Početna stranica » Festivali » 23. MEĐUNARODNI MARKO POLO FESTIVAL PISME I VINA KORČULA 2018.

23. MEĐUNARODNI MARKO POLO FESTIVAL PISME I VINA KORČULA 2018.

Objavio Bizz Plus

Dvadeset i treći međunarodni Marko Polo festival pisme i vina održan je 20., 21. i 22.  srpnja 2018. godine na ljetnoj pozornici ”Plokata” u gradu Korčuli pod Visokim Pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. U dvije festivalske večeri, jednoj klapskoj i superfinalnoj večeri ”Melodije Marka Pola” nastupali su slijedeći izvođači: Mirko Švenda ”Žiga”, Nenad Kumrić ”Charlie”,  Mia Reba, Sergio Hrnić, Zoran Jelenković, Mile Perkov, Božidar Kolerič, Cristina Lubiana, Tihomir Kožina, Ivica Šeperić, Ivan i Petar Šegedin, Hrvoje Hegedušić, Dragana Kajtazović, Nenad Vetma, Kristina Pamuković i klapa ”Porat”, Giovanni Furlan, Eli Žuvela, Intrigo Band, Živko Gašpar, Lejla Imamović, Petar Dabelić, Grupa ”Camino Verde”, Lucija Rajnović, Dario Darko Ciprijan, Tina Roščić, Marko Žigmanović, i grupa ”Vrijeme ljubavi”.

Na prvoj klapskoj večeri ”Pisme i vina” nastupali su: Mandolinski orkestar KUD-a Metković, Muška klapa ”Ošjak”, Petar i Ivan Šegedin uz pijanista Antonia Dragojevića,   muška klapa ”Geta”, ženska klapa ”Nava”, ženska klapa ”Kanela” i mješovita klapa ”Kumpanija”.

Pozdravne riječi organizatoru 23. festivala uputili su: Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, Ministar turizma Gari Cappelli, Župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić i dr. Nakon pozdravne riječi gospodina Frana Matušića Državnog Tajnika Ministarstva turizma, Gradonačelnik grada Korčule gospodin Andrija Fabris je tradicionalno otvorio XXIII. Međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina Korčula 2018. godine.   

U Festivalsku komisiju za ocijenjivanje vina su bili: Dipl. ing. Ivanka Čelar predsjednica, Dipl. ing. Nikola Mirošević tajnik. Ocjenjivači su bili dipl. ing.: Janko Jovanov, Marija Pecotić, Igor Radovanović, Sanda Desnica i Jozo Pecotić

Grand Prix 23. međunarodnog Marko Polo Fest-a je osvojio: Mile Perkov skladbom ”Suze za Dalmaciju” za pjesmu a dobitnik Zlatne plakete Marko Polo za vino ”Zlatan Plavac” osvojila je ”Vinarija Zlatan otok d.o.o. – obitelji Plenković”. Voditelj festivala je bio: Denis Šabić

GENERALNI POKROVITELJI:

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Ministarstvo turizma

Dubrovačko – neretvanska županija

Grad Zagreb

Grad Korčula

SUPOKROVITELJI:

Hrvatska turistička zajednica

Hrvatski zavod za vinarstvo i vinogradarstvo

HTP – Korčula

MEDIJSKI POKROVITELJI FESTIVALA
HRT– Hrvatska radio televizija
– Radiodalmacija
– Radio Korčula

 • HRT Radio Dubrovnik
 • HRT Radio Pula
  – HRT – 2 program radia
 • TV Jadran
 • TV Slavonije i Baranje
 • TV Istre i Kvarnera
 • Radio Brač
 • Radio 105
 • Primorski radio Rijeka
 • Radio RVG totalni radio
 • Radio Skala – Monte Negro
 • Radio 1 Antena
 • Pomorski radio Bakar
 • Radio otok Krk
 • Radio Gorski Kotar
 • Narodni radio
 • Slobodna Dalmacija
 • Večernji list
 • HRT – Radio Osijek
 • Narodni radio
 • OBN Televizija
 • Radio Sinj
 • Radio Laus
 • Mega Mix Radio Hvar
 • Radio Val
 • Radio Blato
 • Obiteljski radio

HRT Radio Dubrovnik i mnoge druge radijske postaje.

