Početna stranica » Festivali » 20. MEĐUNARODNI MARKO POLO FESTIVAL PISME I VINA KORČULA 2015.

20. MEĐUNARODNI MARKO POLO FESTIVAL PISME I VINA KORČULA 2015.

Objavio Bizz Plus

Dvadeseti jubilarni  međunarodni Marko Polo festival pisme i vina održan je 16., 17. i 18. srpnja 2015. godine na ljetnoj pozornici ”Ljetno kino” u gradu Korčuli. U tri festivalske večeri, jednoj klapskoj, polufinalnoj i superfinalnoj večeri ”Melodije Marka Pola” nastupali su slijedeći izvođači: Igor Cukrov, Miro Ungar, Zorica Andrijašević ”Dona”, Petar i Ivan Šegedin, Boris Oštrić, Patrik Dobrić, klapa ”Žrnovnica”, Marjan Curać, Nenad Vetma, klapa ”Luka Ploče”, ”Trio Gušt”, klapa ”Arti”, ”Nikita”,  grupa ”Vrijeme Ljubavi”, Nenad Kumrić ”Charlie”, ”Gospar Marko”, Angelika Nižetić i Boris Krivec, Giovanni Furlan, Giovanni Jakovac, Irena Majhen, Jakša Jurjević, ”Shedoc”, Danijela Škegro, Marija Klasiček, Renato Zahirović, Tomaž Vrhovnik, klapa ”Reful”, grupa ”Mlin”, Anamarija Filipović, Dario Ciprijan, Hrvoje Vugrinec i Anamarija Mrak.

XX. Jubilarni Marko Polo Fest-l je bio humanitarnog karaktera kao i mnogi prethodni. Na festivalu su se putem aukcije slika i ulaznice prikupljala sredstva za kupnju najsuvremenijeg aparata ultrazvuka srca proizvođača ”General Electrik” iz SAD-a a u suradnji s Udrgom ”Korčulansko – Pelješko srce”.

Na svečanom otvaranju festivala članovi Kulturno prosvjetnog društva ”Bratska Sloga” iz gradskog naselja Žrnovo – Postrana  izveli su vitešku igru ”Moštra”.

Pozdravne riječi Organizatoru i 20. Jubileu festivala uputili su Ministar kulture RH gospodin Berislav Šipuš, Ministar turizma RH gospodin Darko Lorencin, Župan Dubrovačko – neretvanske županije gospodin Nikola Dobroslavić i Gradonačelnik grada Korčule Andrija Fabris koji je tradicionalno otvorio XX. Međunarodni Marko Polo Fest, festival pisme i vina Korčula 2015. godine.   

U Festivalsku komisiju za ocijenjivanje vina su bili: Dipl. ing. Ivanka Čelar predsjednica, Dipl. ing. Nikola Mirošević tajnik. Ocjenjivači su bili dipl. ing.: Janko Jovanov, Marija Pecotić, Igor Radovanović, Sanda Desnica i Jozo Pecotić

Grand Prix 20. Jubilarnog Marko Polo Fest-a je osvojila: Klapa ”Arti” skladbom ”Viruj meni dušo” za pjesmu a dobitnik Zlatne plakete Marko Polo za vino ”Zlatan Plavac” osvojila je ”Vinarija Zlatan otok d.o.o. – obitelji Plenković”. Voditelj festivala su bili: Denis Šabić i Mirej Botica.

GENERALNI POKROVITELJI:

Ministarstvo turizma

Ministarstvo kulture

Ministarstvo poljoprivrede

Dubrovačko – neretvanska županija

Grad Korčula

HTP – Korčula

Glavni supokrovitelji festivala:

Primorsko goranska županija

Hrvatska turistička zajednica

Hrvatski zavod za vinarstvo i vinogradarstvo

Grad Zagreb

HBOR – Hrvatska banka za obnovu i razvoj

Lučka uprava Korčula

NPKLM Vodovod Korčula

MEDIJSKI POKROVITELJI FESTIVALA
– Hrvatska radio televizija
– Radiodalmacija
– Radio Korčula
– HRT – 2 program radia

 • TV Jadran
 • Narodni radio
 • Slobodna Dalmacija
 • Večernji list
 • HRT – Radio Osijek
 • Narodni radio
 • OBN Televizija
 • Radio Sinj
 • Radio Laus
 • Mega Mix Radio Hvar
 • Radio Val
 • Radio Blato
 • Obiteljski radio

HRT Radio Dubrovnik i mnoge druge radijske postaje.

