Robert Ficker je slovenski pjevač iz Ljubljane koji se od djetinjstva bavi glazbom. Glazbenu karijeru je započeo 2011. godine kada je u poznatom glazbenom show-u ”X Factor” skoro stigao u finale. Snimio je preko 40. autorskih pjesama u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, gdje je nastupao na mnogobrojnim festivalima na kojima je i nekoliko puta pobjedio.

Kao pobjednik ”Darfest-a” na kojem pobjeđuje, ostvario je pravo sudjelovanja na Međunarodnom Marko Polo Fest-u Korčula 2019. godine gdje za izvođenje autorske skladbe ”Šećer i sol” uz aranžman Josipa Pokupeca osvaja ”Nagradu društvenih mreža”. 2017. godine na ”Darfest-u” za autorsku skladbu ”Vruče ljeto” uz aranžman Josipa Pokupeca osvaja I. Nagradu publike.  Na ”Darfest-u 2018”. godine za autorsku skladbu ”Suzo moja, gorkog okusa” uz glazbu i aranžman Josipa Pokupeca osvaja I. Nagradu žirija i Grand Prix festivala. Nagradu za najbolju glazbu osvaja na festivalu ”Zlatne note Križevci” za skladbu ”Tija san te jubit” uz pratnju klape ”Jadranski Maestrali”, na tekst i glazbu legendarnog  Alena Slavice i aranžman Jospa Pokupeca. Jedna od Fickerovih najvećih hit pjesma je ”Pogreška” koju mu je napisao poznati slovenski pjevač Rusko Richie a aranžman za ovu pjesmu radio je suprug Saše Lendero, Mihael Hercog i Aleš Zibelnik. Svakako ćemo spomenuti trijumfalni nastup i pobjedu dueta Saše Lendero i Mihaela Hercoga na Međunarodnom Marko Polo festivalu u gradu Korčuli skladbom ”Sunce izlazi” a što potvrđuje i Fickerov pravi put u glazbenoj karijeri s ljudima koji znaju što je i kako bi trebala izgledati hit varijanta pjesme.

Robert Ficker je u svojoj glazbenoj karijeri nastupao sa mnogim poznatim pjevačima a to su: Alen Slavica, Zdravko Škender, Jasmin Stavros, Daniel Popović, Rusko Richie, Alex Volasko, Doris Dragović…. Protekle godini je proslavio 10 godina svoje glazbene karijere na čemu mu od srca čestitamo! Do sada je izdao nekoliko svojih pjesama u izdavačkoj kući ”Menart records” a nastup na Mef – Međimurskom festivalu 2019. godine skladbom ”Ja bolujem” izdala je izdavačka kuća ”Croatia records”. U protekle dvije godine je planirao nastupe na festivalima ”Mef 2020.” i ”Melodije morja i sonca” u Portorožu koji se zbog pandemije Covida nisu održali. 2021. godine je snimio zanimljivu skladbu ”Hvala ti more” za koju je snimo i spot na otoku Cresu kojeg spominje u skladbi. Na TV Jabuci u Zagrebu sa voditeljicom Tihanom Gjurašin vodi emisiju ”Pjesmom te zovem”.

 

Nastupom na prošlogodišnjem XXVI. Međunarodnom Marko Polo Fest-u Robert je za skladbu ”Mjesečina” za koju glazbu i aranžman potpisuje Alex Volasko a tekst Robert Ficker osvojio ”Nagradu za najboljeg internacionalnog izvođača”. Na ovogodišnjem XXVII. Međunarodnom Marko Polo Festivalu pisme i vina u gradu Korčuli predstaviti će se publici zanimljivom i veselom autorskom skladbom ”Sumrak naše ljubavi” za koju potpisuje tekst a glazbu i aranžman Alex Volasko. Robert je autentičan glazbenik koji čistom bojom vokala, posebnosti interpretacije i melodičnim skladbama privlači pažnju slušatelja. U razigranosti njegovih pjesama izuzetno se osijeća prisutnost slovenske i hrvatske izvorne i narodne melodije. Posebno nas veseli što je Marko Polo Festival u gradu Korčuli prepoznao i doživio kao svoj. /F.O./

 

PREDSTAVLJANJE ROBERT FICKER:

”Šećer i sol” – Videospot https://www.youtube.com/watch?v=m5VUl193x1Q

”Pogreška” – https://youtu.be/H-eAnBSr-aw

”Tija san je jubit” – Videospot    https://www.youtube.com/watch?v=CIrQ1gkPZHo

”Suzo moja gorkog okusa” – https://youtu.be/auEuCBfvdFY

”Kristina” – https://youtu.be/NBW74z4KUjI

”Slatka tajna” – https://youtu.be/OzuXoB1PEvg

”Mjesečina” – https://youtu.be/0nrYm7s73nM