RIJEČ POKROVITELJA

MINISTARSTVO TURIZMA

RIJEČ MINISTRA GARI CAPPELLI

Hrvatska je danas u svjetskim okvirima vrlo tražena turistička destinacija, čije ljepote svake godine otkriva sve veći broj turista iz cijelog svijeta. Nakon izvrsnih prošlogodišnjih rezultata, u prvih šest mjeseci 2018. Godine rast turističkog prometa Hrvatske bilježi snažan dvoznamenkasti rast, a veliki doprinos ovim rezultatima pružaju naši otoci koji osvajaju svojom ljepotom i turističkom ponudom. Kao biser Jadrana i hit turistička destinacija , Korčula je u svijetu prepoznata kao dom najvećeg putnika i istraživača Marka Pola, ali i otok ljubaznih domaćina, predivne pisme i odličnog vina. Potvrdit će se to ove godine po dvadeset i treći put na Festivalu pisme i vina Marko Polo čiji je ponosni pokrovitelj i ove godine Ministarstvo turizma.

Rijetko se koja zemlja, pogotovo tako mala kao što je Hrvatska, može pohvaliti tolikim bogatstvom prirodnih ljepota i njene očuvanosti, ali i bogatim povijesnim i kulturnim nasljeđem koje se očituje u svim segmentima, pa tako i u gastronomiji i pjesmi. Kako bi se turizam Hrvatske nastavio kvalitetno i organizirano razvijati svakako moramo sinergijom raditi na kontinuiranom jačanju kvalitete ponude i usluge među kojima su festivali raznih karaktera od velikog značaja.

Marko Polo Festivalom tradicija, glazba i enologija dolaze u fokus i predstavljaju Hrvatsku kao zemlju dobrog vina, pisme i raznovrsne turističke ponude. Vjerujem da će hrvatski turizam u budućnosti, ovakvim primjerima i daljnjim preoblikovanjem i valorizacijom bogate baštine u turističke svrhe imati višestruki pozitivni učinak poput Marko Polo Festa i Korčule.

Svim natjecateljima želim puno sreće i uspjeha, a svim posjetiteljima dobar provod na otoku Korčuli kojem će se vratiti i iduće godine.

Ministar turizma Republike Hrvatske

Gari Cappelli

 

MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

RIJEČ MINISTRA – BORISLAV ŠIPUŠ

Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti sve okupljene povodom ”Međunarodnog Marko Polo festa”, festivala pisme i vina, ovdje u staroj jezgri grada Korčule. Ovim putem pozdravljam organizatora manifestacije gospodina Ivana Šegedina i njegovu tvrtku Šegedin d.o.o. čiji nas je trud i rad tijekom proteklih dvadeset i dvije godina ponovno vratio u vrijeme kada su gradom odjekivale pjesme sa svakog portuna i pijaceta, a slavlje življenja nadilazilo teškoće svakodnevnice.

Ova međunarodna manifestacija slavi pjesmu, vino i autohtone proizvode rodnog kraja Marka Pola okupljajući domaće i inozemne pjevače, te nadaleko poznate proizvođače vina, kao i ostale ljubitelje povijesnih vrijednosti koji svake godine imaju priliku uživati u štovanju tradicije svim čulima – bilo u iskušavanju domaćih autohtonih vrednota ili u preslušavanju pjevnih prikaza bogatog povijesnog nasljeđa ovoga kraja.

Festival Marko Polo spaja tradiciju i suvremenost jačajući turističku ponudu grada Korčule te Dubrovačko – neretvanske županije ukazujući na vrijednost promidžbe kulturne i prirodne baštine Hrvatske. Povratak tradiciji znači i povratak vlastitim korijenima te obnovi povijesnih vrijednosti koji čine korak ka suvremenom poimanju svijeta u kojem živimo i uvećava nade u budućnost.

