Vinarija Šibenik osnovana je 28. 10. 1959. godine pod nazivom “Vinoplod” Poljoprivredno poduzeće, što je proizašlo iz dotadašnjeg Vinalka, kao organizacije koja bi sjedinila vinogradarsku i vinarsku proizvodnju na ovom području. Od 1993. godine djelujemo pod nazivom “VINOPLOD-VINARIJA” d.d. ŠIBENIK.

Ono najvrijednije od vinarije dolazi iz primoštenskog krša, djelo ljudskih ruku, pod zaštitom UNESCO-a , jesu čuveni primoštenski vinogradi. Način na koji ljudi ovog kraja formiraju i stvaraju vinograde fascinirao je cijeli svijet. Ovi vinogradi predstavljaju simbol ljudskog rada i želju čovjeka da od prirode uzme i stvori gotovo nemoguće i to samo sa svojim rukama. Škrta zemlja, odnosno loza daje malo uroda – svega oko 500 g po lozi, trsu – ali je taj urod poseban. Sitno zrno čuva najkvalitetnije sastojke koje grožđe može dati. Važno je napomenuti da je kompletna proizvodnja ekološka.

Od početne jednostavne proizvodnje svega nekoliko vrsta proizvoda ,»Vinoplod» danas u svojoj proizvodnji ima velik broj stolnih vina: Jure, Doro, Moro, Barba i  kvalitetnih  vina – Babić, Plavina, Faust, Debit, Maraština, Rose, Cabernet  Sauvignon , Merlot, Barrique vina – Cabernet Sauvignon barrique i Merlot barrique, vrhunskih vina Primoštenski Babić i Babić sur lie, desertno vino Jakov, te visokokvalitetne dalmatinske rakije Travarica,Lozovača, Komovica te Pelinkovac.

Vinoplod kontinuirano radi na usavršavanju svoje proizvodnje i prerade grožđa te je prvi u Dalmaciji počeo primjenjivati suvremenu tehnologiju kombiniranu sa tradicionalnim načinom prerade grožđa. Vinarija je za svoje istaknute proizvode nagrađivana više puta zlatnim medaljama, a upravo je zbog kvalitete i načina proizvodnje i dan danas opstala i očuvala svoju tradiciju.

Vinoplod Vinarija Šibenik je tradicionalno prisutan svojim proizvodima na prezentaciji i kušnji na Marko Polo Festivalu i više puta je nagrađivan za kvalitetu proizvoda, posebice vrhunsko vino Babić…