Početna stranica » 26. MARKO POLO FEST 2021.

26. MARKO POLO FEST 2021.

Objavio Bizz Plus

Dvadeset i šesti međunarodni Marko Polo festival pisme i vina održan je 16., 17. i 18.  srpnja 2021. godine u gradu Korčuli. Dvadeset i šesto festivalsko izdanje je započelo 16. srpnja kušnjom vina u konobi ”Komin”. Prva festivalska a’capella i klapska večer ”Pisma i vino” održana je 17., srpnja 2021. u gradskom naselju ”Račišće” a druga na ljetnoj pozornici ”Postranska Pijaca” u naselju Žrnovo – Postrana pod Generalnim Pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva poljoprivrede. U dvije festivalske večeri, jednoj klapskoj u naselju ”Račišće” nastupale su klape u izvođenju raznih poznatih pjesama: Ženska klapa ”Divna”, Mješovita klapa ”FD Kumpanija”, Mješovita klapa ”Geta” i mješovita klapa ”Sfida”

U superfinalnoj večeri ”Melodije Marka Pola” nastupali su slijedeći izvođači: Igor Cukrov, Nenad Kumrić ”Charlie”, ”Jurika Show band Cajti”, ”Sinji Galeb”, Robert Ficker,Ivan Šegedin i kvartet ”Marko Polo”, Anđela Tadić, Petar Šegedin, Ivica Šeperić, Mario Plantak, Hrvoje Hegedušić, Eli Žuvela, Valerio Ricchiuto, Tomislav Škara, Tea Vučak, Dani Dandosa, ”Sila neba”, Aleksandar Toković, Ivan Knezović i Giovanni Furlan.

Pozdravne riječi organizatoru 26. festivala, izvođačima i gostima uputili su Ministar turizma i sporta Gari Cappelli, Župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić i mnogi drugi.  Gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić Maroević je pozdravnom riječi svečano otvorila 26. festivalsko izdanje.

U Festivalskoj komisiji za ocijenjivanje vina su bili: Dipl. ing. Ivanka Čelar predsjednica, Dipl. ing. Nikola Mirošević tajnik. Ocjenjivači su bili dipl. ing.: Janko Jovanov, Marija Pecotić, Igor Radovanović, Sanda Desnica i Jozo Pecotić

Grand Prix 26. Marko Polo Fest-a 2021. je osvojio Igor Cukrov skladbom ”Ako treba moliti”. Grand Prix za najbolje vino su osvojila vina vinarije GORIŠKA BRDA – DOBROVO iz Republike Slovenije.  Voditelji festivala su bili: Denis Šabić i Nila Miličić Vukosavić.

GENERALNI POKROVITELJI FESTIVALA

MINISTARSTVO TURIZMA I SPORTA

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

POKROVITELJI FESTIVALA:

 

Dubrovačko – neretvanska županija

Hrvatska turistička zajednica

Grad Korčula

HTP Korčula d.d.

SPONZORI FESTIVALA:

 

MEDIJSKI POKROVITELJI FESTIVALA
HRT– Hrvatska radio televizija
– Radiodalmacija
– Radio Korčula

 • HRT Radio Dubrovnik
 • HRT Radio Pula
  – HRT – 2 program radia
 • TV Jadran
 • TV Slavonije i Baranje
 • TV Istre i Kvarnera
 • Radio Brač
 • Radio 105
 • Primorski radio Rijeka
 • Radio RVG totalni radio
 • Radio Skala – Monte Negro
 • Radio 1 Antena
 • Pomorski radio Bakar
 • Radio otok Krk
 • Radio Gorski Kotar
 • Narodni radio
 • Slobodna Dalmacija
 • Večernji list
 • HRT – Radio Osijek
 • Narodni radio
 • OBN Televizija
 • Radio Sinj
 • Radio Laus
 • Mega Mix Radio Hvar
 • Radio Val
 • Radio Blato
 • Obiteljski radio

HRT Radio Dubrovnik i mnoge druge radijske postaje.

RIJEČ POKROVITELJA

MINISTARSTVO TURIZMA I SPORTA

 

Hrvatska, osim što je zemlja koju krasi prekrasna, očuvana priroda, svakako je zemlja bogate baštine, kulture i tradicije. Otok Korčula jedan je od dragulja Jadrana, no osim bogate povijesti i prekrasne prirode, riječ je otoku ljubaznih domaćina i kvalitetnog vina. Upravo su to vrijednosti koje obuhvaća XXVI. Međunarodni festival Marko Polo koji se tradicionalno održava na Korčuli.