Ministar kulture Republike Hrvatske

Borislav Šipuš

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE REPUBLIKE HRVATSKE

”Harmonika i svijetlo plinsko.

Prodat ću svijet za njene oči.

Marijo, sipaj, Marijo, toči

To rujno vino dalmatinsko!”

/G. Krklec, Krčme/

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Hrvatske čini posebnu čast da bude pokrovitelj međunarodnog Marko Polo festivala pisme i vina, koji se održava na našem Mediteranu u prekrasnom kamen-gradu Korčuli. I nije čudo što taj lutalica svijeta Marko Polo potječe iz našeg najšumovitijeg otoka (Korkira nigra), iz otoka najboljih bijelih vina juga (Grk, Pošip, Rukatac), otoka s najviše stabala maslina i najkvalitetnijeg ulja, s otoka najboljih pjevača, otoka pjesme i vina.

Vi nastavljate ono najbolje, pjesmu sjetnu i duboku, klapsku i dalmatinsku, pjesmu težaka i ribara.

Protekle godine su itekako bile značajne i važne posebice jer je izglasan novi Zakon o vinu i vino je priznato kao prehrambeni proizvod u čemu je poseban obol pridonio i ”Marko Polo fest pisme i vina”.

Sada se o vinu može slobodno pjevati, reklamirati ga, vino je konačno hrana za sve u zemlji, a ne samo za nas Dalmatince.

Članice smo OIV-a, imamo Sporazum o vinu s Europskom unijom, vinom smo zakoračili u Europu. Skinuli smo sve limite oko poticaja sadnje novih vinograda, stimuliramo postojeće vinograde, dajemo potporu investicijama kroz model kapitalnih ulaganja, potičemo marketinšku pripremu za vina, itd. Držimo da je loza i maslina nezanjenjiva kultura na otocima, da je potrošnja vina kroz turizam naš najbolji ”tihi” izvoz i da je ta proizvodnja garancija života i opstanka ljudi na otocima.

Prošlih smo godina na festivalu promovirali knjige ‘Hrvatska vina i vinari” ”Vino – zakonodavstvo i zanimljivost”. Zato, jer je vino najhigjenskije i jedino prirodno alkoholno piće, ono je zaista dio obroka, najkorisnije od svih pića, najukusnije od svih prehrambenih namirnica i najukusnije od svih lijekova. S toga ovogodišnji Marko Polo festival koji ima izdan jedinstven katalog vina ”Marko Polo Products” posebice vezujemo uz plasman vina putem turizma. Vino u umjerenim količinama krijepi tijelo, napaja dušu, održava toplinu, pomaže probavi jela, odupire organizam otrovima, popravlja san, vraća snagu, te brani pojedinca i ljudski rod (Francuski lječnik Luis Charola XVII st.). Vino u muškarca obnavlja zaspale moći (Homer, 8.st.prije Krista). Isus je prvo čudo napravio na svadbi u Kani galilejskoj pretvorivši vodu u vino, itd.

Loza traži mnogo truda, ali zato obilato vraća kroz grozd i vino. Svojim korjenjem iz škrte zemlje uzima najbolje, dajući sok i vino sa tisuću sastojaka toliko potrebnih ljudskom organizmu.

Hrvatska je sa svojih tisuću vina ”vinski svijet u malom” i što bolje prijatelju i gostu ponuditi od vina! Svaki čovjek treba imati svoje vino, svoju pjesmu i svog prijatelja.

I kada su Tina Ujevića pitali što mu je najvažnije u životu, odgovorio je: profesija, žene i vino. Na pitanje, čega bi se najlakše odrekao u hiru je odgovorio: Profesije. Na odgovor, a čega dalje, zamislio se i odgovorio ”ovisi od godine”!

”U slutnji, u čežnji daljine, daljine.

U srcu, u dahu planine, planine.