RIJEČ POKROVITELJA

MINISTARSTVO TURIZMA REPUBLIKE HRVATSKE

Poštovane dame i gospodo, cijenjeni gosti jubilarnog Marko Polo festivala,

Sve Vas srdačno pozdravljam na jednom od najljepših festivala pjesme i vina na Jadranu! Vjerujem kako su mnogi posjetitelji danas ovdje upravo zbog ovog festivala, koji služi kao motiv dolaska na destinaciju. Također vjerujem kako će upravo spoj dobre pjesme i izvrsnih vina i hrane iz ovog kraja motivirati mnoge turiste da dođu ponovno ovdje te još malo istraže mnogo toga što ovaj kraj ima za ponuditi.

Sam naziv festivala Marko Polo, podsjeća nas na ovog velikana koji spaja 31 zemlju svijeta, među kojima je i Hrvatska. Hrvatska je upravo zbog činjenice da je Marko Polo rođen ovdje na Korčuli, dio Puta svile, a sve zemlje rade skupa na zajedničkoj promociji.

Vjerujemo da će se i upravo neki od posjetitelja Puta svile zaustaviti ovdje te uživati u čarima koje imate za ponuditi te da će u svojim domovima, među obitelji i prijateljima govoriti o Korčuli i Republici Hrvatskoj kao mjestima koje morate posjetiti za života.

Želim Vam svima dobar odmor i puno dobre pjesme.

Ministar turizma Republike Hrvatske

Darko Lorencin

MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti sve okupljene povodom jubilarnog XX. ”Međunarodnog Marko Polo festa”, festivala pisme i vina, ovdje u staroj jezgri grada Korčule. Ovim putem pozdravljam organizatora manifestacije gospodina Ivana Šegedina i njegovu tvrtku Šegedin d.o.o. čiji nas je trud i rad tijekom proteklih dvadeset godina ponovno vratio u vrijeme kada su gradom odjekivale pjesme sa svakog portuna i pijaceta, a slavlje življenja nadilazilo teškoće svakodnevnice.

Ova međunarodna manifestacija slavi pjesmu, vino i autohtone proizvode rodnog kraja Marka Pola okupljajući domaće i inozemne pjevače, te nadaleko poznate proizvođače vina, kao i ostale ljubitelje povijesnih vrijednosti koji svake godine imaju priliku uživati u štovanju tradicije svim čulima – bilo u iskušavanju domaćih autohtonih vrednota ili u preslušavanju pjevnih prikaza bogatog povijesnog nasljeđa ovoga kraja.

Festival Marko Polo spaja tradiciju i suvremenost jačajući turističku ponudu grada Korčule te Dubrovačko – neretvanske županije ukazujući na vrijednost promidžbe kulturne i prirodne baštine Hrvatske. Povratak tradiciji znači i povratak vlastitim korijenima te obnovi povijesnih vrijednosti koji čine korak ka suvremenom poimanju svijeta u kojem živimo i uvećava nade u budućnost.

Ministar kulture Republike Hrvatske

Borislav Šipuš

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE REPUBLIKE HRVATSKE

 

”Harmonika i svijetlo plinsko.

Prodat ću svijet za njene oči.

Marijo, sipaj, Marijo, toči

To rujno vino dalmatinsko!”

/G. Krklec, Krčme/

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Hrvatske čini posebnu čast da bude pokrovitelj međunarodnog Marko Polo festivala pisme i vina, koji se održava na našem Mediteranu u prekrasnom kamen-gradu Korčuli. I nije čudo što taj lutalica svijeta Marko Polo potječe iz našeg najšumovitijeg otoka (Korkira nigra), iz otoka najboljih bijelih vina juga (Grk, Pošip, Rukatac), otoka s najviše stabala maslina i najkvalitetnijeg ulja, s otoka najboljih pjevača, otoka pjesme i vina.