Hrvatska je danas u svjetskim okvirima vrlo tražena turistička destinacija, čije ljepote svake godine otkriva sve veći broj turista iz cijeloga svijeta. Nakon izvrsnih prošlogodišnjih rezultata, u prvih šest mjeseci 2019. godine rast turističkog prometa Hrvatske bilježi očekivano dobre rezultate. Kako bi se turizam Hrvatske nastavio razvijati svakako moramo raditi na kontinuiranom jačanju kvalitete ponude i usluge u destinacijama, odnosno stvaranju zanimljivih sadržaja u izvanpansionskoj ponudi, među kojima su festivali raznih karaktera, pa tako i ovaj festival pisme i vina. 

ŽUPANIJA DUBROVAČKO – NERETVANSKA

RIJEČ ŽUPANA NIKOLE DOBROSLAVIĆA

Dubrovačko – neretvanska županija je ponosna jer grad Korčula ove godine slavi 26. međunarodni ”Marko Polo Festival”  – festival pisme i vina kojeg tradicionalno i s velikim zadovoljstvom podržavamo. Prepoznali smo ga, razumjeli i doživjeli kao naš. Danas uz njega spajamo sjever i jug, istok i zapad, vino, ljepotu i ljubav.

Kada je Festival postao dio ”Europske udruge festivala – EFFE – Eurpe for Festivals, Festivals for Europe”, koji označavaju umjetničke kvalitete i imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini brend Marko Polo Fest postao je promicatelj Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije te ”Lijepe naše” diljem svijeta.

U danima Festivala grad Korčula oživi nudeći turistima, ali i lokalnom stanovništvu bogatstvo pjesme i plesa, a šetnice kojima je nekad šetala Korkyra i svjetski putnik Marko Polo postaju najljepši ures Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije i Domovine Hrvatske.

Danas kada sve brže živimo, a sve je manje iskonskih vrijednosti, vinova loza i težačka snaga simbol su ustrajnosti i odrednica korčulanskog kraja. Samo Korčulanin može biti tako ustrajan i činiti sve, da Festival opstane i u ova krizna vremena, kao i onda kada nam je uistinu bilo najteže. Spoj bogatog programa glazbe, plesa i prirodnih ljepota u kojem uživaju kako turisti tako i lokalno stanovništvo čini Korčulu izlogom kulturne baštine i tradicije. Na Festivalu u samom programu uz izvođače iz cijelog svijeta sudjeluju i proizvođači najboljih vinskih sorti, čime uz promicanje kulturno povijesne tradicije Festival promiče i naše vinogradare i vinare, naše bogatstvo.

Upravo zbog toga, početak Marko Polo Festa – festivala pisme i vina s radošću očekujemo.

Zato svi zajedno učinimo sve da i 26. festivalsko izdanje bude za pamćenje, na raspjevanom otoku čuvenih vina, uvala, masline i bora.

Uz Korčulane koji njeguju iskonske vrijednosti te vjerno čuvaju identitet svog otoka, uvjereni smo da će Međunarodni ”Marko Polo festival” još dugo živjeti te u godinama koje dolaze svima nama pružati još više.

DOBRO DOŠLI!

Župan Dubrovačko – neretvanske županije

Nikola Dobroslavić

 

GRADONAČELNICA GRADA KORČULE

Teška vremena  mjera  zaštite od bolesti u korona krizi na kulturnoj sceni donijela su neke promjene, ali i neke nove momente; povratak manjim sredinama, intimnijem pristupu, osobnijem doživljaju. Zato mi je veliko zadovoljstvo što će ovogodišnji Mako Polo festival svoje dvoje večeri pjesme imati u Postrani i Račišću. Ovogodišnji Marko Polo festival pokazat će kako je Grad Korčula jedinstvena cjelina u kojoj je svako selo zasebni biser i zaslužuje pažnju. U nadi da ćemo buduće festivalske godine dočekati u boljim okolnostima u kojima nam zdravstvena sigurnost ni zaštita neće nužno predstavljati izazov, srdačno