Tamo, Tamo da putujem,

Tamo, tamo da tugujem;

Da više ne znam sebe sama,

Ni dima bola u maglama…” /Tin Ujević/

Državni Tajnik u Ministartvu poljoprivrede i šumarstva:

Dr. sc. Vinko Milat

 

ŽUPANIJA DUBROVAČKO – NERETVANSKA

RIJEČ ŽUPANA NIKOLE DOBROSLAVIĆA

Dubrovačko – neretvanska županija je ponosna jer grad Korčula ove godine slavi 23. međunarodni ”Marko Polo Festival”  – festival pisme i vina kojeg tradicionalno i s velikim zadovoljstvom podržavamo. Prepoznali smo ga, razumjeli i doživjeli kao naš. Danas uz njega spajamo sjever i jug, istok i zapad, vino, ljepotu i ljubav.

Kada je Festival postao dio ”Europske udruge festivala – EFFE – Eurpe for Festivals, Festivals for Europe”, koji označavaju umjetničke kvalitete i imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini brend Marko Polo Fest postao je promicatelj Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije te ”Lijepe naše” diljem svijeta.

U danima Festivala grad Korčula oživi nudeći turistima, ali i lokalnom stanovništvu bogatstvo pjesme i plesa, a šetnice kojima je nekad šetala Korkyra i svjetski putnik Marko Polo postaju najljepši ures Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije i Domovine Hrvatske.

Danas kada sve brže živimo, a sve je manje iskonskih vrijednosti, vinova loza i težačka snaga simbol su ustrajnosti i odrednica korčulanskog kraja. Samo Korčulanin može biti tako ustrajan i činiti sve, da Festival opstane i u ova krizna vremena, kao i onda kada nam je uistinu bilo najteže. Spoj bogatog programa glazbe, plesa i prirodnih ljepota u kojem uživaju kako turisti tako i lokalno stanovništvo čini Korčulu izlogom kulturne baštine i tradicije. Na Festivalu u samom programu uz izvođače iz cijelog svijeta sudjeluju i proizvođači najboljih vinskih sorti, čime uz promicanje kulturno povijesne tradicije Festival promiče i naše vinogradare i vinare, naše bogatstvo.

Upravo zbog toga, početak Marko Polo Festa – festivala pisme i vina s radošću očekujemo.

Zato svi zajedno učinimo sve da i 23. festivalsko izdanje bude za pamćenje, na raspjevanom otoku čuvenih vina, uvala, masline i bora.

Uz Korčulane koji njeguju iskonske vrijednosti te vjerno čuvaju identitet svog otoka, uvjereni smo da će Međunarodni ”Marko Polo festival” još dugo živjeti te u godinama koje dolaze svima nama pružati još više.

DOBRO DOŠLI!

Župan Dubrovačko – neretvanske županije

Nikola Dobroslavić

 GRAD ZAGREB

RIJEČ GRADONAČELNIKA MILANA BANDIĆA

 

Dame i gospodo, cijenjeni uzvanici, dragi prijatelji,

osobito mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas na otvorenju 23. međunarodnog Marko Polo Festa – festivala pisme i vina koji se tradicionalno održava u predivnoj Korčuli.

I ove godine, Grad Zagreb kao pokrovitelj ove važne kulturne, gospodarske i turističke manifestacije daje svoj doprinos razvoju i realizaciji bogatoga festivalskog programa jer podupire sve izvođače, pjevače i glazbenike koji njeguju kulturnu baštinu i materinji jezik te one koji čuvaju tradicionalnu proizvodnju vina pa tako doprinose gospodarskom i turističkom prosperitetu Republike Hrvatske.

Grad Zagreb nije sasvim slučajno pokrovitelj ove značajne manifestacije.

