U naselju grada Korčule Žrnovo – Postrana, na više od 800. godina staroj ”Postranskoj Pijaci” održan je XXV. Četvrtstoljetni međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina Korčula 2020. Pred Crkvom sv. Roka zaštitnika mjesta i iznad svetišta ”Gospe Lurdske” u ovo covidno i corona vrijeme prijedlogom organizatora a sve u dogovoru sa Ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije gospodinom Matom Lakićem, Načelnikom stožera Civilne zaštite Dubrovačko – neretvanske županije gospodinom Joškom Cebalo i suradnjom sa Gradonačelnikom grada Korčule Andrijom Fabrisom realizirano je 25. Festivalsko izdanje.

Ovogodišnja posebnost festivala upravo se i temelji na ovoj lokaciji koju su s oduševljenjem prihvatili kako uzvanici i gosti festivala tako i sami izvođači. Prigodne riječi i poruke na svečanom otvaranju festivala uputili su: Izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Dožupan Dubrovačko – neretvanske županije gospodin Joško Cebalo, Državni Tajnik Ministarstva turizma gospodin Frano Matušić, Predsjednik Uprave HEP-a gospodin Frano Barbarić, Predsjednik KPD – Kulturno prosvjetnog drušrva ”Bratska Sloga” Frano Cebalo i Gradonačelnik grada Korčule gospodin Andrija Fabris koji je u sažetku pozdravnog govora uzvanicima i izvođačima festivala izrazio osobito zadovoljstvo za još jednim ostvarenjem, realizacijom i nastavkom tradicije festivala u ne tako lakim okolnostima: ”Nek pjesma započne”!

Festivalskom pozornicom uz ”Marko Polo Fest Band” su se nizali izvođači iz svih krajeva Republike Hrvatske a karakter pjesama u kojim su pretežno dominirali more, vino i ljubav, odzvanjali su ”Postranskom Pijacom”. Pazilo se je na rastojanje i sve epidemiološke mjere organizatora su zadovoljene.

Posebnost ovogodišnjeg Marko Polo Festa je i u tome što je na festivalu po prvi put predstavljen unikatni primjer prve hrvatske mandoline ”Marco Polo Fest Croatia” o kojoj ćemo uskoro nešto više saznati.

Nagradu za najbolju debitanticu osvojila je Dora Smolić skladbom ”List na vitru”,  Mile Perkov je za skladbu ”Najlipša od sviju” osvojio Nagradu za najbolje stihove autora Nenada Ninčevića. Nagradu za najbolji aranžman osvojila je skladba ”Sve je iluzija” autora aranžmana Aleksandra Valenčića u izvođenju Dine Leško. Nagradu za najbolju melodiju osvojila je Tea Vučak za skladbu ”Sve je lako” autora glazbe Žanil Tataj Žak a Nagradu društvenih mreža Duet ”JuRe” iz grada Zadra skladbom ”Bit ćeš moja za vike”.

Nagradu Radio postaja osvojio je Ivan Mezga skladbom ”Nemoj more nikom reći” a Nagradu Direktora festivala Hrvoje Hegedušić skladbom ”Nigdi nima”. Nagradu Umjetničkog direktora festivala osvojio je Petar Šegedin za skladbu ”Tebe dišem”. III. Nagrada Publike osvojio je Nenad Kumrić Charlie za skladbu ”Nisam čovjek od kamena” a III. Nagrada Žirija Giovanni Jakovac  skladbom ”Zauvijek tvoj”. II. Nagradu Publike osvaja Mirko Švenda ”Žiga” skladbom ”Kada moje srce stane” a II. Nagrada Žirija ”Basket klapa otoka Ugljana” u izvođenju skladbe ”Niko nema takve oči”. I. Nagradu Publike osvojio je ”Jurika Show band Cajti” iz grada Krapine skladbom     ”Jubavi lipa” autora Ivana Šegedina a I. Nagradu Žirija Anto Poluta i duet Tonči Gulin i Janes Vlašić feat klapa ”Ošjak” za skladbu ”Dobri moj ćaća” koju potpisuju Tvrtko Hrelec i Aljoša Đugum. GRAND PRIX MARKO POLO FESTIVALA – KORČULA 2020., osvojili su Tomislav Škara i klapa ”Bjelovar” za skladbu ”Srce mi Dalmacija” autora Tomislava Škare, Dragice Mihaljević Nikolić i Miroslava Konope, a kojeg im je uručio Predsjednik Uprave HEP-a gospodin Frano Barbarić.

Ovom prilikom ispred XXV. Međunarodnog Marko Polo Festivala pisme i vina Korčula 2020., svim izvođačima programa čestitamo na osvojenim nagradama i sretan povratak svojim obiteljima. Pratite naš MarcoPoloCroatia TV kanal na You Tube https://www.youtube.com/user/MarcoPoloCroatiaTV/videos i naš portal www.marcopolofest.hr Zdravi bili! /F.O./ Foto /Marko Mišo Mujan/