ŽENSKA KLAPA ”DIVA” IZ BOSNE I HERCEGOVINA NA

XXIII. MEĐUNARODNOM MARKO POLO FESTIVALU – KORČULA 2018.

 

Ženska klapa ”Diva” nam dolazi iz Širokog Brijega. Osnovana je 2007. godine. Do danas je kroz klapu glazbeno educirano 15. djevojaka koje veže ljubav za glazbu, vokalni stil klapskog pjevanja i izričaja.

”Dive” svojim radom promiču grad Široki Brijeg, kulturu i vokalnu tradiciju Hrvata u Bosni i Hercegovini, hrvatski jezik i oživljavaju zaboravljene hercegovačke napjeve na nov način blizak suvremenom čovjeku, ne narušavajući njihovu izvornost i autohtonost. 

Na bogatom repertoaru klape ”Diva” nalaze se tradicionalne izvorne  dalmatinske pjesme, obrade izvornih napjeva iz Hercegovine i šire unutrašnjosti, obrade popularnih pjesama, skladbe sakralne tematike, ali i druga djela različite stilske orijentacije. Posljednjih godine intenzivnoga rada obilježile su mnogim nastupima i nagradama na: FDK Omiš, MFK Perast, Mostaru, Međugorju, Trebižatu, Čapljini, Posušju, Pirovcu, Zagrebu, Dubrovniku, itd. Posebno ističemo nastupe u finalu FDK Omiš i MFK Perast gdje osvajaju i nagradu.

Ženska klapa ”Diva” od 2017. godine radi na pripremi i izdavanju CD-a naziva ”Majka Mari kose plel” koji će sadržavati pjesme s kojima je klapa nastupala na festivalima. Izdavanje i promocija CD-a se očekuje u tekućoj 2018. godini.

Umjetnički voditelj klape od 2013. godine je prof. Tomislav Sušac.

Članice klape su: Marija Čolak, Marijana Ćeškić, Matea Galić, Marina Cigić, Ivana Paponja, Maja Smolić, Dina Ćavar, Romana Bokšić i Iva Sušac. /F.O./

 

Predstavljanje ženske klape ”Diva”:

Vozila se barka đevojaka: https://youtu.be/A83i4as17XE

Ne pitam ti biser zlato: https://youtu.be/Nnps5ZaOSiM