Gušt na latinskom znači užitak. U Dalmaciji ta riječ ima širok spektar značenja, pa znači i piće i hrana i dobra glazba…, zapravo sve ono u čemu Dalmatinci i ostali uživaju, odnosno guštaju.

Trio svoje korijene ima u splitskom KUD-u Filip Dević u čijem su narodnom orkestru svirali Želimir Dundić (bliži rođak Alekse Dundića) i Rade Konstantinović. Želimir je svirao violinu i mandolinu, a Rade harmoniku. Uz gitarista Željka Cvitanovića osnovali su trio 1982. i počeli nastupati izvan KUD-a. Od 1983. nose ime “Trio Gušt”. Gitaristi su se često mijenjali do 1989. kada im se pridružuje Gordan Šegvić koji postaje stalni član tria. Sva trojica su glazbeno školovani, a iskustvo su osim u KUD-ovim stjecali u raznim glazbenim sastavima, orkestru HNK-a…

Izvode glazbu iz Hrvatske i okolnih zemalja, što im je dodatna kvaliteta i posebnost. Majstori su scenskog nastupa. ”Trio Gušt” svira sve vrste popularne glazbe, a njihova posebnost leži u činjenici što na dva načina interpetiraju glazbu. Prvi, električni, namijenjen je za izvođenje prvenstveno plesne glazbe, a drugi je onaj akustični, uživo.

Njihova prepoznatljivost jest upravo živa svirka u kojoj do izražaja dolaze njihove zabavljačke sposobnosti, a time i neposredna komunikacija s publikom. Prilagodljivost različitim nastupima neovisno o prostoru i vrsti publike ostavila je itekako dubok trag na njihovom repertoaru.

Nastupili su na tridesetak festivala gdje su osvojili mnogobrojne nagrade, gostovali diljem Europe, u Australiji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Novom Zelandu, Singapuru, Japanu… Jedino nisu bili u Africi a traženi su i tamo. Osim nastupa uživo nastupali su i na radijskim i televizijskim postajama u Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj. Na ovogodišnjem XXVI. Međunarodnom Marko Polo Fest-u predstaviti će se skladbom ”Da mi se pritvorit u tvoju veštu” za koju glazbu potpisuje Gordan Šegvić, tekst Želimir Dundić a aranžman Toni Lasan. /F.O./

 

Predstavljanje ”Trio Gušt”:

”Trio Gušt” – Mix – https://youtu.be/TdvROmGM-5M

”Trio Gušt” – Živija ja i moga ćaće sin – https://youtu.be/7Wk81WgF5yY

”Trio Gušt” – Dalmacija mix – https://youtu.be/-W3J_nvgtqE

”Trio Gušt” – International mix – https://youtu.be/NwIALEbnREI