Vi nastavljate ono najbolje, pjesmu sjetnu i duboku, klapsku i dalmatinsku, pjesmu težaka i ribara.

Protekle godine su itekako bile značajne i važne posebice jer je izglasan novi Zakon o vinu i vino je priznato kao prehrambeni proizvod u čemu je poseban obol pridonio i ”Marko Polo fest pisme i vina”.

Sada se o vinu može slobodno pjevati, reklamirati ga, vino je konačno hrana za sve u zemlji, a ne samo za nas Dalmatince.

Članice smo OIV-a, imamo Sporazum o vinu s Europskom unijom, vinom smo zakoračili u Europu. Skinuli smo sve limite oko poticaja sadnje novih vinograda, stimuliramo postojeće vinograde, dajemo potporu investicijama kroz model kapitalnih ulaganja, potičemo marketinšku pripremu za vina, itd. Držimo da je loza i maslina nezanjenjiva kultura na otocima, da je potrošnja vina kroz turizam naš najbolji ”tihi” izvoz i da je ta proizvodnja garancija života i opstanka ljudi na otocima.

Prošlih smo godina na festivalu promovirali knjige ‘Hrvatska vina i vinari” ”Vino – zakonodavstvo i zanimljivost”. Zato, jer je vino najhigjenskije i jedino prirodno alkoholno piće, ono je zaista dio obroka, najkorisnije od svih pića, najukusnije od svih prehrambenih namirnica i najukusnije od svih lijekova. S toga ovogodišnji Marko Polo festival koji ima izdan jedinstven katalog vina ”Marko Polo Products” posebice vezujemo uz plasman vina putem turizma. Vino u umjerenim količinama krijepi tijelo, napaja dušu, održava toplinu, pomaže probavi jela, odupire organizam otrovima, popravlja san, vraća snagu, te brani pojedinca i ljudski rod (Francuski lječnik Luis Charola XVII st.). Vino u muškarca obnavlja zaspale moći (Homer, 8.st.prije Krista). Isus je prvo čudo napravio na svadbi u Kani galilejskoj pretvorivši vodu u vino, itd.

Loza traži mnogo truda, ali zato obilato vraća kroz grozd i vino. Svojim korjenjem iz škrte zemlje uzima najbolje, dajući sok i vino sa tisuću sastojaka toliko potrebnih ljudskom organizmu.

Hrvatska je sa svojih tisuću vina ”vinski svijet u malom” i što bolje prijatelju i gostu ponuditi od vina! Svaki čovjek treba imati svoje vino, svoju pjesmu i svog prijatelja.

I kada su Tina Ujevića pitali što mu je najvažnije u životu, odgovorio je: profesija, žene i vino. Na pitanje, čega bi se najlakše odrekao u hiru je odgovorio: Profesije. Na odgovor, a čega dalje, zamislio se i odgovorio ”ovisi od godine”!

”U slutnji, u čežnji daljine, daljine.

U srcu, u dahu planine, planine.

Tamo, Tamo da putujem,

Tamo, tamo da tugujem;

Da više ne znam sebe sama,

Ni dima bola u maglama…” /Tin Ujević/

Ministartvo poljoprivrede i šumarstva:

Dr. sc. Vinko Milat

ŽUPANIJA DUBROVAČKO – NERETVANSKA

RIJEČ ŽUPANA NIKOLE DOBROSLAVIĆA

Grad Korčula ove godine slavi svoj 19. Otočki međunarodni Marko Polo Festival.

Dubrovačko – neretvanska županija je ponosna jer grad Korčula ove godine slavi 20. međunarodni ”Marko Polo Festival”  – festival pisme i vina kojeg tradicionalno i s velikim zadovoljstvom podržavamo. Prepoznali smo ga, razumjeli i doživjeli kao naš. Danas uz njega spajamo sjever i jug, istok i zapad, vino, ljepotu i ljubav.

Kada je Festival postao dio ”Europske udruge festivala – EFFE – Eurpe for Festivals, Festivals for Europe”, koji označavaju umjetničke kvalitete i imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini brend Marko Polo Fest postao je promicatelj Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije te Lijepe naše diljem svijeta.

