Početna stranica » Festivali » 3. MEĐUNARODNI MARKO POLO FESTIVAL PISME I VINA KORČULA 1998.

3. MEĐUNARODNI MARKO POLO FESTIVAL PISME I VINA KORČULA 1998.

Objavio Bizz Plus
Treći međunarodni Marko Polo festival pisme i vina održan je 17., 18. i 19. srpnja 1997. godine na ljetnoj pozornici hotela ”Park” u gradu Korčuli. U tri festivalske večeri, dvije polufinalne i superfinalnoj večeri ”Melodije Marka Pola” nastupali su slijedeći izvođači: Ilan Kabiljo, Vinko Coce, Alen Vitasović, Ivan Šegedin i klapa ”Greben”, Alka Vuica, grupa ”Stijene”, grupa ”Corcyra The Happy Girls”, Irena, Sunčica Satury, Vlado Kalember, Joško Tomičić, Matko Laus, Veljka i Nikša Radovanović, Marija Bikić, grupa ”Penta Quatro”, Neno Vetma, Galini, Đurđica Farčić, Nedo Kovačev Nedo, klapa ”Ragusa”, Vlado Vidulin, grupa ”Gracia”, Antonio Čarapina, Dora Bačić, trio ”Mirakul”, Nikša Radovanović, Neno Belan, Borko Ivančević, Suzana Bevanda, Lukas, Dea, grupa ”Tajna veza”, Cool Boy, Ina Radić, Rozana, Taly, Dado Pastulović, Super Renato i Mirej. Grand Prix Marko Polo Fest-a je osvojio Vinko Coce za pjesmu a dobitnik Zlatne plakete Marko Polo za vino ”Pošip” osvojila je PZ Pošip Čara. Voditelji festivala su bili: Denis Šabić i Adrijana Tomašić. Generalni pokrovitelji su bili: ”Dalmacijavino” – Split, Grad Korčula i HTP Korčula a donatori festivala: Vinarije Dalmacije, TZ grada Korčule, Mediator, Jadrolinija, Euroherc, Lind-grad, TZ Orebić, Coatiabus, Franck, Općina Lumbarda, Zračna luka Dubrovnik, Maraska d.d., Mediteranska plovidba, Općina Orebić, Hober, Splitska banka, Coca Cola, Hempel i NPKL Vodovod.
MEDIJSKI POKROVITELJI FESTIVALA
– Hrvatska radio televizija
– Radiodalmacija
– Radio Korčula
– HRT – 2 program radia

Riječ Geradonačelnika Grada Korčule Dr. Anta Lakića
Tematski, festival je vezan uz život otočana, njihova tradicionalna zanimanja, običaje, klapsko pjevanje, stare plesove, ali ne zaobilazi ni suvremene trendove u estradi: ”natopljene mirisom mora i okusom soli”. Spoj vina i pjesme – izričaj je zapravo trajne životne spone ova dva čovjekova užitka, dvije ljubavi. A upravo ovo podneblje ima dugu i snažnu tradiciju čuvenih vina i dobre pjesme koju nadpunjava dobra ”spiza” te dokazana korčulanska gostoljubivost i srdačnost. Sajmom vina želimo pridonijeti populariziranju vinogradarstva i dobrog vina kao plemenitog napitka i unaprijediti kulturu pijenja. Festival je namjenjen ponajprije našim gostima, turistima kako bi upoznali dio naše bogate glazbene kulture u želji da im dane odmora učinimo što ugodnijim i ponovo nam se vrate. U dvije protekle godine Marko Polo Fest-l je potvrdio naša očekivanja kako tematikom tako i organizacijom. Zadovoljni su posjetitelji i sudionici. To je razlog više da je Gradsko poglavarstvo i narednih godina pokrovitelj festivala.

Dr. Ante Lakić – Gradonačelnik Grada KorčuleRiječ Direktora Festivala Ivana Šegedina
”Korčula je biser mora” i ”Afrodita Korčula”, dvije glazbene eksplozivne naprave poslije Domovinskog rata na prvom Marko Polo festu obećavaju bogatiju i cijelovitiju korčulansku razglednicu. Stop the Ware! Noć prepuna čežnje za novim dostignućima, život izvan sebe, sanjarenje, strah i bdjenje, snaga i volja, neprospavane noći, miris čempresa i bora, svitanja, barka i mriže, dida i uvala, usna harmonika i gitara, bonaca i slavuji u zoru, to je Korčula, moj život, korčulanska naiva, to je Marko Polo fest! Nezamjenjiv sklad prirodnih ljepota i duboki neiscrpni korijeni dalmatinskog i sredozemnog okruženja su jamac i dobitna formula skladateljskog uspjeha i festivalskog opstanka kao i niz kreativnih hrvatskih skladatelja i interpretatora koji nesebično i neumorno dolaze sa svojim izabranim djelima na korčulanski festival a nesebično mogu to i potvrditi jer pjesma i vino, jednostavnost i druženje zaista krase ovaj specifičan festival. Novi pokušaji. Nove nade i naše treće festivalsko izdanje, naša su vodilja u bogatiju i sretniju budućnost. Zato postojimo i živimo u našoj pjesmi, na našem škoju, u našem raju. Kada problemi nadjačaju nedaće ovog vremena pitamo se zašto smo živi i zašto postojimo ne razmišljajući tonemo i tražimo krivce za vlastito stanje, ali pitanje je tko je krivac. Zasigurno nisu oni koji na sve moguće načine pokušavaju pokrenuti vlastitu sredinu. Napojiti je duhom i pretočiti u pjesmu. Zato i ove godine treće po redu festivalsko izdanje će Vas opustiti i razvedriti. Pjesma je svetinja u kojoj svatko može pronaći sebe. Pjesma je život kojem vjerujemo. Pjesma je Mediteran kojeg živimo, nešto nježno što natapa dušu vedrinom i osmjehom. I samo takvu možemo voljeti ili se takvoj diviti. Neka i ovogodišnji brod Marka Pola ponesu Jadranski valovi daleko. U daljine bez mržnje. U daljine bez bola. U daljine gdje se srca pretaču s ljubavlju i radošću. Dođite. Proveselite se zajedno sa nama uz pismu i vino na zelenom i zlatnom otoku. Budite naši dragi gosti u našem raju ili bar na kratko korčulanin u danima našeg trećeg festivalskog izdanja. Dobro nam došli!
                                                       Ivan Šegedin – Direktor Marko Polo festa


                                                                                 Vinko Coce

                                   Andrijana Tomašić i Denis Šabić – Voditelji Marko Polo Festivala

                                               Sandro Bačić i Klapa Kumpanji – Vila moja projde

                                                                    Neno Belan i ”Fijumensi”
                                                                                 Grupa ”Tajna Veza”

                                                               MEDIJI O MARKO POLO FESTU 1998.
Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE