Vinova loza i vina su nedjeljivi dio stoljetnog života i opstanka žitelja Blata i otoka Korčule. Već u ‘Statutu grada i otoka’ iz 1427.g. (najstariji pisani zakonik u ovom dijelu Europe) reguliran je uzgoj loze, proizvodnja i trgovina vina na otoku. Vina otoka Korčule su se izvozila u Veneciju i redovito su točena za trpezom bečkog dvora.

prosek

PROŠEK

Ovaj proizvod je nastao kao koncept zaštite i provedbe rezultata projekta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske isključivo s ciljem unaprijeđenja zaštite i promicanja desertnog vina Prošek kao autohtonog hrvatskog proizvoda.

Prošek plasiran pod ovim brandom jamči potrošaču standardnu kvalitetu i organizacijski ga štiti od bilo kakve zlouporabe. Vino koje držite u ruci to potvrđuje.

Puni se u pakovinu od 0,75l.

MERLOT

Proizvedeno je od istoimene sorte grožđa uzgojene na vlastitim vinogradarskim površinama, te je uz predanu njegu naših eno-stručnjaka pažljivo čuvano i kontrolirano kako bi u boci postiglo svoj vrhunac.
Preporučamo ga uz pečenu ribu, školjke, ali i uz jela sa crvenim mesom, te posebice uz polutvrde sireve i pršut. Pozivamo sve vinoljupce da kušaju ovu vrhunsku kapljicu, koja je dostupna u našim maloprodajnim punktovima u Blatu, Zagrebu i Rijeci kao i kroz naš veleprodajni asortiman.

merlot

MORKAN

Osluškujući tržište došli smo na ideju da proizvedemo novo vino karakteristične kakvoće od sorte Plavac mali. Morkan je karakterističan po ugodnom mirisu, intezivnom i svježom voćnosti koja se savršeno nadopunjuje sa slatkastim začinima dobivenim odležavanjem vina u barrique bačvama.

Morkan

VRHUNSKI PLAVAC BLATO

Plavac Blato je vrhunsko vino proizvedeno od sorte grožđa ‘plavac mali’ uzgajan na terasama i rubnim kosim djelovima polja. Zbog specifičnih uvjeta središnjeg dijela otoka Korčule ovaj plavac se razlikuje od ostalih plavaca južne Dalmacije. Iz siromašne i ispucane zemlje ožarene suncem u posebnim mikroklimatskim uvjetima loza uzima posljednje kapi vlažeći već isušene bobice grožđa od kojih se proizvodi Plavac Blato sa 12,5 – 13,5 vol.% alkohola, pune vatreno žive rubinsko crvene boje i karakteristične sortne arome plavca ovog područja. Preporučujemo Vam da u ambijentu mora i kamena pijete vrhunsko vino Plavac Blato te osobito u ugodnoj atmosferi ribljih restorana Blata 1902 d.d.

vrh_plavac
kv_plavac_075

KVALITETNI PLAVAC BLATO

Kvalitetno crno suho vino, kontroliranog podrijetla iz korčulanskog vinogorja. Dobija se od sorte ‘plavac mali’ koji se već stoljećima uzgaja na blatskim lokalitetima i čini prevladavajuću sortu vinove loze na ovim prostorima. Sadrži 12 – 13 % alkohola.

Plavac Blato resi kristalno rubinska boja, aroma mu je ugodna i raskošna s osebujnom i laganom trpkosti. Kao idealan partner prija uz pikantne sireve, jela od plave ribe i specijalitete od divljači.

To je muško vino, vino ribara i težaka i traži dalmatinsku pjesmu i ljubav.

VRHUNSKI POŠIP

Proizvedeno je od autohtone sorte grožđa vinogorja Korčula ima izrazito prepoznatljiv sortni okus, te ga uvrštavamo u ponajbolja vina juga.

S ambicioznom linijom Pošipa krenuli smo u berbi 2002. godine. Blatski vrhunski Pošip je sjajno, bistro, slamnato žuto vino sa zelenkasto-srebrnkastim odsjajem. Ekstraktno je i gusto. Na čaši ostavlja moćan trag. Mineralno je, a na prvom “nosu” dominira miris mora. Slojevito se otvara, a najzanimljivija je faza kad se zadimi s mirisom suhih smokava, mediteranskih trava i borovih iglica. U ustima je suho, sočno, ugodno, ali ne prenapadne težine na srednjem nepcu, kako pošipu i dolikuje, hrskavo i svježe, te pikantno u retro okusu s aromom gorkih badema.

vrh_posip

Adresa:

Blato 1902 d.d.

Trg dr.Franje Tuđmana 2,

20271 Blato

Otok Korčula

 

Kontakt:

 

Direktorica

Marina Kapor dipl.oec.

marina.kapor@blato1902.hr 

+385 (0)20 851 664

+385 (0)99 7333 775

 

Direktor komercijale

Nikola Milat dipl.ing.agr.

nikola.milat@blato1902.hr 

+385 (0)20 851 664

+385 (0)99 266 5672