Marko Polo Fest je zadužio grad Zagreb svojim poštovanjem u trenutku kada je to bilo potrebno. U nemilo vrijeme, kada je izgorio odjel pedijatrije bolnice ”Sestre Milosrdnice” Marko Polo Fest pod rukovođenjem direktora festivala Ivana Šegedina je mobilizirao svoje snage i u jednoj večeri napunio 2 puta koncertnu dvoranu ”Vatroslav Lisinski”. Tom humanitarnom gestom i ostvarenim sredstvima je kupljen novi aparat za nedonoščad.

Izniman potencijal ovog festivala koji slavi godišnjicu povratka Marka Pola, najpoznatijega svjetskog putnika i putopisca na svoju rodnu Korčulu, prepoznala je međunarodna javnost pa mu je dodijelila oznaku EFFE Label: Europe for Festivals – Festivals for Europe za 2015. /2016., na čemu od srca čestitam njegovom organitatoru i suradnicima. Svim gostima Festivala i posjetiteljima prekrasne Korčule želim dobru zabavu na još jednome, odlično organiziranome Marko Polo festu – festivalu pisme i vina!

GRADONAČELNIK GRADA KORČULE

ANDRIJA FABRIS

Raspjevani otok čuvenih vina, romantičnih uvala, bujnih čempresata, čudesnih krajolika te nadasve lijepih Korčulanki i Korčulana ove godine slavi XXIII. međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina.

U današnjoj prolaznosti stvari i osjećaja kada čovjek nema vremena da zastane i osjeti ono trajno, sve je manje iskonskih vrijednosti koje su ljudi nekad smatrali iskrenim radostima.

U tom moru prolaznosti, Korčulani i otok Korčula istinski su primjer ustrajnosti i želje da stvore  lozu i maslinu, kamen i priliku kojom nam priroda uzvraća na najljepši mogući način: Pjesmom i vinom.

Upravo zato Marko Polo Festival iščekujemo s velikom radošću, da nam na dostojan način približi miris i zvuk te ljubavi. Grad Korčula je pokrovitelj ovogodišnjeg Marko Polo festivala kojeg smo prepoznali, razumjeli i doživjeli kao našeg. Smatramo kako ovo nije slučajno festival ”pisme i vina” jer on je puno više od riječi. ”Pisma i vino” u sebi kriju i pregršt drugih mogućnosti za razvoj gospodarskih i kulturnih aspekata.

Kako bi vino, zabavu i osjećaj kvalitetnog življenja približili drugima, godinama podržavamo Marko Polo Fest i nadamo se kako ćemo to raditi i ubuduće, još dugi niz godina. 

Festival je most ne samo pisme i vina, ljubavi i prijateljstva već ključ koji otvara sva vrata, samo uz njega moramo disati zajedno.

Posebno čestitam svim izvođačima, kompozitorima i autorima, pokroviteljima i sponzorima, koji su svojim radom doprinjeli razvoju Marko Polo festivala i prepoznali naš grad kao iskonski.

Dragi Gosti, pjevači i prijatelji grada i otoka Korčule neka ovih večeri odjeknu kale i fortece, portuni i pijacete, a šetnice kojima je nekada gizdavo koračala ljepotica Korkyra neka ožive glazbom i postanu najljepši ures grada Korčule.

Dobro nam došli!