Nika Silić Maroević

Gradonačelnica Grada Korčule

RIJEČ DIREKTORA FESTIVALA

Prije dva desetljeća, 1996. godine u malom gradiću Korčuli s cca 5000 stanovnika, na krajnjem Hrvatskom jugu i jednom od najljepših otoka Mediterana, nastao je i započeo I. Međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina. Nastao je u čast 700. godišnjice povratka čuvenog putnika, putopisca, trgovca, istraživača dalekog istoka i diplomata na dvoru Kublai Khana, korčulanina Marka Pola i u čast završetka Domovinskog rata u priznatoj, suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Kao idejni začetnik i realizator, nisam sasvim slučajno započeo ovu manifestaciju, već u ime zavjeta o kojem svjedoče moji prijatelji iz nemilog vremena od devedesetih godina do slobode i suverenosti. I sam motiviran jezovitim prizorima, učinio sam platformu u kojoj sam želio svijet oko sebe vidjeti milosrdniji, uljudniji i bolji. Koristeći se raznim metaforama, asocijacijama i činjenicama iz tradicionalnog života učinio sam projekt vlastite vizije u kojem dominira pjesma, vino i ljubav. Zar ovo nije dovoljno spomenuti, da svijet postane hrabar u izobilju promašaja i propusta. Vrednujući Hrvatske gospodarske resurse međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina razvija se posebnom i usklađenom dinamikom u kojoj retorički nastupi organizatora stvaraju pozitivno ozračje i optimalne mogućnosti spram pesimističkog stanja u kojem smo se zatekli sredinom devedesetih godina. Za tek nekoliko godina festivala, događa se ekspanzija vinarstva i vinogradarstva u Republici Hrvatskoj gdje vino postaje prehrambeni proizvod. Prezentacijama, kušnjama, ocijenjivanjima i okruglim stolovima u razdoblju od 1996. – 2019. godine smo jačali stvarajući nove vrste i brandove vina i vinskih proizvoda unapređujući kvalitet i kvantitet proizvodnje grožđa čak do 380%.  Ozračje u kojem vlada pjesma i vino, zanos i optimizam oslobađanjem energije ljudi evolviranih u projekt dolazi do značajnog i velikog uspijeha i rezultata. Ne pristranost a uvažavanje pojedinaca i njihovih različitosti od strane članova: ”Komisije za ocijenjivanje vina” na dvadesetogodišnjem natjecanju Marko Polo Fest-a, vinarstvo i vinogradarstvo u Republici Hrvatskoj je dovelo do pravog puta, značajnog iskoraka i zavidnih rezultata. U glazbenom području Festivala, ”stvorili smo originalan otočki brend u kojem dominira solista i klapa” ali uz prigodan aranžman a ne akapela pjevanje, koji je danas postao trend i van granica Republike Hrvatske.

Na pozornici međunarodnog Marko Polo Festa, festivala pisme i vina u 25. godina postojanja nastupalo je preko 17100 izvođača glazbeno umjetničkog programa sa 4. kontinenta i preko 50. proizvođača vina s preko 250. vinskih proizvoda. Festival je organizirao i 4. Izbora za Miss Marko Polo Fest-a i 4. Pijace Marko Polo Hrvatska s prodajom autohtonog hrvatskog proizvoda te projekt ”Put svile Marka Pola”. Izdali smo dva Vinska kataloga ”Marko Polo Products” u nakladi od 100.000 primjeraka koji su uglavnom prezentirani na svim kontinentima. Za festivalski obol, komunikaciju, suradnju i uspjeh na području vinarstva u Republici Hrvatskoj ističemo: Ivan Tvrdeić, Ivanka Čelar, Ljiljana Gašparec – Skočić, Vinko Milat, Nikola Mirošević, Janko Jovanov, Miodrag Hruškar, Sanda Desnica, Katarina Vojvodić, Perica Žuvela, Mato Violić – Matuško, Želimir Bašić, Radoslav Pezo i dr. a posebno sve proizvođače sudionike Festivala. Ovim putem se srdačno zahvaljujem svim proizvođačima vina, autorima i izvođačima pjesama, pokroviteljima, sponzorima i donatorima međunarodnog Marko Polo Festivala a posebno Ministarstvima, Županiji Dubrovačko – neretvanskoj i gradu Korčuli te organizacijskom odboru Festivala bez kojeg korčulanski festival ne bih bio održiv. ”Sada trebamo raditi na plasmanu pisme i vina”. Istinitu priču i proizvod imamo.

Direktor Festivala

Ivan Šegedin

 

IZVOĐAČI XXVI. MEĐUNARODNOG MARKO POLO FESTIVALA

KORČULA 2021.

 

GRAND PRIX 26. MARKO POLO FESTA OSVOJIO JE IGOR CUKROV

 

 

 

 

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE