Mirko Švenda ”Žiga” je rođen u Prelogu, 07. svibnja 1964.g. kao deveto dijete, od majke Marije i oca Antuna.

Već kod njegovog rođenja i prvog plača, doktor Franina je zaključio: “To će biti pjevač!”

Zašto spominjemo dr. Franina? Zato jer je nakon 40. godina poslije došao na Žigin koncert, stisnuo mu ruku i ispričao priču o prvom plaču, sjećajući se teškog poroda gospođe Marije te je rekao: Htio sam u živo čuti pjevanje ”Žige Međimurskog”. Imaš prekrasan glas i finu interpretaciju međimurske pjesme. Žigi  je laskao Franin stisak ruke i te riječi, jer to je čovjek koji mu je pri porodu spasio život. 

Nakon prošlogodišnjih predstavljanja ”Žige Međimurskog” s ”Obiteljskim albumom” na Marko Polo Festivalu skladbom ”Moja braća” nije digao publiku  na noge, ali su na centralnom trgu ”Plokata” u Gradu Korčuli, potekle nezaboravne suze s očiju mnogobrojne publike a posebno ”korčulanskih majki”, koje znaju cijeniti i prepoznati kvalitetan tekst, pjesmu i njenu poruku.

Između mnogobrojnih albuma i pjesama imali smo priliku poslušati novi album Mirka Švende ”Žige” u izdanju Croatie Recordsa i uvijeriti se, da su zaista doktorove riječi i više već istinite.  Mirko Švenda ”Žiga”  je na korčulanskom festivalu 2016. godine  osvojio  ”Drugu nagradu žirija” i to ne smatramo greškom ”festivalskog žirija”, već visoke kriterije u kojima je pjesma dobila budućnost.  

Skladba ”Moja braća” je nakon festivala postala najslušanija skladba na mnogim radijskim postajama a najbolji rezultat i učinak je postignuće u natalitetnoj politici koja postaje trend  a na određen način i obveza sviju nas na pticanju natalitetne politike.

Nekoliko škola i dječjih vrtića na Hrvatskom jugu skladbu ”Moja braća” uvele su u nastavni program. Mirko Švenda ”Žiga” je pobjednik i dobitnik ”Grand Prixa” XXII. Međunarodnog Marko Polo Festivala skladbom ”Volim te Dalmacijo” za koju je glazbu potpisao Ante Pavičić, tekst Petar Dabelić a aranžman Toni Eterović.   

                                     

Na prošlogodišnjem XXIII. Marko Polo Fest-u osvojio je ”II. Nagradu žirija”  za skladbu ”Budi pored mene” autora: Dalibora Zavođe – glazba, Davora Magušića – tekst na aranžman izvrsnog Tonija Eterovića.

Posebno nam je zadovoljstvo najaviti ”Žigu Međimurskog” i na XXIV. Međunarodnom Marko Polo Festivalu pisme i vina gdje će se publici predstaviti skladbom ”Domovina” za koju glazbu i aranžman potpisuje Danijel Galar na tekst izvrsnog pjesnika Željka Pavičića. /F.O./

Predstavljanje Mirka Švenda ”Žige”:

”Volim te Dalmacijo” – https://youtu.be/h-y8UHjR5EY

”Moja braća” – https://youtu.be/Wn8Fe8BIzik

”Mirno spavaj ružo moja” – Vinko i Mirko – https://youtu.be/b_GmpXYPNUo

”Ja sam junak iz doline” – Lijepom našom –  https://youtu.be/_peJbDg8cS8

”Sine moj” – https://youtu.be/ZHsX9lTGbLU