Gradonačelnik Grada Korčule

Abdrija Fabris

RIJEČ DIREKTORA FESTIVALA

IVAN ŠEGEDIN

Prije dva desetljeća, 1996. godine u malom gradiću Korčuli s cca 5000 stanovnika, na krajnjem Hrvatskom jugu i jednom od najljepših otoka Mediterana, nastao je i započeo I. Međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina. Nastao je u čast 700. godišnjice povratka čuvenog putnika, putopisca, trgovca, istraživača dalekog istoka i diplomata na dvoru Kublai Khana, korčulanina Marka Pola i u čast završetka Domovinskog rata u priznatoj, suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Kao idejni začetnik i realizator, nisam sasvim slučajno započeo ovu manifestaciju, već u ime zavjeta o kojem svjedoče moji prijatelji iz nemilog vremena od devedesetih godina do slobode i suverenosti. I sam motiviran jezovitim prizorima, učinio sam platformu u kojoj sam želio svijet oko sebe vidjeti milosrdniji, uljudniji i bolji. Koristeći se raznim metaforama, asocijacijama i činjenicama iz tradicionalnog života učinio sam projekt vlastite vizije u kojem dominira pjesma, vino i ljubav. Zar ovo nije dovoljno spomenuti, da svijet postane hrabar u izobilju promašaja i propusta. Vrednujući Hrvatske gospodarske resurse međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina razvija se posebnom i usklađenom dinamikom u kojoj retorički nastupi organizatora stvaraju pozitivno ozračje i optimalne mogućnosti spram pesimističkog stanja u kojem smo se zatekli sredinom devedesetih godina. Za tek nekoliko godina festivala, događa se ekspanzija vinarstva i vinogradarstva u Republici Hrvatskoj gdje vino postaje prehrambeni proizvod. Prezentacijama, kušnjama, ocijenjivanjima i okruglim stolovima u razdoblju od 1996. – 2019. godine smo jačali stvarajući nove vrste i brandove vina i vinskih proizvoda unapređujući kvalitet i kvantitet proizvodnje grožđa čak do 380%.  Ozračje u kojem vlada pjesma i vino, zanos i optimizam oslobađanjem energije ljudi evolviranih u projekt dolazi do značajnog i velikog uspijeha i rezultata. Ne pristranost a uvažavanje pojedinaca i njihovih različitosti od strane članova: ”Komisije za ocijenjivanje vina” na dvadesetogodišnjem natjecanju Marko Polo Fest-a, vinarstvo i vinogradarstvo u Republici Hrvatskoj je dovelo do pravog puta, značajnog iskoraka i zavidnih rezultata. U glazbenom području Festivala, ”stvorili smo originalan otočki brend u kojem dominira solista i klapa” ali uz prigodan aranžman a ne akapela pjevanje, koji je danas postao trend i van granica Republike Hrvatske.

Na pozornici međunarodnog Marko Polo Festa, festivala pisme i vina u 23. godina postojanja nastupalo je preko 16800 izvođača glazbeno umjetničkog programa sa 4. kontinenta i preko 50. proizvođača vina s preko 250. vinskih proizvoda. Festival je organizirao i 4. Izbora za Miss Marko Polo Fest-a i 4. Pijace Marko Polo Hrvatska s prodajom autohtonog hrvatskog proizvoda te projekt ”Put svile Marka Pola”. Izdali smo dva Vinska kataloga ”Marko Polo Products” u nakladi od 100.000 primjeraka koji su uglavnom prezentirani na svim kontinentima. Za festivalski obol, komunikaciju, suradnju i uspjeh na području vinarstva u Republici Hrvatskoj ističemo: Ivan Tvrdeić, Ivanka Čelar, Ljiljana Gašparec – Skočić, Vinko Milat, Nikola Mirošević, Janko Jovanov, Miodrag Hruškar, Sanda Desnica, Katarina Vojvodić, Perica Žuvela, Mato Violić – Matuško, Želimir Bašić, Radoslav Pezo i dr. a posebno sve proizvođače sudionike Festivala. Ovim putem se srdačno zahvaljujem svim proizvođačima vina, autorima i izvođačima pjesama, pokroviteljima, sponzorima i donatorima međunarodnog Marko Polo Festivala a posebno Ministarstvima, Županiji Dubrovačko – neretvanskoj i gradu Korčuli te organizacijskom odboru Festivala bez kojeg korčulanski festival ne bih bio održiv. ”Sada trebamo raditi na plasmanu pisme i vina”. Istinitu priču i proizvod imamo.

Direktor Festivala

Ivan Šegedin

 

MEDIJI – FOTOGRAFIJE

Voditelj festivala Denis Šabić

Državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić – Pozdravna riječ

 

Gradonačelnik grada Korčule Andrija Fabris – Svečano otvara Festival

Pobjednik 23. Marko Polo Festa – Mile Perkov

 

 

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE