer je u prekrasnom ambijentu ljetne pozornice ”Plokata” u Korčuli završen Međunarodni Marko Polo festival pisme i vina, koji je u članstvu prestižnog društva europskih festivala i dobio etiketu EFFE – Europe for festivals, naziv je programa Europske Asocijacije Festivala (EFA), i čiji znak u zaglavlju jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Tri su osnovna kriterija po kojima su nacionalni stručnjaci ocjenjivali prijavljene festivale: predanost umjetničkoj izvrsnosti, involviranost lokalne zajednice u vlastito djelovanje i težnja europskim vrijednostima. Sve to ima i Marko Polo fest, čiji je osnivač, direktor i kantautor Ivan Šegedin.

U super finalnoj večeri Grand prix 22.po redu međunarodnog Marko Polo festivala pisme i vina u Korčuli je osvojio Mirko Švenda “Žiga” s pjesmom “Volim te Dalmacijo” (autor glazbe Ante Pavičić, teksta Petar Dabelić uz aranžman Toni Eterović). Spontanim, prirodnim  i veselim nastupom na sceni, nakon što mu je umjetnički direktor festivala Nenad Vilović uručio nagradu Žiga je izvodeći pobjedničku skladbu okupio na pozornici brojnu publiku koji su skupa s publikom na Plokati duže od predviđenog pjevali ”Volim te Dalmacijo”.

Nakon 22. izvedene pjesme uz voditeljski par : Denis Šabić i Mirej Botica, nagrade je dijelio umjetnički direktor festivala Nenad Vilović. Prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je pjesma”Ljube moja” u izvođenju Božidara Kolerića. Drugi je Ivica Šeperić”Dalmacijo ti uvik si uz nas” i treću nagradu žirija je osvoio Nenad Kumprić ”Charlie” i skladba”Kad čuješ moje mandoline”. Prvu nagradu publike je osvojio 12. godišnji dječak Petar Šegedin s pjesmom ”More moje ti mi dušu griješ”. Drugoplasirani je Ivan Farac s pjesmom “Pampinata”, dok je treća nagrada publike pripala skladbi “Dalmatinac vodu ne pije”, koju su izveli Gospar Marko i Mario Čužić.

Bilo je i posebnih nagrada: Hrvoje Hededušić s najboljom intepretacijom pjesme ”Jedna mala sunčana kala”. Nagradu hrvatskih radio postaja je osvojio Branko Medak skladbom ”Feral”. Najbolji debitant Vanja Kuštrin “Sjeti me se”. Nagradu umjetničkog direktora festivala osvojila su tri dueta: Antony Dadich i Darko Kalogjera”Moji snovi”,Toni Janković i Eli Žuvela “Umoran sam zadnji put”, Igor Lokas i Jelena Pletikosa “Te prilipe tvoje oči”. Nagradu direktora festivala je dobio Alen Lokas “To je Dalmacija“. Najbolji scenski nastup, potpomognut seksepilnošću je uz pjesmu “Luđaci“ prikazala Bella koja je izabrala ono u čemu može da pruži najviše, i uspjela je. Nagradu direktora festivala je dobio Mladen Biočina, skladbom „Rodni otoče moj“, dok je Giovani Furlan imao najbolji tekst pjesme „Korčula,otok ljubavi”.Bojan Delić iz Crne Gore je ostvario najbolji aranžman izvodeći pjesmu “Zajedno do kraja“. Najbolja grupa je ”Vrijeme ljubavi” uz skladbu “Ostavljaš mi bol“, dok je Dany Dandosa iz Slovenije dobio međunarodnu nagradu uz pjesmu “Ruže bijele i crvene“. Na ovogodišnjem XXII. Međunarodnom Marko Polo Fest-u Petar Dabelić s otoka Mljeta je posebno iznenađenje festivala. Dobio je plaketu za očuvanje Dalmatinske pjesme, jer se je na festivalu predstavio sa 5 svojih autorskih pjesama u izvođenju renomiranih i poznatih pjevača a onu skladbu njemu najdražu ”Raguzo draga” za koju glazbu potpisuje Ante Pavičić a aranžman Toni Eterović, je dobio festivalsku plaketu. Sveukupni zadovoljavajući je komentar da je direktor festivala Ivan Šegedin stvorio festivalsku prepoznatljivost uz pjesme izjednačene kvalitete i individualnih interpretacija uz scenski i glazbeni napredak. Tekst i snimak : Niko Perić