U danima Festivala grad Korčula oživi nudeći turistima, ali i lokalnom stanovništvu bogatstvo pjesme i plesa, a šetnice kojima je nekad šetala Korkyra i svjetski putnik Marko Polo postaju najljepši ures Korčule, Dubrovačko – neretvanske županije i Domovine Hrvatske.

Danas kada sve brže živimo, a sve je manje iskonskih vrijednosti, vinova loza i težačka snaga simbol su ustrajnosti i odrednica korčulanskog kraja. Samo Korčulanin može biti tako ustrajan i činiti sve, da Festival opstane i u ova krizna vremena, kao i onda kada nam je uistinu bilo najteže. Spoj bogatog programa glazbe, plesa i prirodnih ljepota u kojem uživaju kako turisti tako i lokalno stanovništvo čini Korčulu izlogom kulturne baštine i tradicije. Na Festivalu u samom programu uz izvođače iz cijelog svijeta sudjeluju i proizvođači najboljih vinskih sorti, čime uz promicanje kulturno povijesne tradicije Festival promiče i naše vinogradare i vinare, naše bogatstvo.

Upravo zbog toga, početak Marko Polo Festa – festivala pisme i vina s radošću očekujemo.

Zato svi zajedno učinimo sve da i 20. Jubilarno festivalsko izdanje bude za pamćenje, na raspjevanom otoku čuvenih vina, uvala, masline i bora.

Uz Korčulane koji njeguju iskonske vrijednosti te vjerno čuvaju identitet svog otoka, uvjereni smo da će Međunarodni ”Marko Polo festival” još dugo živjeti te u godinama koje dolaze svima nama pružati još više.

DOBRO DOŠLI!

Župan Dubrovačko – neretvanske županije

Nikola Dobroslavić

DALMACIJAVINO d.d. – Split

Previše je toga danas prolazno. I stvari i vrijeme i ljudi i osjećaji. I sve brže živimo, a trajnog, čvrstog od iskona sve je manje.

Vinova loza od davnine jest upravo taj simbol. Simbol je svega onog što je vezalo dalmatinskog težaka za njegovu zemlju, i davalo mu snagu da ustraje.

Zapravo, nikad nije ni postojala čvrsta odrednica dalmatinskog neba, od vina i lozja.

Korčulani su pravi primjer i izvor sveg toga. Stoljećima svoj stvarali su i kamen i more, i maslinu i lozu, i pjesmu s otoka. Dali su ljubav i ona im je uzvraćena. Ljubav vinu i pjesmi. Baš zato, festival ”pisme i vina” koji s radošću dočekujemo, može i hoće nam dočarati miris te ljubavi. Samo Korčulanin može biti tako ustrajan i čini sve da Festival postane, zato svi zajedno učinimo sve da i XIX. Festivalsko izdanje bude međunarodna fešta za pamćenje.

Naša kuća je sve ove godine uz festival. Prepoznali smo ga, razumjeli i doživjeli kao naš.

Danas vidimo u njemu prigodu spajati sve gušte koji nam vino i pjesma mogu dati.

Koliko god gledamo kroz prizmu tržišnog i racionalnog, toliko i još više želimo sudjelovati i biti važan dio ove fešte.

Ovo nije slučajno festival ”vina i pisme”. On u sebi krije, i nudi nam pregršt mogućnosti razviti sve potencijale kako gospodarske tako kulturne i kulturološke, koji vino, zabavu i estradu mogu još više približiti svakom našem dragom gostu.

Stoga godinama i ostajemo uz festival.

Uvjereni smo da će u vremenima što dolaze ”Marko Polo fest” svima nama pružiti još više.

Direktor Dalmacijavina d.d.

Ivan Matković

MEDIJI – FOTOGRAFIJE

 

 

 

 

 

Marco Polo Fest – portal iz svijeta poslovanja. Pratite novosti na našem portalu Marco Polo Fest. Novosti vezane uz: ekonomiju, financije, kulturu, turizam, gastronomiju, tehnologiju i sport.

© Copyright 2022. | Design by WEB APLIKACIJE