Na ovogdišnji natječaj 24. Međunarodnog Marko Polo Festivala pisme i vina pristigle su 154. ”nove skladbe” od kojih će onih 20. odabranih i najboljih biti izvedene u superfinalnoj večeri ”Melodije Marka Pola” na centralnom trgu ”Plokata” u gradu Korčuli 21. srpnja 2019. godine. 

Zanimljivo je istaknuti kako su sve odabrane skladbe od strane ”Umjetničkog rukovodstva festivala” kvalitetom potvrdile glazbenu notu, melodijsku liniju i tekstualnu priču koju najstariji korčulanski i otočki festival čini posebnom.                                                                       

Posebnost festivala kao i svake godine čine međunarodni izvođači, kojih iz godine u godinu ima sve više, posebice iz Republike Slovenije. Superfinalnoj festivalskoj večeri prethodi ona klapska večer ”Pisme i vina” na kojoj će uglavnom nastupati razne klape u izvođenju poznatih skladbi uz pratnju ”Mandolinskog orkestra KUD-a Metković”.                                                         

Umjetnički direktori festivala Janes Vlašić i Nenad Vilović će ovogodišnji festival učiniti posebnim i za pamćenje ne samo po programskoj kvalitetnoj skladbi, izvedbi  i izvođaču, već i po novčanoj nagradi koja će biti osim plaketa uručena najboljem izvođaču festivala.                   

Odlukom ”Festivalskog odbora” ove godine će biti uručene nagrade ”Plakete Marka Pola” i ”Plaketa Grada Korčule” najboljim izvođačima festivala i proizvođačima  najboljih vina prijavljenih na festivalski natječaj. Posebne nagrade festivala biti će uručene za najveći doprinos festivalu i za životno dijelo. /F.O./